Skip to content

Naar Lübeck

IMG_3142

Lübeck , gelegen aan de Trave, die 17 km verderop bij Travemunde in de Oostzee uit mondt, ligt vlak bij Hamburg.  Het oude centrum is Unesco Wereld Erfgoed. Het werd in de Tweede Wereldoorlog voor 30% verwoest, maar er is genoeg over gebleven, en deels ook gerestaureerd. Het ademt een heel andere sfeer dan Hamburg, dit door de oude middeleeuwse gebouwen (het deed me aan Deventer denken, ook een Hanzestad), maar ook doordat het veel kleiner, en rustiger is, en de dynamiek van de haven van Hamburg mist. De stad staat vol kerken, en er zijn diverse musea. De gebroeders Mann en Willy Brand zijn er geboren, Günter Grass heeft er gewoond. Allen lieten ze hun sporen na in de stad.

IMG_3144

IMG_3146

Ga naar boven in een kerktoren en bewonder het uitzicht over de stad.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Dwaal door de straten en stegen, en kom uit bij diverse hofjes, welke openbare weg, dus toegankelijk zijn.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Let ook op de mooie deuren.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Loop over de vele pleinen, en zoek een mooi terras of café. De stad is beroemd om zijn marsepein, dus heb ik gebak met marsepein gegeten in een café bij het prachtige stadhuis. Ben nog steeds niet dol op marsepein..

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het was een beetje regenachtig, dus ik bezocht er 2 musea, het Behnhaus-Drägerhaus, 2 herenhuizen met een prachtige collectie schilderijen (o.a. van Caspar David Friedrich en Edvard Munch) en het Europees Hanzemuseum in een prachtig gebouw met interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de Hanze. Zeer interessant. En er is nog veel meer te zien in deze stad.

Kaart_Hanzesteden_en_handelsroutes

Hierboven een kaart met de handelsroutes van de Hanze.
Wat was eigenlijk de Hanze ( ik citeer hier even wikipedia) :

Een hanze of hanza (‘groep, schare of gevolg’ als van het oud Hoogduits hansa) was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Vanaf het midden van de twaalfde eeuw ontstonden rond de Noord- en Oostzee samenwerkingsverbanden van Duitse kooplieden, parallel aan het systeem van de Italiaanse handelsnederzettingen, maar veel bescheidener van omvang. Het Zweedse eiland Gotland was aanvankelijk het centrum waar handel met lokale handelaren werd gedreven door kooplieden uit Denemarken, Lübeck en later Westfalen. Van Gotland uit werd ook handel gedreven met Engeland, Vlaanderen en Novgorod dat al in 1190 een Duitse vestiging had.

Ter bescherming werden er aanvankelijk kleine en later steeds grotere samenwerkingsverbanden gevormd, waarvan sommige gilde werden genoemd en andere Hanze, zoals de Vlaamse Hanze van Londen en de Hanze der XVII steden voor de handel op de jaarmarkten van de Champagne. De Duitse Hanze is echter veruit de belangrijkste en bekendste, en wordt vaak kortweg de Hanze genoemd. Deze vormde zich om van koopliedenassociatie tot stedenverbond, en bestond op het hoogtepunt uit ca. 200 steden, van Londen tot Novgorod. Ongeveer 70 steden namen volledig deel terwijl de overigen associatieverdragen sloten. De Hanze probeerde door uitschakeling van concurrenten en onderdrukking van opkomende handelscentra een monopoliepositie te verwerven in het handelsverkeer: opkopen in productiegebieden, vervoeren, en verkopen in afzetgebieden van met name metalen, granen, hout, huiden, wol, wijn, zout en kruiden. Daarnaast verwierf zij het recht van stapel in de havens waar deze producten voor verscheping en ontscheping werden verzameld en opgeslagen. Het monopoliestreven leidde tot conflicten met Vlaamse, Engelse en Schotse handelaren.

One Comment Post a comment
  1. Wat mooi dat je op de foto’s kunt klikken en al het moois kunt bekijken. Interessante informatie ook!

    vrijdag, juni 9, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: