Skip to content

Groot Frieslandpad: de eerste etappe

32042480_UnknownZaterdag zijn Tonny en ik met een nieuwe route gestart, het Groot Frieslandpad, een route die van West Friesland via Friesland , Drente en Groningen naar Ost-Friesland loopt. De kop is er af: van Bergen aan Zee via strand , duinen en bos naar Schoorl, daar afdalen naar de West Friese Omringdijk en via Schoorldam, Krabbendam, het Rijpje en Stroet naar Dirkshorn.

32042352_UnknownWe reisden met openbaar vervoer van ’t Harde naar Bergen aan Zee, ruim 3 uur heen en terug vanaf Dirkshorn ook weer. Maar met de auto was ook mijl op 7 en zo kwamen er niet vermoeid thuis. Eerst moesten we natuurlijk op de foto, daarna een stukje langs het strand. Het was gelukkig minder warm dan de afgelopen dagen. En regenen deed het, toen we in de trein zaten.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna omhoog bij een strandovergang, de duinen in. Langs Nivonhuis, waar we vaker geweest waren, en door het bos.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In de duinen heel veel bloemen. Onder andere parnassia. Het meest bijzonder was echter de moeraswespenorchis. ik zag deze ooit op Schiermonnikoog, maar verder nog nooit.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna weer een stuk over het strand.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Via de duinen vervolgens richting Schoorl, met de hoogste duinen van Nederland (51 m) . Vooral het klimduin is erg bekend van schoolreisjes. Wij gingen er ook heen met de eerste klas. Hoewel ik in Noordholland woonde, was dat de eerste keer, dat ik de Noordzee zag. We hadden toen nog geen auto, gingen wel met de bus de Afsluitdijk over naar Friesland. Nu kwamen we van de andere kant, gingen met een steile trap naar beneden. In het dorp zagen we vervolgens het klimduin. Via een bsogebiedje gingen we vervolgens naar de dorpsrand.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bij Schoorldam staken we het Noord Hollands kanaal over en kwamen op de Westfriese Omringdijk , een van de oudste dijken van Nederland. De dijk is er steil, ik zag een schaap, wat zich probeerde om te draaien pardoes de sloot in vallen. Gelukkig uit de wol, en kon ook aan de kant staan, maar lukte niet om er uit te komen, omdat er een schrikdraadje voor stond, hebben we de boer maar laten waarschuwen, kon die eerst de stroom er af halen, alvorens het schaap op de kant te trekken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In de buurt van het dorpje Eenigenburg is vroeger een dwangburcht geweest van Floris de vijfde, het huis te Nuwendoorn, een van de plekken, van waaruit hij de westfriezen onder zijn macht probeerde te krijgen, wat uiteindelijk lukte tussen 1281 en 1287 lukte, waarna hij nog meer burchten bouwde langs de Westfriese Omringdijk, o.a. Kasteel Radboud bij Medemblik, waar we op deze route ook nog langs komen. Van huis te Nuwendoorn heeft men de fundamenten teruggevonden, en een uitkijktoren gebouwd. Je kunt dit bezoeken. Wij hebben dat niet gedaan, want de wandelroute liep door een weiland met 2 waarschuwingsbordjes met “pas op voor de stier” . En stier en koeien stonden op het pad. Ons gezond boerenverstand zei ons, dat ee beter konden omlopen, de dijk vervolgend.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Als ik aan West-Friesland denk, denk ik aan een weids landschap, dijken, water, vee en kool.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Om terug te reizen, moesten we het eerrste stuk met een belbus. Een uur vooraf bellen, alleen dan moeten ze bij Connexxion wel opnemen en niet pas na 40 minuten. Balen. Laatste stukje lekker gelopen,  was onverhard over een pad langs bloeiende akkerranden naar Dirkshorn. Beetje motregen, maar niet erg. In het dorp nog even een ijsje bij de supermarkt gekocht. Zitten wachten op de stoeprand op het busje. Gelukkig kwam de chauffeuse van het taxibusje wat eerder, haalden we nog de trein, die we in gedachten hadden. Iets na half 9 thuis, 30 km in de benen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

7 Reacties Post a comment
 1. Volgende keer doen we 2 dagen Wil. Ook voor mij bekende plekken, leuk

  zondag, juli 2, 2017
 2. Hallo Klaske, zo er ligt dus weer een uitdaging voor jullie om het hele pad te lopen. Bekende plekken voor me op je foto’s, leuk om te zien. Jammer dat je zo lang moet reizen om er te komen en weer naar huis te gaan. Maar ja dat is niet anders…

  zondag, juli 2, 2017
 3. Dat boekje heb ik ook al thuis

  zaterdag, juli 1, 2017
 4. Leuk, het Groot-Frieslandpad. Het boekje ligt bij ons ook klaar, maar we zijn er nog niet aan toe gekomen. Wel begonnen aan het Roots Natuurpad. Ook een aanrader!

  zaterdag, juli 1, 2017
 5. Maar ik was heel blij te lezen Jan, dat je op Terschelling was geweest

  dinsdag, juni 27, 2017
 6. Prachtige tocht weer, Klaske. Dat klimduin is in meerdere opzichten een prachtig hoogtepunt, ik vond het beklimmen van sommige strandovergangen op Terschelling al heel wat … 😉

  dinsdag, juni 27, 2017
 7. Hannie #

  Wederom een mooi verslag met mooie planten/bloemen

  dinsdag, juni 27, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: