Spring naar inhoud

Landschapspijn van Jantien de Boer

Het boerenlandschap is sinds mijn jeugd ontzettend veranderd. Alles is grootschaliger geworden, de graslanden monotoner, de produktie gestegen, het is er stiller met minder weidevogels en minder insecten. Landschapspijn wordt het genoemd, de pijn om het gemis van wat er was, de zorg om de ontwikkelingen.

Boeren krijgen meestal de schuld, de kloof tussen boer en burger neemt toe. Maar vergeten wordt, dat overheidsbeleid ten grondslag ligt aan ontwikkelingen , dat boeren te maken hebben met steeds meer en wisselende regels, en dat burgers niet bereid zijn wat meer voor hun voedselpakket te betalen, maar liever geld steken in vakanties en luxe, waar ze aan gewend geraakt zijn. Daarentegen hebben boeren al veel gedaan op gebied van verduurzaming en doen veel boeren hun best om te werken met aandacht voor de natuur. Financieel zijn er echter velen, die moeite hebben het hoofd boven water te houden.

De Friese journaliste/ columniste schreef er over in de Leeuwarder Courant. Dit leidde tot veel reacties, boeren voelden zich aangevallen. In dit boek , gaat ze met boeren, en wetenschappers in gesprek, probeert de verschillende kanten te belichten. Heel herkenbaar. Voer voor discussie.

One Comment Post a comment
  1. Klaas huisman #

    Zeer lezenswaardig boekje informatief zonder echt te polariseren belicht diverse standpunten heb boekje al weer doorgegeven

    maandag, augustus 13, 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: