Spring naar inhoud

Overijssels Havezatenpad: van Goor naar Rijssen

IMG_6896.jpgZaterdag 8 september liep ik met Tonny, Nera en Dini weer een etappe van het Overijssels Havezatenpad. Het was prachtig wandelweer, maar wel een flinke afstand van Goor naar Rijssen (incl. aanloop vanaf station ca 34 km) . Voor  Dini was dit te ver, ze besloot tot Markelo mee te lopen en daar de bus te nemen. Nera wou ook op tijd thuis zijn, die stopte ook halverwege. Tonny en ik liepen laatste stuk dus met z’n tweeën. Wij vonden de reisafstand anders wat te lang in verhouding tot de wandelafstand. En helaas, tussen Markelo en Rijssen was geen mogelijkheid om de bus of trein te pakken.

IMG_6899

IMG_6900

Vanaf het station van Goor liepen we terug naar kasteel Weldam, waar we de vorige keer de route verlaten hadden. Onderweg zonnebloemen en veel paarden. Deden me terug denken aan de werkpaarden, die mijn pake en beppe vroeger hadden. Het laatste paard heb ik nog mee gemaakt, die mocht ik dan een paardenkoek geven. Hoefde echter al niet meer te werken, de trekker had zijn intrede gedaan.

IMG_6903

IMG_6904.jpg

IMG_6914

Vandaar ging het naar Diepenheim, het kleinste stadje van Twente, wat ze dan ook wel Stedeke noemen. Het is bekend vanwege zijn vele havezaten, en vele galeries. Er is ook een rosarium, daar hadden de rozen echter duidelijk te lijden gehad van de droogte. Toch een paar bloemen op de foto gezet.

IMG_6906

In het dorp even een praatje gemaakt met de 80 jarige man, die er het gras maaide. De kerk moet een heel mooi interieur hebben, maar was helaas gesloten. En tevens is er behoefte aan jonge aanwas van vrijwilligers. Dat zie je overal, hoeveel van onze monumentale kerken zullen er over 50 jaar nog zijn. En dan denk ik niet alleen aan de gevolgen van aardbevingen in Groningen. Zelf ben ik ook niet meer bij een kerk aangesloten, maar wel bereid om financiëel bij te dragen aan het onderhoud van de Grote kerk bij ons in het dorp. Ik hoop dat het lukt om deze te behouden voor onze dorpsgemeenschap. Een plek voor concerten en andere samenkomsten.

IMG_6911

We kwamen langs de Beneden Regge . Het is duidelijk minder nat dan normaal.

IMG_6913

IMG_6916

IMG_6917.jpg

Bij Westerflier even pauze voor een broodje en wat te drinken.

IMG_6919

IMG_6921

IMG_6922

Wat kan een boomstam toch mooi zijn. Een andere groep wandelaars verwonderde zich er over, dat wij er een foto van maakten. Iets verder op was een tol. Nu hoefde je niet te betalen.

IMG_6924

De Twentse gastvrijheid maakten we onderweg ook mee. Een appeltje voor onderweg, dat sloegen we niet af, en ze waren heerlijk.

IMG_6925

IMG_6926.jpg

We signaleerden de eerste paddenstoelen weer. De herfst komt er aan. Maar langs de Schipbeek was het nog een en al bloemen.

IMG_6930

IMG_6934

Iets verderop een wijngaard. De druivenoogst belooft goed te zijn na deze zonnige zomer.

IMG_6937

IMG_6940.jpg

In Markelo bij de kerk de agenda’s getrokken om weer 2 nieuwe data vast te leggen. Daarna ging het richting heide. Deze had enorm te lijden gehad van de droogte.

IMG_6943

IMG_6945

Bij de Borkeld een gebiedje met veel jeneverbessenstruiken. Deze zijn zeldzaam, daarom is het tracé van de A1 , die we iets verderop overstaken, er indertijd zelfs om omgelegd.

IMG_6950

IMG_6948

IMG_6954.jpg

Het laatste stukje liepen we om Rijssen heen, kruisten een toeristentreintje.

IMG_6957

IMG_6960.jpg

Op het kerkplein was het tijd voor een ijsje. We hadden het wel verdiend.

ijsje.jpg

 

One Comment Post a comment
  1. Mooi beeldrelaas weer van deze etappe.

    dinsdag, september 18, 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: