Spring naar inhoud

Siroe Re de Persia door de Reisopera

Afgelopen zaterdag ben ik naar de opera geweest. De reisopera voerde voor het eerst in Nederland de barokopera “Siroe Re di Persia”van Johann Adolf Hasse in een scenische uitvoering op. Omdat ik op de avond, dat ze in Zwolle spelen, al een andere afspraak had, en ik nieuwsgierig was naar deze opera, ben ik als fan van de Reisopera deze keer naar het Wilminktheater in Enschede gegaan. Wel een stuk verder rijden, maar heb het gecombineerd met familiebezoek in Twente, wat erg gezellig was.

Wat de opera betreft: het verhaal is relatief simpel,  Siroe, de oudste zoon van koning Cosroe, wordt geconfronteerd met een achterbakse broer die uit is op de troon, een overijverige geliefde zint op wraak, er is een prinses die haar liefde niet beantwoord ziet en een vader die iedereen gelooft, behalve zijn eigen zoon. Maar het goede wint uiteindelijk van het kwade en Siroe bestijgt uiteindelijk de troon van Perzië.

De componist Hasse is vrij onbekend. Zelf heb ik er wel 2 cd’s van, nl  I Pellegrini al Sepodlcro di Nostro Signore met Il Seminario Musicale en Gerard Lesne, en een cd met sinfonia’s uit de opera Cleofide en het Salve Regina . Mooie muziek.

Dat vond ik ook van de muziek van deze opera. Het orkest van het Oosten, aangevuld met een aantal barokmusici voor de continuopartijen onder leiding van George Petrou, een jonge Griekse dirigent speelde, gedreven. Er werd ook mooi gezongen, een afwisseling tussen recitatieven en bravouraria’s, zoals gebruikelijk in die tijd. Ik miste wel de samenzang, alleen op het laatst, toen wij al aan het applaudisseren waren, werd er samen gezongen. Dus geen duetten zoals bij Mozart. In het begin hadden een aantal zangers ook wat moeite om over het orkest heen te komen, later ging dat beter. Qua zang en spel en typecasting sprongen voor mij Siroe( Nicolas Tamanga), Emira (Hagar Sharvit) Laodice (Myrsini Margariti) en Arasse (Nazan Fikret). Vooral van de laatste vond ik de stem erg mooi, alsof er een vogel zong.

Het decor bestond uit 2 schilderijlijsten, waarbij op de achtergrond beelden werden vertoond, o.a. van verwoestingen door de oorlog heden ten dage, en in eens een bommenwerper in beeld verscheen. Kostuums waren een combi van “barokke”en hedendaagse kledij.

Algehele indruk: ik heb een leuke avond gehad, maar was voor mij geen topper. Criterium hierbij is altijd: krijg ik tijdens de voorstelling kippenvel. Helaas, dat ontbrak deze keer. Maar ja, het kan niet elke keer 5 sterren zijn, en het publiek was dolenthousiast, dus misschien lag het ook wel aan mij.
Verder vind ik het zeer te prijzen, dat de Reisopera het aandurft om zo’n onbekende opera op te voeren. En zeker de moeite waard om zelf te gaan kijken en luisteren.

Voor meer info: http://www.reisopera.nl/producties/siroe-re-di-persia/

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: