Spring naar inhoud

Groot Frieslandpad: van Oudega naar Sneek

Vandaag liep ik met Tonny een stuk van het Groot Frieslandpad. We liepen van Oudega naar Sneek, van kerktoren naar kerktoren, dwars door de weilanden. Wat een geweldig mooie etappe. De regen en hagel onderweg deerde ons niet, in de stadsherberg van IJlst was het lekker warm, en was er snert. En de luchten onderweg waren prachtig, echt fotografen weer. Loop maar even met ons mee.

We zetten de auto deze keer in Sneek bij het station. Het plan was om met openbaar vervoer naar Oudega te gaan, waar we de vorige keer waren gestopt. De trein naar IJlst was vervangen door een bus, in IJlst zou na 35 minuten de opstapper (vooraf geboekt) vertrekken om ons naar Oudega te brengen. Jammer, dat dit niet op elkaar aansloot, maar goed, dan maar al vast even in IJlst rond kijken was het plan. Toen we met de auto aankwamen, stond er al een bus bij het station, die ging niet naar IJlst, ons werd verteld, door de chauffeur, dat we met een klein busje moesten, die op zelfde halte zou komen. Dat bleek dus niet te kloppen, we hadden voor het station moeten zijn, en het busje was net weg, toen we andere passagiers de bus naar Leeuwarden wezen. Dan maar met de taxi naar IJlst en verder met de opstapper. Hierbij boften we echter, dit was het zelfde bedrijf, en omdat we de enige passagiers waren voor de opstapper, waren we 1/2 uur eerder in Oudega.

We liepen hiervandaan terug naar de gemarkeerde route. Besloten toch via Blauwhuis te lopen, het bleek dat we hierbij maar een klein stukje over een pad door ganzengedooggebied hoefden, daarna was het een landbouwweg. Overigens: geen gans te zien, wel wulpen te horen. Het waaide hard, de buitjes waaiden snel over. We zagen de toren van Blauwhuis al van verre, maar eerst kwamen we door Greonterp. We waren er allebei nog nooit geweest.  Het is een klein terpdorpje met wat een klein kerkje lijkt op een kerkhof. Ik ben thuis gaan googelen, het blijkt een “omklede klokkenstoel”te zijn met spitsje, gebouwd in 1812. De klok erin dateert van 1465. Ook vermeldenswaard is, dat in dat Gerard Reve in dit dorpje gewoond heeft

Daarna naar Blauwhuis. Van verre zie je al de neogotische kerk, ontworpen door Cuypers. Dit dorp is een katholieke enclave, genoemd naar het huis met blauwe dakpannen van een katholieke dame, wat indertijd als schuilkerk diende.

De zon scheen inmiddels, een prachtig gezicht was dat, de groene weilanden en het kerkje van Feytebuorren, net buiten Westhem. De toren is 14e eeuws met een mooie zadeldaktoren, zoals je zo vaak in Friesland ziet.

Hier begon een Kerkepad dwars door de weilanden naar Abbega. Het was wel heel nat , ik was blij hoge schoenen aan te hebben. Toen we om keken, zagen we dat er nog 4 wandelaars onderweg waren . Later in IJlst kwamen we ze tegen in de herberg. Verder geen andere wandelaars ontmoet.

Daarna liepen we naar Piekesyl. De lucht begon er dreigend uit te zien. Erg mooi!

Van Pykesyl naar Oosthem ging het weer dwars door de weilanden, een swalkerspaad langs de slootkant met veel bruggetjes. Geweldig, dat de boeren dit mogelijk maken. Inmiddels regende en hagelde het heel hard. Ik had geen regenbroek mee, deze bui duurde echter tot we bijna bij Oostham waren, dus kletsnat geregend. Maar dat hinderde niet, droogde op laatste stuk van onze wandeling , na IJlst, weer helemaal op. Door de regen zagen we niet zoveel met onze natte brillen, maar de 3 reeën, die voor ons heen en weer renden zagen we gelukkig wel, dat was weer zo’n geluksmoment, wat je als wandelaar kunt ervaren.

Langs de Oosthemmermar naar Nijezijl.

Door een woonwijk naar het vlakbij gelegen IJlst. Dit is 1 van de 11 steden, gelegen in het Friese merengebied, waar vroeger alle vervoer over water ging. IJlst ligt vlak bij Sneek, maar er is pas vanaf 1965 een echte weg naar toe. Wel is er vanaf 1885 een station op de lijn Leeuwarden- Stavoren. IJlst heeft al vanaf 1268 stadsrechten, het was bekend vanwege scheepsbouw en handel. Later was het bekend vanwege de fabriek van Nooitgedagt, de beroemde Friese doorlopers en gereedschappen werden hier gemaakt. Inmiddels is de fabriek gesloten. Wat opvalt in IJlst zijn de overtuinen, de tuinen liggen aan het water, je moet eerst de straat oversteken.

In IJlst in de stadsherberg lekker snert gegeten. Gezellige plek en lekker warm. En overal hingen schaatsen. De andere 4 wandelaars kwamen even na ons binnen, zij logeerden hier. Lijkt me een prima plek.

Bij het verlaten van IJlst liepen we nog langs houtzaagmolen de Rat. Deze molen uit 1683 komt uit de Zaanstreek. Toen er in de 19e eeuw veel molens in onbruik kwamen door economische malaise, heeft de toenmalige burgemeester van IJlst besloten de molen te kopen en als bouwpakket naar IJlst te verplaatsen. Hij was houthandelaar en zag er wel brood in. Nu wordt er naast de molen een houtbelevingscentrum gebouwd.

Over een mooi schelpenpaadje langs water en riet liepen we naar Sneek. Een stukje langs de rondweg, onder de Geeuw door. Gelukkig tot slot een mooi rustig stukje naar het station.

Een heerlijke wandeldag, prachtige afwisselende route. Volgende keer beginnen we met historisch Sneek met de waterpoort.

4 Reacties Post a comment
  1. Stoer hoor om ook met dit weer gewoon door te stappen! Het heeft je weer een prachtige fotoserie opgeleverd, waarvan ik – met dank aan de dreigende luchten – van begin tot eind weer volop van heb genoten.

    maandag, november 20, 2017
  2. Trudi #

    Mooie impressie Klaske van dit traject!

    zondag, november 19, 2017
  3. johanna #

    Klaske, je hebt heel mooie foto’s gemaakt , is het een idee om fotoboek te maken van je mooiste series? Jammer om er verder niets mee te doen. Johanna

    zondag, november 19, 2017
  4. prachtige reportage van een prachtig landschap!
    onze (voor)ouders komen daar vandaan.
    Het slechte weer heeft de foto’s alleen maar mooier gemaakt.

    Bartele de Jong

    zondag, november 19, 2017

Plaats een reactie