Spring naar inhoud

Overijssels Havezatenpad revisited: land van Vollenhove

Grote of Sint Nicolaaskerk

Er restte ons nog 1 etappe uit het boekje van het Havezatenpad, het rondje Vollenhove. Tonny en ik liepen deze route al eerder, ook liepen we delen van deze etappe al met Zuiderzeepad, Pionierspad en Jabikspaad. De horeca is nog dicht, een etentje , wat we altijd doen na afronding van een route, zat er niet in deze keer. En grijs weer (bleef gelukkig wel vrijwel droog ) We waren het er dan ook over eens om de route iets af te korten, dus niet de lus naar Zwartsluis , maar bij de Krieger doorsteken (route Zuiderzeepad) om iets verderop de route weer op te pakken. Toch nog meer foto’s gemaakt dan verwacht. Onze volgende route wordt Pelgrimspad, er zijn al 2 data gepland.

Zicht op toren van Kleine Kerk.

Vollenhove ligt op een keileembult met bos, akkers en weiden te midden van het voor de kop van Overijssel kenmerkende landschap van water en veenmoerassen. Deze richels van keileem, ontstaan in de ijstijd, vind je ook bij Schokland, Urk, Steenwijk, Gaasterland, Wieringen en Texel.

Rond 1100 hadden de bisschoppen van Utrecht heel Overijssel in hun macht. Ze kozen Vollenhove tot hun residentie en gaven als eerste aanzet tot de aanleg van dijken en ontginning van de omliggende veengronden. Rond 1165 liet de toenmalige bisschop een burcht ( het Oldehuis) en kapel bouwen, deze heeft tot 1845 gelegen op de plek van het eilandje in de huidige binnenhaven. Rond het Oldehuis ontstond een burchtnederzetting, die in 1345 stadsrechten kreeg. Het werd een belangrijk bestuurscentrum met veel havezaten, het werd dan ook wel de stad der paleizen genoemd. Onderweg kom je er diverse tegen. Wij liepen hier eerder in de zomer met Zuiderzeepad, En herinnerden ons de prachtige rozentuin bij de Havezatenpad Marxveld, vlak bij de kleine kerk. Maar nu was het winter, we zijn er niet wezen kijken. In 1528, toen Utrecht werd ingelijfd bij Holland, benoemde Karel V George Schenk tot stadhouder. Deze liet vlak bij Vollenhove Kasteel Toutenburg bouwen, waarvan nu alleen nog een ruïne resteert, gelegen op het terrein van Havezate Oldruitenborgh

Restanten van kasteel Toutenburg

In het park bij Oldruitenborgh voelden we het voorjaar naderen: de vogels waren al weer druk in de weer en de eerste sneeuwklokjes bloeien.

Tonny en ik liepen deze route 15 jaar en 1 dag eerder ook al, toen waaide het heel hard en waren er een dag eerder door een storm veel bomen omgewaaid. Nu was het rustig wandelweer, grijs, geen zon gehad, maar ook geen regen op een paar spetters motregen na .

Den Oldenhof

Na de Oldenhof ging de route naar een pad langs het Zwarte Meer. Bij de Krieger, tegenover het Vogeleiland (alleen met een excursie te bezoeken, wij deden dit ooit met de KNNV, enige keer dat ik grote karekieten gehoord heb) staken we door. We vonden dat alle 4 prima om de lus naar Zwartsluis af te steken, het was met dit weer een beetje een saai stuk, en deels hadden we dit ook al eerder gelopen met een andere etappe van dit pad.

Borsbeek, Een weg met veel boerderijtjes. We hadden zin in koffie en een boterham, het was inmiddels 12 uur, zochten een geschikt bankje. De eerste werd afgekeurd, was in bouwvallige staat en op een punt met veel verkeer . Bij het begin van onze afsteekroute stond echter voor een huis een prachtige bank. De bejaarde bewoner stond voor het raam. Ik zwaaide, en wees naar de bank. Hij knikte. Nog een keer geverifieerd en toen tegen de anderen gezegd, dat we daar konden gaan zitten. We pasten er royaal met z’n vieren op. De man kwam even naar buiten, vertelde dat ze de bank hadden gekregen bij hun 50 jarig huwelijk een maand geleden. Maakte ook nog een foto van ons vieren. Even later kwam de buurman de varkens laten zien, die hij net gekocht had om te mesten en dan op te eten. We zaten er dus prima

We liepen langs de Wieden richting Sint Jansklooster. Hier hebben we ooit met Zuiderzeepad in een café wat gedronken, nu was het natuurlijk gesloten. Er was wel overal van alles te koop, o.a.in Vollenhove snert (koud) van de muziekvereniging. Ze vertelden anders met warme snert de huizen langs te gaan, dan konden mensen met hun pannetje komen om snert te kopen. Ook veel boerderijen, waar je levensmiddelen direct van de boer kunt kopen. Dat zie je steeds vaker. En dat we op het platteland waren, zagen we ook aan een zuipkeet (in dit geval caravan), die we tegen kwamen.

Ook dit café aan het einde van onze route was dicht. Volgende week hopelijk horeca weer meer open door verruiming coronamaatregelen

In Sint Jansklooster staat een watertoren in Amsterdamse school stijl. nu niet meer als zodanig in gebruik.

Via de Leeuwte en Moespot eindigden we weer in Vollenhove. Niet de mooiste etappe van de route, maar wel heel fijn om weer samen te kunnen lopen nadat we dat een tijd niet gedaan hadden In verband met de verscherpte coronamaatregelen en we alle 4 ook liever eerst de booster gehad wilden hebben alvorens weer samen in een auto te gaan zitten. Het zijn rare tijden.

2 Reacties Post a comment
  1. Dank u wel .

    maandag, januari 24, 2022
  2. Dori Bunschoten #

    Wat een schitterende foto’s laat U weer zien. Is genieten!

    maandag, januari 24, 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: