Spring naar inhoud

Rusland in de winter deel 2: naar de husky’s van Nord Hope

Met de nachttrein reisden  we van Moskou naar het platteland. Toen we uitgestapt waren, kwam er een lange goederentrein langs. Oorverdovend.

We gingen naar Nord Hope  (laatste stukje met de bus) waar we in een guest house bij het dorpje Kotkishevo verbleven. Het is daar helemaal gericht op husky’s, je kunt sledetochten maken of met de honden wandelen. Dit sledehonden centrum is opgericht om kinderen te helpen, door ze met honden te laten werken. In eerste instantie was dit gericht op weeskinderen, inmiddels wordt dit echter breder ingezet.

Natuurlijk gingen wij ook wandelen met de honden en maakten een of meerdere sledetochten. Er lag veel sneeuw, het ging veel minder hard dan ik in Finland mee gemaakt had, en als je stuurde, zat er geen passagier in de slee. Dus durfde ik het aan en bestuurde een slee met 6 honden er voor, dit ging heel goed en was leuk! En ben niet omgeslagen met de slee, wat sommige andere mensen wel was overkomen.

Ik bestuur hier de voorste slee

We bleven hier 2 nachten, voor mij was 1 dag ook wel genoeg geweest. Anderen waren idolaat van de honden, ik vond dat wat overdreven, maar ja, boerendochter hè. En met 1 dag zou je op andere plek wat meer tijd hebben gehad. Maar goed, ons verblijf sponsorde het goede doel. Verblijf hier was basic, 1 douche voor hele groep (maar altijd schoon), soms sobere maaltijden (bijv. pasta met ketchup en een bleek worstje), maar wel voedzaam. En de kokkin moet heel lang bezig geweest zijn om voor zoveel mensen pelmeni te maken, een soort russiche ravioli, wat je altijd met feesten krijgt.. Kamers met 2 stapelbedden. Maar op zich prima, mensen heel aardig, en leuk om niet alleen steden te bezoeken.

Zoals je ziet, was het flink koud. Doordat het zonnig en windstil was, had je er geen last van.

We bezochten met een paar mensen een boerderij. De dieren zagen er goed uit, het was netjes binnen. Je kon een soort kwark kopen. Dat hebben we maar aan de kokkin gegeven.

We maakten op de eerste dag een leuke wandeling met een groepje en de honden naar het dorpje Kothkisheva, waar we ook de kerk bekeken. Deze bestaat uit 2 delen, een winterdeel (kleiner, beter warm te krijgen) en een zomerdeel. Mensen die de volgende dag deze wandeling maakten, zijn ook in het winkeltje geweest, daar werd nog afgerekend met een telraam. Wat een contrast met de moderne winkels in de grote steden, waar je gewoon met je pinpas kunt afrekenen.
In het dorp wonen trouwens niet zo veel mensen meer, veel huizen zijn in gebruik als zomerhuis of raken in verval.

Na Nord Hope vertrokken we met de bus richting Kostroma. Daarover later meer.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: