Skip to content

Vogels en kievitsbloemen kijken bij Hasselt

31765280_unknown

Gisteren met de vogelwerkgroep van de KNNV Apeldoorn richting Hasselt. Vogels kijken natuurlijk , maar ook kievitsbloemen. Het weer was wat minder dan verwacht ( eerst een klein beetje motregen), maar het was er prachtig. Vooral de baltsende tureluur en de vele kievitsbloemen vond ik heel bijzonder.

31764640_Unknown

IMG_2830We gingen eerst naar de vogelkijkhut Jutjesriet vlak bij Hasselt. langs een mooi paadje liepen we hier naar toe, onderweg hoorden we o.a. zwartkoppen en braamsluipers. Tip om geluid van braamsluiper te herkennen: vink maar dan anders, geen slag erna, geluid meer op 1 toonhoogte, alsof er steentjes op ijs vallen. Nou, of ik ze de volgende keer zelf herken? Ik betwijfel het. Op het water veel smienten, ze zijn er dus nog.

IMG_2837

Langs het pad veel bloeiende bomen. Wat is het toch altijd genieten met al die bloesems en frisse groen in het voorjaar.

IMG_2832

IMG_2833

IMG_2842

Daarna reden we vanaf de brug bij Hasselt langs de westkant van het Zwarte water richting Genemuiden tot het Boerendiekhuus. Onderweg diverse stops om naar vogels te kijken in Zwarte water aan de ene kant, en de kolken aan de andere kant van de dijk. Leuke waarneming was o.a. een zomertaling, een sierlijke eendensoort. We waren met 18 personen, dus 5 auto’s, konden dus niet op dezelfde plekken stoppen. Bij het Boerendiekhuus parkeerden we echter allemaal, het plan was om een korte wandeling door de uiterwaarden te maken, alleen mochten we er ivm broedseizoen niet in. Jammer, maar vanaf de dijk was ook genoeg te zien: een mannetje bruine kiekendief, die achter na gezeten werd door kieviten, 2 mannetjes bruine kiekendief en 1 vrouwtje. De topper was echter de baltsvlucht van een tureluur: omhoog met vleugelslagen en dan met stijve vleugels naar beneden, al zingend. Nog nooit gezien.  In de weilanden overal pinksterbloemen.

IMG_2846

IMG_2849

IMG_2857

Daarna terug naar Hasselt. We gingen naar de Gennerdijk, daar is in natuurgebied de Brammerd een wandelpad van ca 3.5 km door de weilanden aangelegd. Er waren niet zo veel vogels te zien, maar kievitsbloemen des te meer. Ik had ze wel vaker bij Hasselt gezien, maar zo veel: wat een pracht. Is ook de enige plek, waar ze nog in zo grote getale voorkomen.

IMG_2883

Ik raad je aan wel op het pad te blijven. Ik kreeg een waarschuwing van de boswachter omdat ik aan het begin van het pad in het weiland foto’s ging maken (had bord bij ingang niet gezien, rest van onze groep bleef wel keurig op pad, ik kon de verleiding niet weerstaan). Was niet nodig geweest van het pad af te wijken. Als je iets verder door loopt, staan ze echt overal vlak aan het pad.

IMG_2881

IMG_2874

Totaal als groep 61 soorten vogels waargenomen. Een mooie score.

170408 Jutjesriet

2 Reacties Post a comment
  1. Ik heb ze in Frankrijk ook wel gezien

    maandag, april 10, 2017
  2. at een prachtige kivietsbloemen.Ik las dat Nederland nog de enige plek is waar ze nog in het wild voorkomen

    maandag, april 10, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: