Spring naar inhoud

“Escher op reis” in het Fries Museum

Als student had ik een poster naar een werk van Escher op mijn kamer hangen. Zijn werk is overbekend, de onmogelijke bouwwerken met water, wat de verkeerde kant op gaat, en eindeloze trappen, de metamorfosen, waarin vogels in vissen veranderen, de illusies van krokodillen, die uit papier komen, de vlakvullingen. Kan een tentoonstelling daar nog iets aan toevoegen, waardoor je er met frisse blik er naar kijkt? Ja, dat is het Fries Museum goed gelukt.

dag_en_nacht_1938_m.c._escher_c_the_m.c._escher_company_b.v._all_rights_reserved._www.mcescher.com_.jpg

Bovenstaand werk, dag en nacht geheten, is recent aangekocht door het Fries Museum. Het museum heeft verder geen werk van MC Escher in bezit. De aanleiding voor de tentoonstelling is dat Leeuwarden dit jaar culturele hoofdstad van Europa is, en men 4 tentoonstellingen maakt over personen, die in Leeuwarden of Friesland geboren zijn. mcescherswatervalthemceschercompanylowquality-3Escher heeft de eerste 5 jaren van zijn leven in Leeuwarden gewoond (geboren in welgesteld gezin, woonden in een deel van het Princessenhof, waar nu het Keramiekmuseum in gevestigd is), daarna is het gezin naar Arnhem verhuisd. De middelbare school was voor hem geen succes, behalve tekenen dan. Ondanks dat hij zakte voor zijn examen, ging hij toch bouwkunde in Delft studeren, zijn vader, een waterstaatkundig ingenieur,  wou graag, dat hij architect werd. Na een paar maanden ging hij over naar de school voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem, waar hij al snel over schakelde van bouwkunst naar grafische kunst, en les kreeg van Samuel Jessurun de Mesquita. Daarna maakte hij met zijn ouders, die hem alle ruimte gaven en financieel steunden, een reis naar Italië, waar hij vervolgens ging wonen , en veel rond reisde, onderweg tekenend , en dit later uitwerkend in houtsnijwerk. Het soort dorpjes met steile straatjes, en landschappen met dorpjes tegen heuvels aan, zoals wij dit laatst in Italië zagen. Heel gedetailleerd werkte hij dit uit, gefascineerd door perspectief, diepte en hoogte, dit soms overdrijvend en in de houtsnedes ook elementen uit verschillende tekeningen samenvoegend. Hij ontmoette hier ook zijn toekomstige vrouw, een Zwitserse, met wie hij 3 kinderen kreeg en had hier gelukkige jaren.

Het gezin verhuisde later, omdat hij zich niet met het regime van Mussolini kon verenigen, naar Zwitserland. Hij voelde zich daar echter niet gelukkig, maakte in die periode een lange reis per vrachtschip naar Spanje, waarbij zijn vrouw zich later bij hem aansloot. Ze bezochten hier het Alhambra, waar hij gefascineerd werd door de Moorse tegelpatronen, welke hij kopieerde.Dit inspireerde hem tot het maken van werk met regelmatige vlakvulling, waarbij de figuurtjes soms transformeren, bijv van vogel in vis, de metamorfoses. Nadat het gezin in 1941 naar Baarn verhuisde, maakte hij meer werk vanuit zijn binnenwereld, waarbij de eerder gemaakte tekeningen gebruikt werden als bron. In deze periode maakte hij zijn meest bekende werken.

mcescherskringloopthemceschercompanylowquality-1

De tentoonstelling in het Fries Museum, welke nog loopt tot en met 28 oktober 2018,  doet je weer met frisse blik naar de bekende werken kijken. De etsen zijn ook prachtig uitgelicht, het is net of het licht van achteren komt. Ik adviseer wel vooraf een kaartje te reserveren, ook als je een museumjaarkaart hebt. Dit kan hier. Ik had een kaartje voor tijdsblok vanaf 10 uur, toen was het lekker rustig. Ze laten echter niet ongelimiteerd mensen binnen, wat maar goed is ook, want je wilt met je neus er boven op staan, en als je niet gereserveerd hebt, heb je kans, dat je er niet in mag. Mocht dit je toch overkomen: dan heb je meer tijd voor rest van het museum, en dat is ook zeer de moeite waard. Ik vertel hier later meer over.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: