Spring naar inhoud

Van Akkrum naar Haulerwijk over het Groot-Frieslandpad

Ik heb weer meer tijd om te wandelen, dus dit weekend met Tonny op pad in ûs Heitelân, 2 etappes van het Groot-Frieslandpad. Van Akkrum naar Haulerwijk met een overnachting in Beetsterzwaag . En laat Jannie van de Bed en Brochje Thús bij ús , aangesloten bij Vrienden op de Fiets nu bevriend zijn met een Klaske de Jong, die 1 dorp verder op woont. Had vaak over haar gehoord, nu weet ik , hoe ze er uit ziet. Wie weet kom ik haar een keer tegen.

We begonnen onze wandeling bij het station van Akkrum, liepen vanaf hier naar Nes. Vroeger heeft hier een klooster van een Duitse orde gestaan. Nu is er in het dorp aan het riviertje de Boorne bij de watertoren een begraafplaats met klokkestoel te zien . Klokkestoelen zie je in Friesland veel op begraafplaatsen. Geen kerktoren, wel een soms een heel oude klok.

Verder ging het langs het riviertje de Boorne naar Oldeboorn, een prachtig dorp. Jorrit Bergsma woont er, maar we konden niet op de koffie, hij en Heather waren in Korea voor de Olympische spelen.

Verder ging het door veenweide gebieden, land van Domela Nieuwenhuizen. Bij het Sudergemaal een gekuksmoment: ik zag een ijsvogel over het water vliegen . Tonny miste hem helaas net.

Bij Nijbeets kun je het museum het Damshüs bezoeken. Nu was het gesloten, maar we namen toch een kijkje op het terrein. Wat waren de huisjes vroeger klein en wat moet het een armoede geweest zijn.

Een stop bij Pypskoft ( rookpauze vroeger op het boerenland, te vergelijken met een Rustpunt in Overijssel) Halte Leppedijk. Een absolute aanrader. Wat een gastvrijheid en hulpvaardigheid. Een echte ambassadeur voor de streek. Je kunt er ook overnachten (vrienden op de fiets) en eten . Aanrader.

Daarna verder door de bossen. Er ligt hier meer ijs dan bij ons.

Door naar Beetsterzwaag , een dorp gelegen in parkachtige bossen met veel prachtige landgoederen.

Wij overnachtten bij Jannie in Thús bij us (Mooie kamers met eigen sanitair en fantastisch ontbijt) en aten heerlijk in wandelschoen vriendelijk etablissement het Bearske.

Zaterdag viel het weer wat tegen ( pas op het laatst zon) zondag viel het erg mee: veel zon, droog, wind in de rug.

Door de bossen van Beetsterzwaag naar Olterterp. Verder door bos naar Hemrik. Daar was dus een omleiding, omdat het erg nat was. We waren hier over geïnformeerd, maar voor we het door hadden, waren we die al voorbij en vonden het erg mee vallen, we hebben veel nattere stukken mee gemaakt.

Op de Duurswouder heide veel andere wandelaars. Mooi gebied, waar we met Zevenwoudenpad al eerder waren.In Haulerwijk was nog tijd voor een kop thee in het café voor we op de belbus naar Assen stapten. 19 uur thuis. 1 kleine blaar, had al ern tijd niet zo veel gelopen en waren 2 etappes van 30+ . In Epe was het glad, had gehageld.

Wordt vervolgd

8 Reacties Post a comment
 1. Dag Els
  Wat leuk om te lezen. Zo kort geleden nog dat wij er ook liepen en halte Leppedijk aan deden. Prachtige foto’s ook

  zondag, april 29, 2018
 2. Hoi Klaske, omdat het nog niet op mijn website staat hierbij de link naar mijn foto’s van dit stuk (deels) https://photos.app.goo.gl/U7k7xmCiBlXL0nO62. Groet!

  zondag, april 29, 2018
 3. Dank je Afke voor je reactie. Heb de link bij gewerkt. Mooi is Friesland hè en veel gevarieerder dan velen denken .

  zaterdag, februari 17, 2018
 4. Afke #

  Hallo Klaske, ik volgde je wandeling over het Groot Frieslandpad al met andere ogen: ik woon namelijk in Beetsterzwaag, wij wonden aan de noordkant van de Hoofdstraat, jij logeerde net aan de andere kant. Leuk dat je ons dorp zo mooi vindt, dat is het inderdaad! Het logiesadres waar je hebt gelogeerd kende ik niet, ziet er inderdaad mooi uit. De link in je blog klopt niet met hun website trouwens.
  Flinke wandelingen waren dit! Respect daarvoor!
  Groeten van Afke de Jong

  zaterdag, februari 17, 2018
 5. Leuk jullie te mogen verwelkomen, we wensen jullie veel plezier tijdens het vervolg van de tocht. groetjes Siepie (halte leppedijk)

  vrijdag, februari 16, 2018
 6. Volgende keer lopen we inderdaad Drenthe in Ja.

  donderdag, februari 15, 2018
 7. Mooie route, Klaske, veel bekender zullen de foto’s van je wandelingen me voorlopig niet meer voorkomen, denk ik.

  donderdag, februari 15, 2018
 8. Sien de waal #

  Prachtige foto’s
  en wat is Nederland mooi

  donderdag, februari 15, 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: