Skip to content

Don Giovanni van de Reisopera: gaat dat zien 

De opera van Don Giovanni van Mozart is een van de bekendste opera’s. Ik heb dan ook in de loop der jaren al meerdere uitvoeringen bijgewoond, voor het eerst in Praag ( in het theater, waar deze opera voor het eerst is opgevoerd, tevens mijn eerste opera) , in Amsterdam door De Nederlandse Opera, in Zwolle in een uitvoering met het Orkest van het Oosten (deze keer niet met de Reisopera, heel bijzonder was, dat we toen op het podium zaten) en recent als pocketopera door het Nederlands Blazers Ensemble. De voorstelling van gisteravond stak er echter duidelijk boven uit, wat hebben we een geweldige avond gehad. 

Bijzonder aan deze voorstelling van Reisopera en Orkest van het Oosten was, dat zowel de regisseur als dirigent vrouwen waren. Eigenlijk raar , dat dat opvalt, maar vrouwen zijn in dit vak in de minderheid. De dirigente Julia Jones stond afgelopen zondag ook bij het orkest op de bok voor een Mozartprogramma (ik heb gehoord, dat het heel mooi was) en voerde het orkest ook nu goed en krachtig  aan. Het was echter vooral de regie van Jo Davies, die deze opera zo bijzonder maakte. Vaak heb ik bij de Mozart opera’s met verkleedpartijen en persoonsverwisselingen moeite het verhaal te volgen, daar had ik deze keer geen moeite mee. 

De enscenering was eigentijds, er zat enorm veel vaart in de voorstelling met verrassende effecten en humor. Had kramp in de kaken van het lachen. Daarentegen kwam ook de moraal duidelijk naar voren: Don Giovanni kan mede zijn gang gaan, doordat mensen het laten gebeuren. Op de affiche voor de opera staat niet voor niks:” alle vrouwen willen hem hebben, alle mannen willen hem zijn” . En je kunt zaken ook zo projecteren in onze tijd, met leugens en fakenieuws.

De zangers waren goed gecast, dus geen ongeloofwaardige dikbuikige Don Giovanni, maar een knappe jongeman. Er werd in deze opera niet alleen mooi gezongen, maar ook zeer overtuigend geacteerd. En de decors waren prachtig , geweldige vondsten. Vind het altijd zo knap, hoe alles dan weer in vrachtwagens gaat naar een volgende stad. Deze keer niet zo ver, dinsdag staan ze in Apeldoorn.  Maar wat heerlijk, dat we bij ons in de regio zulke geweldige voorstellingen kunnen zien. Ben benieuwd of de Reisopera net als de afgelopen 2 jaar weer bekroond wordt met Opera van het jaar. En dat met veel minder budget dan in Amsterdam. Die subsidie mag wat mij betreft omhoog. 

De voorstelling reist nog tot 8 april 2017 door het land. Voor kaartjes klik hier. Zeer de moeite waard, ook voor mensen, die wel van de muziek van Mozart houden, of van musical, maar die nog nooit naar een opera zijn geweest, omdat ze denken dat opera niks voor hen is. De voorstellingen van de Reisopera zijn niet saai en oubollig, en deze Don Giovanni is een ideale instapopera, maar ook voor de ervaren operagangers een absolute aanrader! 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: