Skip to content

Life is beautiful

Zaterdag ben ik  met Tonny naar een bijzondere theatervoorstelling geweest in museum Belvedère in Oranjewoud. Het gaat over het leven van de Tjechisch-joodse concert pianiste Alice Herz-Sommer, die 110 jaar geworden is, en de oudst overlevende was van de holocaust. Toen haar ouders weggevoerd werden uit het getto, stortte ze zich op het studeren van alle etudes van Chopin. Ondanks haar verblijf in Theresienstadt, waar haar man vandaan gevoerd werd naar Auschwitz om daar te overlijden, had zij een enorme levenskracht en levensvreugde. Haar levensmotto’s waren dan ook “Life is beautiful”  en “Leven zonder haat, van haat komt haat “, muziek en humor hielpen haar er door heen, zowel in het kamp als daarna.

Afbeeldingsresultaat voor life is beautiful klaasje postma

De actrice Klaasje Postma raakte geïnteresseerd in deze vrouw na een artikel in de Leeuwarder Courant in 2007 en besloot een voorstelling over haar te maken. Ze speelt zich zelf (in het Fries), vertelt over Alice en haar leven (met ook geprojecteerde foto’s en muziek), en verandert op het laatst heel geloofwaardig in de 110 jarige Alice . Pauli Yap speelt muziekstukken, welke belangrijk voor Alice waren.
Een bijzonder levensverhaal en een prachtige voorstelling. We kregen het recept van de kippensoep van Alice mee. Moet ik toch een keer maken.
De voorstelling is nog te zien in museum Belvedère op 8, 13, 14, 15, 20, 21 en 22 oktober. Bij het museum worden geen kaarten verkocht. Meer informatie: www.frearksmink.nl

Voorafgaand aan de voorstelling konden we ook nog de Käthe Kollwitz tentoonstelling bekijken in het museum. Mocht je hier nog heen willen, moet je snel zijn, 9 oktober is de laatste dag.Is overigens geen tentoonstelling, waar je vrolijk van wordt. Käthe heeft een zoon verloren in de eerste Wereldoorlog en veel ellende gezien in Duitsland, honger, ziekte, en dit uitgebeeld in zwart-wit werk.

One Comment Post a comment
  1. We mogen er niet rond kijken maar toch ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.Zoveel haat en verdriet,zoveel honger.Ik probeer als nog te genieten van de mooie dingen in de natuur.

    zaterdag, oktober 8, 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: