Spring naar inhoud

De mooiste wandeling van Noorwegen: de Besseggen

 

IMG_4184

Stond al jaren op mijn bucketlist, en 30 juli 2017 was het dan zover: ik liep op de Besseggen. En het was net zo mooi, als ik gedacht had. Wat een prachtig uitzicht. Mijn vriendinnen, die deze toch eerder ook liepen,  hadden gelijk , dat ik het best kon. Er zat wel een steil stuk in, wat klauteren op handen en voeten in hield. Omdat de rotsen droog waren , het niet hard waaide, en je af en toe een punt had, waar je even kon uitrusten, staand of zittend, ging ook dit goed. Ik ben trots op me zelf, dat ik niet bang ben geweest. En dat voor iemand, die vroeger heel erge hoogtevrees had. Het is wel zo, dat ik alleen hier niet aan zou zijn begonnen. Dus niet alleen gezellig, dat Giny mee was, ze gaf me ook vertrouwen, dat ik het kon. Want vooraf vond ik het toch wel een beetje spannend, er staan filmpjes op internet, die er nogal spectaculair uit zien. Ik heb geen filmpje gemaakt, wel foto’s. Lopen jullie even mee?

De Besseggen ligt in Jotunheimen, een nationaal park midden in Noorwegen.

kaart

Hoogtepunt van de wandeling tussen Memurubu en Gjendesheim is de Besseggen bergrug (egg= scherpe kant, bergrug) . De meeste mensen  gaan eerst met een bootje van Gjendesheim naar Memurubu.  Voor mensen met hoogtevrees is dit in elk geval aan te raden, het steilste stuk stijg je dan. Je moet je dan echter wel af en toe omdraaien om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Dalen op dit deel van het traject is echter veel lastiger.
Totaal is het 18 km, ca 1200 m stijgen en dalen, dit echter niet achter elkaar. Je loopt van Memurubu (1008 m) omhoog naar Bjornboltjonne (1518), daalt dan weer een stukje, om dan via Besseggen te stijgen naar het hoogste punt Veslfjellet (1743m) en dan af te dalen naar Gjendesheim (994 m)
Als looptijd staat aangegeven 6-8 uur. Wij deden er 8.5 over incl. pauzes. Giny had dit veel sneller gekund, voor mij was dit prima zo, heb me nergens gehaast en voldoende rustmomenten genomen om te genieten van de omgeving.

kaart besseggen

Als je de tocht wilt lopen, let dan goed op het weer (Yr is de Noorse buienradar, ook te verkrijgen als app voor je telefoon), zorg dat je warme kleren/ regenkleren bij je hebt, en te eten en te drinken (je kunt je waterfles onderweg vullen, water uit meren, en rivieren in Noorwegen is drinkbaar, alleen geen gletsjerwater drinken. Wij hadden voor de zekerheid toch maar wat meer dan 1 liter mee genomen deze dag) .

Tickets voor de boot van Gjendesheim naar Memurubu kun je vooraf kopen via Gjendebatene. De eerste boot gaat om 7.45. Als je in de Gjendesheim Turitshytte van DNT logeert, zoals wij deden, heb je rustig tijd om te ontbijten, de boot ligt vlakbij. En dan is het een mooi tochtje over het (spiegelgladde )Gjende meer naar Memurubu. (Hier is ook een DNT hut, waar je kunt logeren.)

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna begin te lopen via een stenig en makkelijk pad. Wel is het vrij steil, dus inspannend. Als je mijn rode hoofd op de foto ziet, weet je hoe dit komt. Je ziet Memurubu al snel in de diepte verdwijnen. Zoals jullie zien, waren we niet bepaald alleen. Deze tocht wordt jaarlijks door ca 30.000 mensen gelopen. Toch had ik nergens een vierdaagse gevoel, het was niet storend en ook wel gezellig om dezelfde mensen steeds weer tegen te komen bij het foto’s maken. Iedereen loopt in zijn eigen tempo. Eenlingen, stellen, gezinnen met (jonge) kinderen, honden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Steeds verder ga je omhoog, genietend van het prachtige uitzicht. Rechts van je zie je het turquoise Gjendemeer. Dit heeft deze kleur omdat het gevoed wordt door gletsjerwater met klei. Je komt poeltjes en resten sneeuw tegen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Je blijft dan een poosje op dezelfde hoogte lopen, met uitzicht op een meanderend riviertje rechts, wat in het Gjende meer uit mondt, terwijl je links zicht krijgt op het Bessvatnet, een blauw meer , wat 400 m hoger ligt dan het Gjende meer.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Een punt om echt van het uitzicht te genieten.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Een stukje vrij steil naar beneden langs een sneeuwveldje.  Iets verderop een goede plek om even te pauzeren en wat te eten en drinken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna loop je over het smalste stuk , de Bandet. Niet moeilijk en absoluut niet eng. Wel erg mooi. Die nietige mensjes in de verte in het indrukwekkende landschap.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna kwam dan de echte Besseggen, dit ging steil omhoog. Eerst nog met 1 stok, daarna beide stokken maar in de rugzak weggestoken en op handen en voeten omhoog. Ook de goede lopers deden dit. Gelukkig waren er plekken, waar af en toe mensen kon laten passeren (het aantal dalers was niet groot) en even om je heen kon kijken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In ons eigen tempo kwamen we allemaal boven. En wat een uitzicht ! Als ik de foto’s zie, vind ik het ongelofelijk, dat ik dit gedaan heb.

IMG_4197

IMG_4200

Daarna ging het nog een klein stukje omhoog, en vervolgens liep je een heel eind over een vlak met keien bezaaid veld. Het leek wel een maanlandschap. Bij het hoogste punt had men een piramide van stenen gemaakt. Het was er koud en winderig.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het afdalen ging gemakkelijk. Op 1 punt had men een ketting opgehangen, waaraan je je vast kon houden. Echt nodig vond ik het niet, maar mogelijk was dat ook zo, omdat het droog weer was.

’s Avonds bij de maaltijd konden ook wij vertellen over onze tocht over de Besseggen. Een geweldige dag, een mooie herinnering.

IMG_0866

2 Reacties Post a comment
  1. Prachtig Klaske! Fijn dat je je angsten hebt weten te overwinnen. Lijkt toch wel een beetje op Alpentrajecten van de GR5, hoor 🙂

    maandag, augustus 28, 2017
  2. Mooie foto’s.Heel knap van je.

    zaterdag, augustus 19, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: