Skip to content

The Lunchbox

Als vrienden mij tippen, dat ik een bepaalde film moet zien of ik een interessante recensie lees, zet ik deze op  mijn “to see” lijstje. Vaak worden deze films bij onze Eper Filmkring vertoont, soms zie ik ze op tv en dan is er ook nog Netflix. Zo zag ik op advies van Piet op Netflix de film The Lunchbox over een romance welke ontstaat tussen een vrouw, welke ongelukkig is in haar huwelijk en een weduwnaar, nadat de met zorg door haar voor haar man klaar gemaakte lunch ( bedoeld om zijn liefde via de maag te winnen)  bij de verkeerde man wordt bezorgd. Echt een feel good movie.

Je leert ook nog wat van, zo’n film, want ze bestaan echt, die voedselbezorgers. Ik las op Wikipedia:

Een dabbawala is een Indiase voedselbezorger in Mumbai. Deze persoon brengt het voedsel naar de kantoormedewerkers. Dabbawala betekent hij die de doos draagt.

Hoewel het lijkt alsof het beroep erg eenvoudig is, is het een gespecialiseerde handel. De dabbawala bestaat al meer dan een eeuw en is een deel van de cultuur van Mumbai. Het beroep is ontstaan toen India door het Verenigd Koninkrijk was bezet. Voor de Britten, die naar de kolonie kwamen en niet van het lokale eten hielden, werd een service opgezet om hen het eten te brengen dat thuis was geprepareerd.

Deze pakjesbezorgingsdienst wordt geroemd om de efficiënte en stipte distributie van de dozen, hoewel de bezorgers meestal analfabeet zijn, en er op de dozen slechts een heel eenvoudige aanduiding is aangebracht waar die bezorgd moeten worden. In 2002 meldde Forbes Magazine dat de betrouwbaarheid van de dienst volgens de Six Sigma-norm was. Elke dag worden meer dan 175.000 of 200.000 lunchboxen verplaatst door een geschatte 4.500 tot 5.000 dabbawalas, allemaal met de grootst mogelijke stiptheid. Volgens een recente enquête, maken ze minder dan één fout in elke 6 miljoen leveringen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: