Spring naar inhoud

Stormruiter

Ik ben afgelopen donderdag naar de voorstelling Stormruiter geweest in Leeuwarden. Een spectaculaire voorstelling onder regie van Jos Thie met 103 Friese paarden en nog 14 andere paarden over de strijd tegen het water met dijkenbouw en de harmonie tussen mens en dier met centrale rol voor het Friese paard. Het was werkelijk prachtig, zoveel te zien en te horen. Ik zou nog wel een keer willen gaan, maar het was heel snel uitverkocht, ik had nog geluk, dat ik een kaartje had bemachtigd.

Vooraf had ik al een documentaire gezien, waarin een kijkje achter de schermen werd gegeven. Klik hier om deze te bekijken.

In de voorstelling zitten zo veel mooie momenten, de muziek van de Wereldband, de oude ganzenhoedster met ganzen, de roofvogel, welke aan kwam vliegen, de honden, de zigeuners met hun circusact, de begrafeniskoets, de arrensleeën, die om de piste heen reden, je hoorde ze dan achter je langs rijden. Als je binnen kwam deed het me qua sfeer ook wel wat denken, aan het bezoek, wat we als kinderen met heit aan Toni Boltini gebracht hebben.

De hoofdrolspeler Jelle de Jong heeft o.a. les gehad bij Théâtre du Centaure in Marseille. Manolo en Camille van dat gezelschap, speelden ook mee in de voorstelling, o.a. in een ontroerend duet. Mijn buurman bij de voorstelling attendeerde me op een mooi filmpje op youtube, dat wil ik jullie niet onthouden. Klik hier om het te bekijken.

2 Reacties Post a comment
  1. Jan, ik denk zelf dat dit het hoogtepunt was. Ik had zodra de verkoop los ging een kaartje gereserveerd. Ook niet eerst overlegd of iemand mee wou , welke datum die dan kon en dat het best veel geld was. Dan was het misschien al uitverkocht. Achteraf waren er meerdere mensen, die wel mee hadden gewild , nou jammer dan. Heb enorm genoten en mijn verwondering en bewondering over wat ik zag wissel ik wel uit met de buurman, een in Drente wonende Fries. Ik vind het jammer dat ik indertijd niet naar Faderpaard geweest ben, moet nog mooier geweest zijn.

    dinsdag, oktober 2, 2018
  2. Wat ik ervan heb gehoord en gezien, is De Stormruiter ontegenzeglijke een van de hoogtepunten van LF2018. Mooi dat je erbij kon zijn.
    Ik had het filmpje onlangs al ergens gezien. Maar ik heb met plezier nog eens gekeken, het is en blijft heel bijzonder wat de mensen van Théâtre du Centaure doen met die grote, maar o zo sierlijke Friese paarden. Daar hebben ze al eerder het e.e.a. van laten zien in Fryslân.

    dinsdag, oktober 2, 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: