Skip to content

Naar de tuinen van Monet

IMG_6320De beroemde schilder Monet maakte in zijn late levensjaren, toen zijn gezichtsvermogen door staar minder werd, meerdere grote schilderijen van waterlelies naar de waterlelies in zijn tuin. In de Orangerie in Parijs hangen de doeken in een speciale zaal.Die wil ik nog eens gaan zien. Dat komt een ander jaar, dit jaar bezocht ik zijn huis en de tuinen in Giverny (gelegen in Haut Normandie, ca 100 km westelijk van Parijs aan de Seine) . Bij het huis, waar hij met vrouw en kinderen woonde, ontwierp hij 2 prachtige tuinen, gescheiden door een weg, met hierin een enorme bloemenpracht, en vijvers met waterlelies.

IMG_6237

Mijn vriendin Zlatka is er al diverse keren geweest, en drong er al jaren op aan, dat we er een keer samen naar toe moesten. Nu moest het er maar een keer van komen, dus van 12 augustus gingen wij naar Frankrijk en 15 augustus terug. Dezelfde B&B geboekt, waar Zlatka altijd kwam. Alleen was de laatste keer 10 jaar geleden, zijn er in het dorp nu veel meer dan 2 restaurantjes, en zijn er 2 grote parkeerplaatsen aangelegd. Topdrukte dus. En toen bij onze B&B, waar we in de tuin soupeerden op onze eerste avond bij de nieuwe buren een feestje begon met veel lawaai, had ik eerst wel spijt, dat we gegaan waren. Maar in de tuinen de volgende ochtend deden me dit vergeten: wat prachtig mooi. En in het begin ook nog niet te druk. Wij hebben er 4 uur rond gelopen, bekeken het huis en de tuinen. Toen we buiten kwamen, stond er een grote rij. Het was natuurlijk weekend en schoolvakantie, als je ook wilt gaan beter een ander jaargetijde. Alleen dan bloeien de waterlelies niet. Hier een impressie van de bloemenpracht.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het huis was ook heel sfeervol, hier echter wel opstoppingen op de trap. Maar de eetkamer en keuken waren rustig en heel mooi. Atelier ook, maar daar kon ik door alle mensen niet goed foto’s maken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Lunchen hebben we niet in Giverny gedaan, het was ons te druk. Inmiddels was het echter ook al aardig laat, dus stuiten we op een paar plaatsen op de mededeling, dat we niks meer te eten konden krijgen. De ober van 1 brasserie in Vernon had het echter goed bekeken, stuurde de klanten voor eten naar de bakker aan de overkant (1 mevrouw hield stoelen voor iedereen bezet, had er nog strijd om moeten leveren), waar je heerlijke broodjes en quiches kon krijgen. Bij de brasserie dan een drankje bestellen en je eten verorberen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We hebben daarna het chateau de Bizy bij Vernon bekeken. Een rondleiding was verplicht en erg saai. De tuinen in Italiaanse en Engelse landschapsstijl wel mooi.

IMG_6445

IMG_6506

Eten hebben we zaterdag gedaan bij Ancien Hotel Baudy met prachtig terras. In de tijd van Monet logeerden hier bevriende schilders . Later werd Giverny ook een kolonie van Amerikaanse schilders, dit nadat een Amerikaan met een stiefdochter van Monet trouwde. We hebben op het kerkhof bij het graf van Monet de familiegeschiedenis zitten uit pluizen. Dit restaurant hadden we gekozen vanwege het mooie terras. Het eten was prima, geen top, maar we hebben lekker gegeten en genoten van de omgeving. En ontzettend aardige bediening. De eerste avond hadden we niet gereserveerd, maar kregen we nog net een tafeltje na even wachten op een ander plekje. Toen maar voor de volgende avond gereserveerd. Top ober, die toen we de volgende avond kwamen, nog wist, welk tafeltje we wilden en dat ik de Jong heette! Die scoorde punten.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

’s Ochtends voor het ontbijt maakte ik een wandelingetje in de omgeving. Ik denk dat het in het voorjaar heel erg mooi is, met veel bloemen. Na een lekker ontbijt in huisje in de tuin (met croissant, stokbrood, jam, kaas, een eitje, meloen, yoghurt, sinaasappelsap en veel slappe koffie) gingen we zondags richting Rouen, waarbij we eerst langs de Seine naar Chateau Gaillard bij les Andelys gingen. Dit oude fort is vroeger nog door Richard Leeuwenhart ingenomen. De ligging was prachtig, en het stadje zag er ook leuk uit.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In Rouen bezochten we het Musée des Beaux Arts met onder andere mooie schilderijen van impressionisten. Toevallig was er een expositie met portretten geschilderd door impressionisten, zeer de moeite waard. Daarna nog even naar de kathedraal. We liepen onder Le Grand Horloge door, mooi.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

En zo kwamen we bij de Kathedraal, een enorm gotisch bouwwerk. Binnen stuitten we op een schilderij , een afbeelding van de pastoor, die pas door IS aanhangers is vermoord in een kerkje vlak in de buurt. Dit schilderij is geschonken aan die parochie door een moslim kunstenaar. Hier word je stil van. Ook in Giverny stuitten we op de angst, die gezaaid wordt. Op straat wegversperringen en we zagen soldaten. Wat voor wereld leven we in.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Onze laatste dag gingen we op advies van mijn vriendin Marion naar Jumièges. Bij dit dorp aan de Seine, iets stroom afwaarts van Rouen staat de ruïne van een romaanse abdij. Indrukwekkend.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Toen terug naar huis. En dat viel even tegen, ik kreeg autopech. De auto reed nog wel, maar er begonnen waarschuwingslampjes te branden en later verlies van motorvermogen. Meermalen overleg met de mobliliteitsgarantie van VW, het probleem was dat de Fransen een lang weekend vrij hadden ivm Maria Hemelvaart, dus de garage in Amiens, waar we vlak bij waren, was gesloten. Dus duurde de terugreis, met een auto, waarvan de turbo het niet meer deed, een stuk langer. 100-110 rijden, harder ging niet. Inmiddels doet hij het gelukkig weer, slang naar turbo vervangen. En fijn dat we ’s ochtends nog iets leuks gedaan hadden, anders hadden we alleen maar een vervelende reisdag gehad.

7 Reacties Post a comment
 1. Moet je echt doen
  Zo veel mooie bloemen

  woensdag, september 28, 2016
 2. Weer zo’n mooi reisverhaal 🙂
  Helaas, op m’n tablet werken de diashows niet, straks maar op de pc proberen.

  woensdag, september 28, 2016
 3. Is een makkelijke manier om meerdere foto’s tegelijk te plaatsen. Ik dacht : laat ik het eens uit proberen. 😄

  dinsdag, augustus 23, 2016
 4. Wat leuk, die ‘diashowtjes’ in je verslag. Een nieuwe techniek?

  dinsdag, augustus 23, 2016
 5. Dank je wel Hermien

  dinsdag, augustus 23, 2016
 6. Hermien Kleine Schaars #

  wat een prachtige impressie van de reis met foto’s die weer prachtig zijn

  dinsdag, augustus 23, 2016
 7. Mooie tuinen en bezoeken aan heel interessante plekken.Spijtig voor de autopech

  dinsdag, augustus 23, 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: