Spring naar inhoud

“Ons gaat het in ieder geval nog goed”, een Nederlandse familie in het Derde Rijk

Er zijn de afgelopen jaren meerdere boeken verschenen van Nederlandse schrijvers over hun familie in Duitsland in de oorlogstijd. Ik heb in dit blog eerder geschreven over Duitse wortels  van Laura Starink en  De stamhouder  van Alexander Munninghoff.
Nu las ik Ons gaat het in ieder geval nog goed van Ingrid Hoogendijk over haar grootvader en zijn familie. Aan de hand van brieven en dagboeken reconstrueert ze de familiegeschiedenis van het gezin van de Rotterdamse stoffenhandelaar Michiel Hoogendijk, die in 1922 door ruilhandel in het bezit komt van een landgoed in Oost-Pruisen. Daar beleeft hij met vrouw en 7 kinderen eerst een idyllische tijd, maar raakt het gezin later na opkomst van het nationaal socialisme en vervolgens de oorlog verscheurd. Vader , moeder en oudste zoon Pieter, die in Nederland rechten gaat studeren en daar blijft wonen, keren zich duidelijk af van dit gedachtegoed, de anderen zijn echter vatbaar voor de Nazi propaganda, voelen zich helemaal Duits, staan pal achter de strijd.  De vier oudste zussen trouwen met nazi’s, hierdoor neemt de tweespalt in de familie nog meer toe. Tegen het eind van de oorlog, moeten ze op vlucht voor de Russen, beleven gruwelijke dingen. De oudste zus pleegt met man en kinderen zelfmoord om hier aan te ontkomen. Ook een aantal andere familieleden overleven het echter niet.
Er wordt in de brieven helemaal niet gesproken over de gruweldaden van de Duitsers , dat moeten sommigen echer toch hebben geweten . Een zus, getrouwd met een hoge nazi,  reageert op een brief van haar broer Pieter, dat ze het niet hebben geweten, in een soort bubble leefden. Een andere zus schrijft hem, dat het haar verdriet doet is, dat hij vindt, dat de terechte straf is voor het Duitse volk, en dat hij niet het ganse volk mag veroordelen.
Een indrukwekkend boek

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: