Spring naar inhoud

Een paar dagen naar zee: de Opaalkust in Noord-Frankrijk

Vriendinnen hadden me wel eens verteld, dat het zo mooi is aan de Opaalkust in Pas-de-Calais, en dan werd met name ook genoemd om te wandelen tussen Cap blanc nez en Cap gris nez. De dag na hemelvaart had ik vrij, dus 4 dagen om naar Frankrijk te gaan.

Ik had via airbnb een huisje geboekt in le Portel, direct aan zee en met vanuit de slaapkamer een fantastisch uitzicht op zee en de zonsondergang. En dat uitzicht was ook echt geweldig, al had de gemeente jammer genoeg ivm werkzaamheden materiaal op de stoep gezet met hekken eromheen. Dus beneden de gordijnen niet open gehad (maar ik zat toch nooit beneden), boven kon je hier redelijk overheen kijken , en als je op krukje voor openstaande raam ging zitten om met glas wijn bij de hand de zon in zee te zien zakken, zag je er helemaal niks van. Wat ook zo fijn was: wakker worden met geluid van de zee. En parkeren aan de straat was gratis, kom daar eens om in Nederland.

De heenreis viel me tegen, het is toch 345 km, en ik had er helemaal niet aan gedacht, dat er met hemelvaart heel veel mensen met caravan of camper op pad gingen naar het zuiden, dus overal files. Terug ging het vlotter. Ik denk echter, dat ik voor 4 dagen in het vervolg toch liever naar een waddeneiland ga, dan begint je vakantie al op de boot.

Toen ik aan kwam in le Portel, snakte ik naar koffie. En ja, dan is er wel een Nespresso apparaat, maar niet 1 cupje. Eerste levensbehoeftes ontbraken dus totaal (was wel 1 rol wc papier) Geen gastvrije ontvangst vond ik dat. Sowieso was het een onpersoonlijke selfservice check in met sleutelkastje. De eigenaar niet gezien en ook niks van hem vernomen. Wel heel anders dan andere airbnb’s, waar ik verbleven heb. Ook geen persoonlijke tips. Maar het uitzicht: geweldig. En het dorpje prima, met lekker bakkertje en supermarktjes vlakbij, die vanaf 7.30 open waren, dus de volgende dag had ik mijn koffie en croissant, en heb ik in de slaapkamer met bord op schoot ontbeten, ondertussen genietend van het uitzicht. En direct naast het appartement was een bar/ restaurantje, waar ik de eerste avond wat gedronken en gegeten heb.

Je kon lekker lopen langs de zee, en over de GR 20, die hier loopt. Vrijdag ben ik naar Boulogne sur Mer gelopen, een leuk stadje, met fijne restaurants. Heerlijk gegeten met lekkere wijn erbij (hoefde geen bob arrangement, want ik was te voet). Om er te komen wel ook een stuk langs industrie/ over de weg, dat vond ik minder.

Zaterdag met de auto een stukje naar het noorden, geparkeerd bij Cap Blanc Nez en vanaf hier via Wissent gelopen naar Cap Gris Nez en terug. De route van de GR20 dus, een lange afstandswandelpad langs de kust.

Prachtige route, waarbij ik rekening hield met het getij, want bij vloed komt het water op sommige punten tot de rotsen, je wilt niet ingesloten raken. Dus op de heenweg eerst bovenlangs, over de kliffen, en verderop over het strand.

Terug eerst een stuk door de duinen, daarna over het strand, onderlangs de rotsen. Een prachtige wandeling, met heerlijke lunchstop in Wissent, waar het wel heel druk was met badgasten. Je zag Engeland liggen, en in de duinen hoorde je de nachtegalen.

Onderweg oa de sint jans vlinder gezien en op de valreep nog een bijenorchis.

De laatste dag ben ik naar Wimereux geweest. Dit is een badplaats met op de boulevard allemaal badhuisjes.

De reden om hier naar toe te gaan, was echter dat ik hier naar de begraafplaats wou. In deze regio waren in de eerste wereldoorlog veel oorlogshospitalen, waarbij de overledenen in de regio begraven zijn. Een plek om bij stil te staan.

Op deze begraafplaats liggen 3017 Britse militairen, die in de eerste wereldoorlog overleden zijn, en 14 in de tweede wereldoorlog. Een ervan is de Canadese militaire arts John McCrae, die het beroemde gedicht “in Flanders Fields”schreef. Dit is de aanleiding, dat de klaproos het symbool is geworden van herdenking van de eerste wereldoorlog.

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Van internet haalde ik de volgende informatie :
John MacCrae schrijft het gedicht na de dood van zijn goede vriend en landgenoot luitenant Alexis Helmer. Helmer sneuvelt op 2 mei 1915, na de ontploffing van een granaat tijdens de tweede Duitse gasaanval. Omdat er geen aalmoezenier aanwezig is, verzorgt McCrae zelf de uitvaart van zijn vriend. Rouw en oorlogstrauma vormen dan ook de inspiratie voor zijn gedicht. Majoor John McCrae werkt op dat ogenblik in een hulppost tussen Ieper en Boezinge. Hij behandelt er meestal slachtoffers van de Duitse gasaanvallen. Kort nadat hij het gedicht schrijft, krijgt hij een andere opdracht: hij wordt hoofd van de medische diensten in het Canadese veldhospitaal in Frankrijk. Men behandelt er de gewonden van de veldslagen bij de Somme, Vimy Ridge, Arras en Passendale.
McCrae gooit het papier weg waarop hij het gedicht schrijft. Zonder een collega-officier zou het wellicht nooit gepubliceerd zijn. Hij vindt evenwel McCrae’s notities en stuurt ze naar verschillende Londense tijdschriften. Het gedicht verschijnt voor het eerst in het magazine Punch en ontroert de Britse bevolking meteen. In de zomer van 1917 heeft John McCrae last van astma-aanvallen en bronchitis. Zijn ziekte is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het chloorgas dat hij inademt tijdens de Tweede Slag bij Ieper. Op 23 januari 1918 wordt McCrae in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Hij sterft 6 dagen later, amper 46 jaar oud. McCrae ligt begraven in Wimereux, een gemeente ten noorden van Boulogne.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: