Spring naar inhoud

Wandelen, vogelen en fotograferen: de Hackfortse Enkroute

Vandaag weer met Tonny gewandeld. Ik wou graag bloemen en bloesem zien. Op internet vond ik een route van Roots vanaf Vorden over landgoed Hackfort. Al lopend kwamen we er achter, dat de route met bordjes gemarkeerd was en ook terug te vinden als Hackfortse enkroute. Wel zo makkelijk , die markering, maar ik zette onder beide links voor de liefhebber ook een gpx bestand en meer informatie omtrent de route.

Het was een prachtige wandeling van ca 16 km, waarbij we uitgebreid de tijd namen om te fotograferen en naar vogels te kijken en luisteren. Mooi al die stinzenplanten. En wat hoorden en zagen we veel vogels. Hoogtepunt van de dag was dat we een kleine bonte specht zagen. Ik had deze nog nooit zo duidelijk gezien. Erg leuk.

Maarts viooltje

De route liep grotendeels over het terrein van kasteel Hackfort, eigendom van Natuurmonumenten. Het kasteel wordt momenteel gerenoveerd, dat kon je niet bezoeken. De Keuken van Hackfort was wel open. Hier lieten we ons de koffie met worteltaart goed smaken. En de watermolen was in bedrijf.

We hadden uitzicht op de groentetuin, waar de eerste slaplanten geplant waren. Om ons heen hoorden we allerlei vogels. Sommige lieten zich goed zien, zoals de meesjes, die echte kruimeldieven waren.

Op Hackfort groeiden veel stinzenplanten. Dat zijn planten, die ingevoerd zijn als sierplanten vanuit andere landen en verwilderden. Het zijn met name voorjaarsbloeiers en je vindt ze vooral bij landgoederen. In Friesland is het specifiek bij stinzen ( versterkte stenen huizen in Friesland) voor het eerst beschreven, vandaar de naam.

Bosanemoon

Holwortel

Holwortel

Slanke sleutelbloem

Vingerhelmbloem

Vroege sterhyacinth

Narcis

Oosterse sterhyacinth

We kruisten meermalen de Baakse beek.

Overal hoorden we vogels en soms lieten ze zich ook zien . Dat gaat beter nu de bomen nog kaal zijn. Ook liepen er al weer koeien in de wei.

En zo liepen we geleidelijk terug naar de auto, die we bij het station hadden gezet. En precies op dat moment begon het te spetteren, wat een timing. Mooie wandeling, mooi gebied. En het is er nog zo heerlijk rustig. Wat een verschil met Amsterdam, waar ik gisteren was.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: