Skip to content

In Hamburg is meer te zien dan de Elbphilharmonie

Hamburg , gelegen aan de Elbe, is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. De stad is groot geworden in de tijd van de Hanze, maar ook daarna was het een belangrijke schakel tussen Oost en West Europa. Ook nu is de haven van groot belang voor de stad,  Hamburg heeft na Rotterdam de grootste containerhaven van Europa.

IMG_2968.jpg

In het oude stadscentrum zie je niet zo veel oude gebouwen, terwijl de stad toch in de 13e eeuw tot bloei kwam, met de oprichting van de Hanze in 1230, een verbond van kooplieden in steden in het Noorden. Dit komt door een grote brand in 1842, waarbij het grootste deel van het stadscentrum verwoest werd. Daarna werd een moderne stad gebouwd, met modern sluizenstelsel, gasverlichting en huisnummers. Grote pakhuizen in Speicherstadt, en kantoren van de handelsfirma’s in het Kontorhausviertel, met moderne contstructiemethodes en liften.

IMG_2962
In de tweede wereldoorlog werd een groot deel van de stad verwoest door bombardementen. Daarna is de stad weer opgebouwd met nu enorme bouwactiviteit in het nieuwe stadsdeel Hafencity met moderne kantoorgebouwen en woningen.

IMG_2977

IMG_2978

Het is nu levendige stad aan de rivier, goed bereikbaar vanaf Nederland, en zeer de moeite waard voor een stedentrip. Kijk maar even mee.

Jullie snappen, dat ik veel gewandeld heb. Vanaf mijn airbnb adres nam ik de S-bahn naar het centrum, en deed daarna het meeste te voet. Het openbaar vervoer in Hamburg is echter uitstekend en niet duur, een uitkomst als je vermoeide voeten hebt, of wat verder weg wilt. Kaartjes koop je op het station uit de automaat.Je hoeft niet te stempelen, maar kunt wel gecontroleerd worden. Ga vooral ook een keer naar het metrostation universiteit, een bezoek waard.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Als je een dag hebt, dat je wat meer met OV wilt reizen loont een dagkaart (je hebt U-bahn, S-bahn, en veerponten. Hiernaast ook nog gewone treinen) . Heel erg leuk en handig is om vanaf Landungsbrücken een tochtje (evt heen en weer) met de veerpont te maken. Heel veel te zien onderweg, moderne gebouwen, havenactiviteit met boten, en de wijken verderop met oude huizen en veel groen. Je kunt onderweg overal uitstappen, bijv. in Övelgönne, waar je lekker over het strand kunt lopen of zitten op een terras.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Wat ook heel leuk is met lekker weer is om met openbaar vervoer (ik weet niet meer of het U- of S-bahn was) naar het ten westen van Hamburg gelegen Blankenese te gaan. Dit dorp aan de rivier doet met zijn wijk met op de hellingen gelegen huizen , verbonden door trappen (het zgn. Treppenviertel ) denken aan zuid-Engeland. Leuk om rond te kijken en dan daarna langs de rivier naar het oosten lopen. Ik liep tot Övelgönne, daar koffie met taart op een terras, en met de pont een paar haltes mee gevaren verder richting Hamburg. Hier ook een foto, waarop je kunt zien, dat ze in deze streek plat duits praten, mensen uit oost nederland kunnen met hun eigen saksische taal een eind komen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

En dan de stad zelf. Je moet in elk geval naar het gebied rond het Raadhuis aan de raadhuismarkt bij de Jungfernstieg en de Binnen Alster. Het raadhuis dateert van 1897, dus na de brand. Je kunt er een rondleiding krijgen, heb ik niet gedaan.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daar vlak bij is Café de Paris, een aanrader voor ontbijt, of heerlijke koffie met taart.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het was er druk, maar personeel erg vriendelijk en zeer professioneel. Wat een verschil met een hipstertent met slow coffee, het ging hier zo langzaam, ik ben hier maar niet gaan zitten.

IMG_3250

In deze buurt, rond Jungfernstieg, heel veel winkels. Enorme luxe, past niet zo bij mij. Maar een winkel met alleen maar nivea-produkten, daar moest ik toch even binnen kijken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Kijk vooral ook rond in Hafencity. Er zijn schepen, die je kunt bezichtigen, moderne architectuur, die je kunt bewonderen en terrassen aan de Elbe.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Hier vlak bij is dus Speicherstadt met oude pakhuizen langs de kanalen met vele bruggen. Heel handig, dat er veel speciale bruggen voor voetgangers zijn. En zoals je ziet heeft Joop van den Ende er ook een theater

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het is ook de moeite waard om in het zgn. Kontorhausviertel rond te kijken, hier waren de kantoren van de kooplieden. Er staan bijzondere expressionistische kantoorgebouwen, waarvan het Chilehaus het meest bekend is.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Hamburg heeft veel mooie musea. Ik heb genoten van de Hamburger Kunsthal. Verder was het te mooi weer om veel binnen te zijn. Wel weer voor een winterjas, maar ook voor de zonnebril. Heerlijk dus om door het park te lopen, Hamburg is een groene stad. En in parken veel kinderen, komen gedisciplineerd over, allemaal netjes zitten, terwijl de meester worstjes rond deelt.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Zo veel te zien, bijv. even een kerk in, of straatartiesten.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In de wijk St. Pauli veel muurschilderingen en hipsters.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vlakbij de Reeperbahn met sekstoerisme, waar ook wapens te koop zijn. Zijn ze echt?

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vanuit Hamburg ook nog een dag naar Lübeck. Dit was maar 40 min rijden met de auto, maar je kunt ook met de trein. Weer een heel andere stad. Hierover in een ander verslagje.
Ik was van plan om op zondagochtend terug te gaan, maar ben uiteindelijk zaterdagavond al gegaan. Had genoeg gezien, hoofd zat vol . Als ik met de auto ben, ga ik wel vaker wat eerder weg: heerlijk om te slapen in je eigen bed en ontbijten  aan mijn eigen tafel. Ik had via air bnb een kamer geboekt in Hamburg, zag er prachtig uit, was hel comfortabel, ideale ligging (maar 1 halte met de S-bahn vanaf centraal station) en erg schoon. Te schoon dus, ik was gewoonweg bang om te knoeien als je aan het tafeltje in de keuken zat te eten. De eigenaar vertelde me ook, dat hij erg van schoonmaken hield, en nooit kookte, want dan werd de keuken vies.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Misschien kom ik nog wel eens in Hamburg terug. Zag dat er ook een pelgrimsroute loopt. En er is nog veel meer te zien.

Om je voor te bereiden op bezoek aan Hamburg:

http://www.standorthamburg.eu/

http://www.hamburg.com/sights/

 

2 Reacties Post a comment
 1. Wilma Wind #

  Vorige week nog een stedentrip Hamburg gedaan, echt een aanrader. Ga vooral ook eens eten bij Hanoi deli, vlakbij het raadhuis. Mooie herkenbare foto’s Klaske

  woensdag, juni 7, 2017
 2. Guus #

  Hi Klaske, wat een prachtige foto’s ehhhh reportage. Wij gaan aan onze volgende fietsvakantie langs de Elbe
  een weekje Hamburg vastplakken. Dank je 😊. Guusje

  dinsdag, juni 6, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: