Skip to content

Het Hollandse Kustpad: van Haarlem naar Beverwijk

img_6822

Wat hebben we toch een prachtige nazomer. Vorige week zaterdag liepen Tonny en ik door de Kennemer Duinen en over landgoederen van Haarlem naar Velsen, waar we met de pont het Noordzee kanaal over staken en bij Beverwijk weer op de trein stapten. Het was een prachtige wandeling, heel afwisselend en heerlijk wandelweer. We hebben genoten.

img_6833

We begonnen onze wandeling bij het station van Haarlem. Liepen de stad uit richting Bloemendaal en duinen. Onderweg een joodse begraafplaats en in de duinen monumenten ter nagedachtenis aan mensen, die daar in de oorlog gefusilleerd zijn.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De vorige keer liepen we door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nu dus door de Kennemer Duinen. We zagen maar 1 hert en denken dat het ontbreken van een grote hoeveelheid damherten in dit gebied er de oorzaak van is, dat de begroeiing zoveel gevarieerder is. Ook leidt het feit dat men hier geen water meer wint er toe, dat op sommige plaatsen natte duinvalleien zijn met in deze tijd van het jaar bloeiende parnassia. Ook mooie natuurlijke meertjes met vogels. En veel bessen in deze tijd van het jaar, als straks de vogeltrek echt op gang komt, is het een gedekte tafel voor de vele zangvogels.
De stad is trouwens dichtbij, je zag aan de zuidkant de flats van Zandvoort, en aan de noordkant de schoorstenen van de Hoogovens.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bij de strandovergang Parnassia gingen we het strand op om een stukje langs de zee te lopen. Het was niet helemaal duidelijk, waar we de duinen weer in moesten, vlgs ons was er een opgang gesloten, en de route verlegt, maar met gezond verstand kwamen we er prima uit. Later zijn we nog een keer van de route afgedwaald, via geitepaadjes weer naar een groter pad gelopen, over het gaas geklommen en kwamen toen uit bij de ruïne van Brederode, die we anders gemist zouden hebben. Helemaal niet erg dus.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In de buurt van Velsen liepen we over diverse landgoederen, o.a. Beeckestijn. Prachtige bomen, mooie tuinen. Onderweg nog een heerlijk ijsje gescoord. Was het echt weer voor.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Tot slot bij oud Velsen naar het Noordzee kanaal met zicht op de Velser tunnel en de Hoogovens. Met pont over gestoken en toen nog klein stukje naar het station. Heerlijke dag.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: