Spring naar inhoud

Naar de film: Podium Vlieland

Houd je van Waddeneilanden en film kijken, kijk dan eens op de site van Podium Vlieland. Een klein theater, waar men buiten het hoogseizoen filmweekenden organiseert. 6 films in 3 dagen met hotel en fiets.

Ik ging dit weekend naar Scandinavische spannende films. 1 heb ik overgeslagen ( the Quake rampenfilm over een aardbeving) , en 1 had ik beter kunnen overslaan ( Amerikaanse verfilming van een deel van Millennium reeks).

De IJslandse tragikomedie “Under the tree” ging over 2 burenstellen, de een met grote boom, en daar moet je zuinig op zijn, want die heb je niet veel in IJsland, de ander kreeg door de boom geen zon op de veranda, en zon heb je ook niet zo veel. Het leidde tot een bizarre burenruzie, met ook nog een zoon, die door zijn vrouw het huis was uitgezet en bij zijn ouders in trok. En ook nog onderliggend drama. Het einde was echt horror. Aardige film, geen topper. Ik vond Rams van zelfde regisseur beter.

De film “What will people say” van Iram Hacq, een in Oslo opgegroeide regisseuse van Pakistaanse afkomst was heel indrukwekkend. Het verhaal is autobiografisch, waarbij ze het naar deze tijd heeft verplaatst. Over een puber, die uit wil gaan met haar vrienden, maar zich thuis aan de normen van haar ouders moet gedragen. Als haar vader haar met een vriendje betrapt, wordt ze naar Pakistan gestuurd om bij familie te verblijven. Wat er daarna met haar gebeurd, is hartverscheurend. Uiteindelijk weet ze te ontsnappen.

In het echt heeft de regisseuse haar vader lang niet meer gezien, maar op zijn sterfbed nog met hem gesproken, en hij heeft aangegeven, dat hij niet zo had moeten handelen.

Prachtige film, heel beklemmend, en ook met nuance gemaakt, de vader wordt niet alleen als boosaardig neergezet, je ziet ook zijn onmacht.

“Out of thin air” is een documentaire over 6 mensen, die onschuldig worden veroordeeld voor 2 vermeende moorden. Over tunnelvisie bij politie, die onder druk staat. Het zal je maar gebeuren.

De afsluiter , Den Skyldige, was een heel bijzondere film, speelt zich helemaal af in een alarmcentrale, waar een agent, die in afwachting van een rechtszaak geen straatdienst mag doen, de telefoon opneemt. Een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Hij probeert haar te vinden en redden. Er blijkt echter meer aan de hand, dan je denkt. Geweldige film.

%d bloggers liken dit: