Skip to content

Op zoek naar een passend slot van ons Rondje Nederland via LAW’s.

Toen Tonny en ik de laatste etappe van het Hollandse Kustpad liepen, waren we na de Afsluitdijk op zoek naar het punt, waar Hollandse Kustpad en Friese Kustpad samen komen. We verwachtten daar zo’n mooie wegwijzer te zien, waarop beide LAW’s met eindbestemmingen op aangegeven zouden zijn Helaas vonden we die niet bij Strand, net voorbij Zurich. Later heb ik nog eens in boekje van Friese Kustpad gekeken, en op de website van Wandelnet, en dit maakte dat we vandaag terug gingen, we hadden volgens ons net iets verder door moeten lopen. Helaas, ook op dat punt geen wegwijzer. Toch maar een selfie gemaakt, en verder een lekkere wandeling gemaakt over de Pingjumer Gulden Halsband, met als afsluiting een etentje in de Pizzeria van Pingjum.

IMG_3383

De Pingjumer Gulden Halsband beschermde het dorp Pingjum tegen het water in de zeearm de Marne De dijk is grotendeels aangelegd in de 10e eeuw en werd voltooid rond 1100 . Vanaf die tijd werd het achterliggende gebied beschermd tegen overstromingen. Ook toen in de nacht van 3 op 4 februari 1825 de Friese zeedijken doorbraken tijdens een vliegende westerstorm, bleef Pingjum gespaard dankzij de dijk. Omdat na die tijd het accent bij de bescherming tegen het zeewater op de zeedijken kwam te liggen, verloren binnendijken, als de Pingjumer Gulden Halsband, hun waterkerende functie. In 1892 besloot het provinciebestuur van Friesland om een einde te maken aan de Pingjumer Gulden Halsband als zeewering. Daarna is de dijk deels afgegraven. Op meerdere plaatsen in het landschap is de dijk echter nog steeds goed herkenbaar.

IMG_3367

Wij begonnen in Pingjum bij de kerk . Daarna ging het richting noorden over de weg.

IMG_3368

Onderweg een mooie koppel paarden.

IMG_3371

IMG_3372

Vlak achter de boerderij van een familielid van Tonny bogen we van de weg af, het Friese Kustpad volgend, een pad door de weilanden.

IMG_3373

IMG_3378

Bij een boerderij aan de Strandweg zou volgens Tonny vroeger de wegwijzer gestaan hebben. Nu dus niet meer. En iets verder op, waar we de vorige keer gestopt waren, wel een bord met informatie over de Pingjumer Gulden Halsband, en het klooster , wat hier gestaan heeft, maar daarmee hield het op.

IMG_3380

IMG_3385

Dan maar verder door de weilanden. Teleurstellend weinig weidevogels te zien en horen. Wel een paapje en diverse gele kwikstaarten.

IMG_3388

IMG_3389

We hadden af en toe bekijks.

IMG_3392

IMG_3394

Op naar Witmarsum.

IMG_3396

IMG_3397

Menno Siemonsz heeft hier in de Koepelkerk (stond in de steigers, geen foto) gestaan, voor hij de wederdoperbeweging begon. Vanaf  hier was het nog 2 km tot Pingjum.

IMG_3402

Daar in de Pizzeria, die mede dankzij een zeer goede recensie in de NRC inmiddels landelijke bekendheid geniet, genoten van een lekkere pizza. Duurde wel lang, we hadden de prosecco en ons voorgerecht al een tijd op, en durfden niet aan ons glas wijn te beginnen. We hadden honger en ik moest nog terug rijden. Voorgerecht vond ik trouwens het lekkerste, scheermessen in roomsaus met knoflook en peterselie. Nooit gedacht dat ik dat nog eens zou eten.

IMG_3404

Onze volgende tocht wordt het Groot Friesland Pad. In juni starten we in Bergen aan Zee.

One Comment Post a comment
  1. Mooie wandeling zo te zien en leuk zulke nieuwsgierige schapen en alvast succes met de volgende uitdaging!

    maandag, mei 8, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: