Skip to content

Hollandse Kustpad: Waterleidingduinen-Haarlem

IMG_6756

Tonny en ik liepen gisteren weer een stuk Hollandse Kustpad. Een korte etappe, van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij de ingang Oase naar Haarlem. Daar knoopten we er een hofjeswandeling aan vast en zo waren we toch de hele dag onderweg. Incl. reizen met de trein van 6.45 van huis en om 19 uur weer thuis. Heerlijke dag gehad, veel zon. Nu stortregent het, en kan ik lekker thuis een blogje schrijven.

IMG_6769

Na een soepele treinreis en een heel klein stukje met de bus startten we bij ded uitspanning Oase onze wandeling. Het eerste stuk liep door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het was er nog heerlijk rustig en prachtig wandelen. Inmiddels zijn de duindoornbessen oranje gekleurd. Ook de bomen, die nog volop in het blad staan, beginnen langzaam te verkleuren. Onderweg meerdere damherten gezien. Ze zijn niet schuw, als je op een afstandje blijft, kun je ze goed fotograferen. Het zijn er wel veel. Inmiddels is er toestemming om een deel af te schieten. Ze zullen dan wel ander gedrag gaan vertonen.

IMG_6755

IMG_6759

IMG_6760

Bij de uitspanning Kraantje Lek hebben we op het terras genoten van koffie met appelgebak. Daarna waren we al snel bij de rand van Haarlem. Niet goed opgelet, even verkeerd gelopen (toch zinnig om af en toe op de kaart te kijken), zaten we bij gemeentehuis van Bloemendaal. Dan is het heel fijn, dat ik de topografische kaarten van Nederland in een app op mijn telefoon heb (Topo GPS), loop je gemakkelijk weer naar de route toe.

IMG_6787

Via het station liepen we naar de Markt bij de Bavo. Prachtig plein, prachtige kerk. Een drukte van belang met volle terrassen en markt. We gingen eerst de kerk in (blijft raar, dat je moet betalen om naar binnen te mogen, maar ergens wel begrijpelijk, want het is erg kostbaar om zo’n gebouw in stand te houden). Er was toevallig net een concert met motetten van o.a. Monteverdi. Heerlijk zo’n moment van verstilling.

IMG_6766

Daarna maakten we een hofjeswandeling Ik had een route gedownload van de site van Haarlem Marketing. 05097-HM-folder-Verborgen-Groen-web-def . Het was een erg leuke wandeling, waarbij je langs diverse hofjes kwam. Grotendeels waren deze te bezoeken, niet allemaal in het weekend. Kan ik me ook wel wat bij voorstellen, want dan is het veel drukker dan door de week.

Er zijn van oorsprong drie soorten hofjes: kerkelijke hofjes, stichtingshofjes en gildehofjes. De eerste hofjes (voor de Begijnen van de kerk) ontstonden al in de 12e eeuw. Later werden door de kerkenraden hofjes gesticht, omdat zij zich vanuit religieus oogpunt verplicht voelden de armen aan een vorm van huisvesting te helpen. Rijkere families stichtten in de 17e en 18e eeuw hofjes om hun familienaam te laten voortbestaan in de naam van het hofje. Deze hofjes werden veelal beheerd door een daartoe in het leven geroepen stichting. Ook door de gilden, een soort beroepsverenigingen, werden hofjes gesticht. Een voorbeeld hiervan is het Brouwershofje, gesticht voor de arme brouwersmeiden die na jaren hard werken een plek nodig hadden om te wonen. Omdat de praktijk leerde dat mannen slecht een eigen huishouden konden voeren, werden de hofjes speciaal bestemd voor weduwen en arme, ongehuwde vrouwen van boven de 60 jaar. De heren werden ondergebracht in oudemannenhuizen, zoals het gebouw waarin nu het Frans Hals museum is gevestigd. Regenten bepalen tot op de dag van vandaag wie er in het hofje mogen wonen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We eindigden de dag met een hapje en een drankje op een terras en gingen met een voldaan gevoel naar huis. O ja, Tonny telt altijd de poezen onderweg. In de hofjes, een oase van rust in de stad, was het goed vertoeven voor de poezen. We telden er 20 deze dag.

En dat oude en nieuwe architectuur goed kan samen gaan, zie je op onderstaande beelden. Het Johannes Enschedehof,genoemd naar de beroemde Haarlemse drukkerij, is opgeleverd in 2007.  Het is ontworpen door de Haarlemse striptekenaar Joost Swarte en architect Henk Döll. Het grenst aan het oudste hofje van Nederland , wat dateert uit 1395 (Bakenesserkamer)
Swarte en Döll werkten al eerder samen aan het ontwerp van de Haarlemse Toneelschuur. Dat gebouw is prachtig verbonden met het  oudere concertgebouw Philharmonie en ligt om de hoek.

IMG_6785

IMG_6786

6 Reacties Post a comment
 1. Leek ons ook wel wat, alleen krijg je wel vaak bezoekers. Daarom zijn nogal wat hofjes op zaterdag gesloten

  donderdag, september 29, 2016
 2. Oh wat mooi, al die hofjes. Lijkt me heel bijzonder om daar te wonen.

  donderdag, september 29, 2016
 3. Ik volg het blog van Ria ook, zo leuk, herkenning en andere blik.
  Overigens: ik heb ook tijd minder blogs gelezen, te mooi weer

  woensdag, september 28, 2016
 4. Ik geniet 🙂 Al loop ik een eind achter met het lezen van je blogs, ze zijn tijdloos. Ik heb het Hollandse Kustpad ook gevolgd bij ‘Ria wandelt’, maar voor mijn gevoel zijn het verschillende routes. Wat grappig dat Tonny onderweg de poezen telt.

  woensdag, september 28, 2016
 5. Ik vind hofjes ook altijd zo mooi, zou er wel willen wonen… Mooie foto’s heb je gemaakt van de hofjes, leuk om te zien.

  zaterdag, september 10, 2016
 6. Mooi verslag en foto’s.Na een hele natte morgen is het hier nu droog maar waait erg hard.

  zondag, september 4, 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: