Skip to content

Boedapest

img_1797

img_1799

Bijna elke winter ga ik wel op citytrip en meestal naar een stad, die ik nog niet ken en alleen. Ik houd er van om een onbekende stad te verkennen. Het voordeel van alleen reizen, is dat je dan niet hoeft te overleggen, precies kan doen, waar je zelf op dat moment zin in hebt. Dus kun je doen, waar je in geïnteresseerd bent, en kun je je aanpassen aan het weer, of aan je eigen stemming/ mate van vermoeidheid.
Boedapest stond al langer op mijn verlanglijstje, had er ook enthousiaste verhalen over gehoord. En nu ik er geweest ben (van 1 tm 5 december 2016) , kan ook ik het jullie aanraden, het is een ontzettend leuke stad, waar heel veel verschillende dingen te doen zijn.

img_1988

img_1989

Ik logeerde weer via Airbnb. Ik logeerde in een mooi appartement net over de Kettingbrug in Boeda . Alles hierdoor op loopafstand, prachtig uitzicht op de brug en het parlementsgebouw. Heerlijk wandelen langs de rivier. Mooie ruime en hoge kamer, eigen keuken en badkamer. Enige nadeel van dit appartement: meubilair zag er mooi uit, maar de veren van de bank en stoelen waren echt doorgezakt. Je moet er dus niet op neerploffen. Maar bed sliep heerlijk en je bent verder toch hele dag op sjouw.

img_7641

Boedapest is de hoofdstad van de republiek Hongarije. Het ligt aan de Donau, die ze hier Danube noemen, op de westoever (met Burcht) Boeda, en op de oostoever Pest.
In de steentijd waren er al nederzettingen in dit gebied. Rond 100 na christus stichtten de Romeinen de stad Aquincum (dit ligt ten noorden van het tegenwoordige centrum). Ze heersten tot begin 5e eeuw, toen het gebied viel in handen van Attilla de Hun. Daarna werd het bestuurd door de Goten, Longobarden en Avaren.

De voorouders van de moderne Hongaren, de Magyaren, kwamen van de Oeral en arriveerden in 896 in de regio. Zij werden geleid door prins Arpád, wiens dynastie tot de 13e eeuw heerste. Aan het eind van het eerste millennium bekeerde Vajk zich tot het christendom en heette hierna Stefanus. Als eerste gekroonde koning legde St.-Stefanus de basis voor de moderne Hongaarse staat.
Het was Béla IV die in 1247 na de Mongoolse invasie de hoofdstad naar Boeda verplaatste. Het gebied werd later echter door de Turken ingenomen, en 150 jaar door hen bestuurd. Na bevrijding door christelijke legers kwam het land onder de Habsburgers te vallen, die de nationalistische rebellie onderdrukten, maar wel zorgden voor economische bloei. Met nam keizerin Maria Theresia en aartshertog Jozef, de gouverneur van de keizer, droegen bij aan de modernisering van zowel Boeda als Pest. Het langzame tempo van de hervormingen leidde tot een opstand in 1848, die bruut de kop werd ingedrukt. Een compromis in 1867 en de schepping van de Oostenrijks- Hongaarse Dubbelmonarchie stimuleerde het economische en culturele leven nogmaals, waarop in 1873 Boeda en Pest werden verenigd tot Boedapest.

Na de Eerste Wereldoorlog ging de monarchie ten onder en verloor Hongarije 2/3 van zijn grondgebied. Het verlangen om dit terug te krijgen leidde tot steun aan Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werd Boedapest door de Sovjet troepen ingenomen en kwam onder de Russische invloedssfeer. De opstand in 1956 tegen het stalinistische regime werd hard neergeslagen door Russische tanks. Uiteindelijk viel de Sovjet Unie uiteen, in 1989 kwam het tot ontmanteling van het ijzeren gordijn bij de Oostenrijkse grens.
Vanaf  2004 maakt Hongarije deel uit van de Europese Unie. Sinds de parlementsverkiezingen van april 2010 regeert een centrumrechts (christendemocratisch) kabinet-Orbán.

img_1872img_1877

In mijn verkenning van Boedapest heb ik steeds de rivier als leidraad genomen. Als je maar weer terug gaat naar het water, of aan de Boeda kant een hoog punt opzoekt, kun je je oriënteren. Boeda is de bergkant van de stad en ligt op de westoever, hier liggen o.a. de Matthiaskerk en het Vissersbastion , het Koninklijk paleis, De Hongaarse Nationale Galerie, het Ziekenhuis in de Rots,de Gellért heuvel, de Grotkerk en het Gellért-hotel en badencomplex. Pest ligt op de Oostoever, hier liggen o.a. de Parlementsgebouwen, de St. Stefansbasiliek, de joodse wijk met Synagoge en ruïnebars, de Centrale Markt, veel pleinen met terrassen en winkelstraten, doet de Andrássy Ut denken aan de Champs Elysees, met hieraan het Terror Haza Muzeum en de Opera, met aan het eind het Heldenplein, het meer Varosliget, waar je ’s winters kunt schaatsen, en de Széchenyi-baden.

Om me voor te bereiden maakte ik dankbaar gebruik van de site http://www.boedapest-op-maat.com  van Runa Hellinga. Ik kocht ook haar reisgids als e-book.

img_1803

img_1806

img_1901

img_1912

Ik kwam donderdag 1 december eind van de middag aan. De eigenaar van het appartement haalde me van het vliegveld. Het was spitsuur en regenachtig, onderweg naar het centrum kreeg ik een rondrit langs aantal bezienswaardigheden. Handig om je snel te kunnen oriënteren. ’s Avonds een korte wandeling, en lekker gegeten (Gulyás Leves, goulashsoep) in een soort eetcafé bij mij om de hoek (Lánchíd Sörözö). Lekker, goedkoop en leuke plek.
Ik heb er later nog een keer gegeten.

img_1791

img_1979

De volgende ochtend heerlijk ontbeten in Déryné Bistro niet ver van mijn appartement. Ik waande me in Parijs, en de oefs Florentine met zalm en spinazie smaakten heerlijk. Ik had toen al een stukje gewandeld, eerst omhoog geklommen de heuvel op. Je kon ook met een soort elevator, die ik ook in Portugal zag, maar ik gebruikte gewoon de benenwagen.

IMG_1807.jpg

Boven was het voormalig koninklijk paleis, waar ook de Hongaarse Nationale Galerie in is gehuisvest. Dit museum bezocht ik later die dag. Hier was veel mooie schilderkunst te bezichtigen. Wel een beetje een ouderwets museum, en ik was ook al vol indrukken na een hele dag. Dus niet hetgeen me het meest bij gebleven is.

img_1809

Na het ontbijt verder op verkenning. Ik kwam langs het ziekenhuis in de rots. Dat is echt een aanrader. Het is een grottencomplex onder de Boedaburcht, waar in de 2e wereldoorlog een noodziekenhuis is ingericht. Tijdens de belegering van de stad door de Russen hebben zich hier afgrijselijke taferelen afgespeeld. In de tijd van de koude oorlog was het weer in gebruik, en werd het uitgebreid tot atoombunker, voor het geval er een kernwapenaanval zou komen. Je kunt er alleen in met een rondleiding, en het is volledig ingericht met apparatuur, bedden, wassen beelden etc.

img_1821

Ik daalde af naar de Donau, stak deze over via de Kettingbrug, en liep richting Parlementsgebouw. Onderweg zag ik het “schoenenmonument”. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd tijdens de porgroms , die door de Pijlkruisers een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

img_1815

Het in Pest gelegen Parlementsgebouw had ik ’s avonds al prachtig verlicht gezien vanaf de Donau, en ook vanaf het Vissersbastion in Boeda  heb je er prachtig zicht op. Het werd tussen 1885 en 1902 gebouwd en is gebaseerd op de Britse Houses of Parliament. Een en al pracht en praal. De ene vleugel van het gebouw kun je nu bezoeken (met rondleiding, niet gratis), omdat het Hongaarse Parlement nog maar 1 kamer heeft. Ook wordt dit deel van het gebouw nog gebruikt voor speciale ontvangsten.
Ik had vooraf een rondleiding geboekt via Jegymaster. Het was maar goed, dat ik dat gedaan had, want het was al volgeboekt voor die dag, en de daarop volgende dag was er geen rondleiding  in verband met de ontvangst van Sinterklaas, die snoep uitdeelde aan de kinderen van medewerkers. img_1822

img_1846

img_1844

In Pest bezocht ik natuurlijk ook de St. Stefansbasiliek. Ook dit gebouw dateert uit 2e helft 18e eeuw. Ik vond het een kil gebouw, er waren touwen over de stoeltjes gespannen, zodat je niet kon gaan zitten muv de voorste rij. Niet echt uitnodigend en door de drukte ook niet contemplatief.

img_1851

img_1855

img_1853

Daarna was het tijd voor koffie met een lekker taartje in 1 van de chique koffiehuizen van de stad. Deze keer was het Gerbeaud , een andere keer bezocht ik New York. Mijn indruk: lekker, maar ook erg duur, en ik vond het gebak in Kopenhagen verfijnder/ meer bijzonder.

img_1863

Avondeten haalde ik op 1 van de vele kerstmarkten in de stad. Ik nam een lokale specialiteit, lángos, een gefrituurde zoute platte koek van gistdeeg met knoflookolie, zure room en kaas. Heel vet en vullend, maar lekker op een koude winterdag.

img_1890

img_1895

Daarna nog een wandeling langs de rivier, genietend van de prachtig verlichte gebouwen. Wat kun je veel doen op een dag.

img_1898

img_1871

Zaterdag 3 december liep ik richting Kettingbrug en verder langs andere bruggen naar de Gellért heuvel. Daar is het beroemde hotel Gellért met kuurbad. Die heb je trouwens heel veel in Boedapest, de romeinen wisten dit al. Het Gellért is een van de bele gebouwen, die hier in de stad in de laat 19e en begin 20e eeuw in de zo genaamde Secession stijl gebouwd zijn. Natuurlijk heb ik hier gebadderd, maar ik vond de Scéchenyi-baden, waar ik de laatste dag was, indrukwekkender, vooral omdat het daar buiten zo mooi was.

img_1902

img_1911

Tegenover het Gellért hotel heb je in de heuvel de Grotkerk. Deze heb ik natuurlijk ook bezocht.

img_1919

img_1900

img_1916

Daarna over de brug naar de andere kant van de stad.

img_1913

Je bent dan vlak bij de Centrale Markthal.

IMG_1920.jpg

img_1922

Hier is dus van alles te koop. Beneden allerlei levensmiddelen, die je soms ook direct kunt nuttigen (de strudel met maanzaad was heerlijk) . Boven allerlei andere zaken. Ook kleine restaurantjes. En druk  was het er.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ik liep verder de stad door, onder andere door de joodse buurt. Chocolademelk  drinken deed ik  bij New York. Dat is het leuke van Boedapest, dat is weer een chique oude zaak met bijbehorend prijskaartje.

img_1942

Lekker opgewarmd weer naar buiten, lopen en kijken. Het was genieten.

img_1948

IMG_1950.jpg

img_1951

Ik stak de rivier weer over en ging richting Matthiaskerk. Op deze plaats is tussen de 13e en 15e eeuw de OLV-parochiekerk gebouwd. Deze werd vergroot, vervolgens maakten de Turken er een moskee van. Na de bevrijding vn Boeda in 1686 werd hij door de jezuïeten herbouwd in barokke stijl. In 1723 weer beschadigd, daarna in neogotische stijl gerestaureerd. Niet echt oud dus, maar wel een indrukwekkend gebouw zo hoog op de heuvel, ook van binnen. In tegenstelling tot de St. Stefanskerk heeft deze wel sfeer.

img_1814

img_1954

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vlak bij de kerk is het Vissersbastion, in 1895 ontworpen, een gebouw met mooi uitkijkterras. Het werd nu gerestaureerd, maar van het uitzicht kon je wel genieten. Daarna nog even in dit oude stadsdeel gewandeld.

img_1957

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Na het eten in Lánchíd Sörözö weer verder door de stad gelopen, alles is zo prachtig verlicht. Bijv. hier een foto van het Gresham Palace hotel overdag en bij avond.

img_1864

img_1980

En de Andrássy Ut, de Champs-Elysées van Boedapest.

img_1982

img_1986

Terug over de Kettingbrug naar mijn appartement.

img_2075

img_2045

img_1987

Zondag 4 december weer de brug over naar de Joodse wijk. Hier heb je in oude gebouwen veel ruïnebars. Het is hier in het weekend ’s avonds en ’s nachts een drukte van belang. Ik ben echter niet zo’n nachtbraker.Wel leuk om er 1 te bezoeken, dit werd Szimpla Kert, waar op zondagochtend een boerenmarkt is, en je boven kunt ontbijten met produkten van de marktkooplieden. Echt een aanrader. Heerlijk eten en niet duur .

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna bracht ik een bezoek aan de Grote Synagoge (de grootste van Europa) en het Holocaustmonument in de vorm van en treurwilg.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het was een dag van terugdenken aan wat er zich afgespeeld heeft in de geschiedenis. Want vervolgens bezocht ik het Teror Haza Museum, het huis der gruwelen. Dit is gevestigd in het voormalig hoofdkwartier van de geheime politie in de nationaal-socialistische en communistische tijd. Het documenteert de wreedheden, die zich (hier) hebben afgespeeld met foto’s en video’s. Ik kwam er helemaal beroerd vandaan, verschrikkelijk, maar een absolute aanrader om te bezoeken.

img_2035

Dus daarna eerst maar weer een stuk lopen, om vervolgens even wat te eten in een café in weer een andere ruïnebar in de joodse wijk.

img_2043

img_2044

IMG_2040.jpg

Daarna was het nog niet gedaan met het gedenken van moorden, ik bezocht n.l. de opera “Dialogues des Carmélites”van Poulenc over nonnen, die in de tijd van de Franse revolutie onder de guillotine vermoord werden. Ik zag deze opera eerder in Amsterdam, maakte toen enorm veel indruk. Deze voorstelling was een stuk minder, maar het gebouw, de Nationale Opera, prachtig. Wat een pracht en praal. Ik zat naast een oudere hongaarse professor, die in Duitsland woonde en werkte, en een Fransman , die in Nederland werkte. De professor doceerde geschiedenis, en liet me in de pauze even wat dingen zien. Erg leuk. Jammer, dat de loge, waar Sissi in gezeten heeft, die dag gesloten was.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Maandag 5 december 2016 was mijn laatste dag. Omdat ik pas laat in de middag vertrok, had ik het grootste deel van de dag nog tot mijn beschikking. Meestal vind ik zo”n laatste dag maar niks, zou ik eigenlijk direct wel weg willen. Nu had ik de ideale bestemming ervoor gevonden: een relaxte ochtend in de Széchenyi- kuurbaden. Met de metro ernaar toe (wereld erfgoed) en eerst even rond gekeken bij het Heldenplein .

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bij de vijver Varosliget daar vlak bij werd geschaatst (kunstijs). Ik kende de beelden nog van een EK.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna heerlijk relaxen in warme baden en sauna in een mooie omgeving. Perfect einde van een geweldige stedentrip. Zo veel gezien en gedaan en toch het gevoel me geen moment gehaast te hebben. Terug gelopen naar mijn appartement , naar het vliegtuig gebracht en naar huis. Wie weet kom ik hier nog eens terug.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

2 Reacties Post a comment
  1. Boeiend verslag, Klaske, en prachtige foto’s!e

    woensdag, maart 1, 2017
  2. Bedankt voor de goede informatie en prachtfoto’s

    woensdag, maart 1, 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: