Spring naar inhoud

Texel

Ik ben een kleine week naar Texel geweest, even loslaten en uitwaaien, genieten van mooie luchten, wandelen door duinen en langs de zee, fietsen , vogels kijken, lezen en lekker eten.

Ik logeerde in Oosterend in een comfortabele B&B , Texel Elements, een suite boven in een klein huisje met eigen ingang, slaapkamer, zitkamer en badkamer voorzien van alle comfort. Buiten een klein terrasje.

Je kunt zelf koffie en thee zetten, er staat fruit, en elke dag komt Agnes een heerlijk en zeer uitgebreid ontbijt brengen, waar je ook direct een lunchpakket van kunt maken. Als je dan eind van de dag thuis komt, staat er steeds weer een verrassing op je te wachten voor bij de koffie of thee.

Er staan 2 fietsen, die je kunt gebruiken, bijv. om ’s morgens voor het ontbijt naar het wad te fietsen om naar de zonsopgang te kijken. Dat vind ik n.l. een nadeel van Oosterend, het ligt niet direct aan zee (1.5 km afstand) , voordeel is, dat het een rustig dorp is en het is ook een heel mooi dorp. Ik moet er n.l. niet aan denken om in de Koog te logeren.

Als je vanaf Oosterend naar de Wadkant fietst, kun je langs beide kanten van de dijk fietsen en genieten van de vele vogels. Ze zijn wel bezig met dijkversterking. Als je naar het noorden fietst, kom je bij de vuurtoren bij de Cocksdorp. Hier een heel breed strand.

Naar het zuiden kom je bij de haven van Oudeschild. Ik was er op zondag, liggen de boten aan de wal, altijd een mooi gezicht.

Vanaf hier kun je een excursie maken naar de zeehonden , die liggen te rusten op Razende Bol, een grote zandplaat, die nog maar 700 m van het naar het noorden uitdijende Texel ligt.

De boot, waar ik mee voer, maakte ook een tourtje door de marinehaven. Daar was ik nog nooit geweest, ken het wel uit de verhalen, mijn vader ging vroeger met mijn broertje naar de open dag.

In Oudeschild is ook een leuk museum , Kaapskil. Perfect voor een regenachtige dag (maandag gesloten) Het gebouw van Meccano architecten ziet er van buiten vrij gesloten uit, maar is van binnen verrassend licht. Het hout is verzaagd uit de damwand van het Noord-Hollands kanaal. Doordat het een aantal puntdaken heeft, past het mooi bij het dorp met zijn puntdaken, die boven de dijk uit komen.

Binnen vind je een maquette van de Reede van Texel, waar in de gouden eeuw honderden schepen lagen te wachten op gunstige wind om uit te zeilen naar de Oost of Hanze. Heel mooi gemaakt, ook met goed gebruik van moderne multimedia. Begane grond is museumcafé en winkel, heel open en licht, prima koffie. Op de eerste verdieping duikvondsten, naar onderwerpen gerangschikt op een nieuwsgierig makende manier, er zijn nl allemaal bakken, zoals je die op een visafslag ziet, waar je aan kunt trekken om te zien, wat er in zit.

Buiten een openlucht museum met vissershuisjes, werkplaatsen, winkeltje. Merk toch dat ik ouder wordt, want veel herkenning van voorwerpen. Ook erg leuk is het juttersmuseum. Van top tot teen gevonden voorwerpen, prachtig. In hoofdgebouw zag ik ook nog een kunstwerk, gemaakt van kleine gevonden voorwerpjes.

De Slufter is ook een plek, waar je zeker naar toe moet, als je op Texel bent. Het ligt aan de Noordzee kant, is een kweldergebied waar je kunt rondstruinen, maar waar ook een goed toegankelijk pad is (ik zag een rolstoel en kinderwagen) .

Ik vond het er wel heel druk, maar was zaterdag ook erg mooi weer en weekend. Er waren ook zeer veel fietsers op het pad door de duinen. Ik werd regelmatig voorbij gesjeesd door mensen op een elektrische fiets. Ik was van plan er een keer een te huren om uit te proberen, maar heb het nog niet gedaan, stond een prima fiets met 7 versnellingen bij het huisje.

Het is natuurlijk ook heerlijk om langs het strand te lopen, liefst loop,ik dan altijd heen tegen de wind in en terug met de wind in de rug. En daarna wat drinken in een strandpaviljoen.

In de duinen een overdaad aan bessen en bottels, maar ook nog wel bloemen. Ik had hier veel lijsterachtigen verwacht, bijv. koperwieken, maar ze waren er nog niet. Misschien is het nog net wat te vroeg voor de trekkers uit Scandinavië.

Ik heb woensdag een dag opgetrokken met Frans, die toevallig ook op het eiland was. Met een ervaren vogelaar, die goed kan uitleggen, waar ik op moet letten, zie ik veel meer. De andere dagen vroeg ik soms aan andere vogelaars, wat we zagen. Alleen als het antwoord dan in het Duits komt, kan ik het niet altijd volgen. Plaatjes laten zien op de telefoon helpt dan, er zijn handige apps, maar gaat toch niets boven een goede vogelgids.

Samen met Frans 52 soorten op 1 dag. Bijzondere waarnemingen voor mij: zeearend, beflijster, zwarte ruiter en veel goudplevieren. Mooiste plekje was de Slufter.

Fijne dagen gehad, maar Vlieland en Schiermonnikoog blijven toch mijn favoriete waddeneilanden: klein en bijna geen auto’s. Dus begin november weekend Vlieland.

3 Reacties Post a comment
 1. Altijd lekker een weekje op één van de Waddeneilanden. Op en bij de veerboot is het vaak even druk, maar zodra je de boort hebt verlaten, zie je de mensen niet meer terug en heb je al snel ’t het geval dat je in een andere wereld zit. En weer of geen weer, er valt altijd in genoeg te zien en te fotograferen.

  donderdag, oktober 4, 2018
 2. Grappig, jij ook al op Texel. De waddeneilanden zijn erg in trek dit jaar, maar ook altijd prachtig

  woensdag, oktober 3, 2018
 3. We hadden elkaar wel tegen kunnen komen! Ik was vrijdag t/m maandagmorgen in Oudeschild. Ook een eersteklas hotelkamer (Havenzicht) met balkon, prachtig weer om te wandelen langs de Waddenzee oftewel de Reede van Texel waar de VOC-schepen vroeger lagen. Kaap Skil bezocht en heerlijk overnacht met uitzicht over de haven.
  Prachtige foto’s overigens!

  woensdag, oktober 3, 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: