Skip to content

Excursie naar het Fort bij Rijnauwen

image

Gisteren de jaarlijkse algemene excursie van de KNNV Apeldoorn. We proberen dan iets te organiseren, wat voor leden van de verschillende werkgroepen interessant is. Deze keer gingen we naar het Fort bij Rijnauwen, gelegen vlak bij Utrecht. Een plek, die zowel vanuit oogpunt van cultuurhistorie, als natuur interessant is. We hadden ook nog eens prima weer, en ondanks een valse start kwam alles dik in orde. Jammer dat er maar 15 mensen mee gingen, waaronder 2 van het IVN. Maar eigenlijk is deze groepsgrootte ook wel weer prettig. Bij een grote groep hadden we ons moeten opsplitsen.

image

Het Fort bij Rijnauwen , gebouwd tussen 1868 en 1871, maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het ligt bij de landgoederen Rhijnauwen (dat is met een h) en Amelisweerd, vlak bij Bunnik. Het is gebouwd om het gebied ten zuidooosten van Utrecht te verdedigen. De Kromme Rijn stroomt er langs , maar in de loop der jaren had deze zoveel sediment afgezet, dat het gebied wat hoger was komen te liggen dan de omgeving en hierdoor moeilijk onder water gezet kon worden. Dus werd er een ringvormig fort gebouwd, bestaande uit meerdere gebouwen. Op de wallen plantte men meidoorns, een natuurlijke haag. De gebouwen werden ter bescherming met aarde bedekt. In de loop der jaren is alles begroeid geraakt met planten en bomen. Nu is het een oase voor flora en fauna.

image

image

image

Het fort is 2x gemobiliseerd geweest, tijdens de eerste wereldoorlog en van september 1939 tot en met mei 1940 tijdens de tweede wereldoorlog. Er waren indertijd ongeveer 1000 manschappen gelegerd. Er is echter nooit om of op gevochten.

image

Op het terrein een monument ter gedachtenis aan de mensen , die hier  tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers zijn gefusilleerd.

image

Het fort is nu eigendom van Staatsbosbeheer. Je kunt het bezichtigen onder leiding van een gids. Het wordt verder niet gebruikt voor commerciele doeleinden, de natuur staat hier op één. Er is een rijk dieren en plantenleven, zo komen er reeën, dassen en marterachtigen voor, nestelen er  2 ijsvogelpaartjes (sommigen van onze groep zagen er 2x één vliegen) en havik en kerkuil,  overwinteren er in de gebouwen 8 soorten vleermuizen ( we zagen er nog 1 kleine in een spleet) en zijn er bijzondere planten te zien. Nu bloeide er o.a. de rietorchis, maar de plantenkenners zagen ook bijzondere grassen.

image

image

We hadden een rondleiding geboekt om 10 uur. Ruim op tijd waren we aanwezig, maar er was geen gids te zien. Naar later bleek had deze het verkeerd in de agenda staan. Er werd getelefoneerd om het op te lossen. Gelukkig was een andere gids in de buurt, dus om 10.30 ging het hek open en begon onze rondleiding. Heel interessant.

image

image

image

Na de rondleiding gingen we op advies van Philip, die het gebied hier goed kent, lunchen bij de Veldkeukens op Amelisweerd, een biologisch restaurant. We boften met het weer, toen we uit Apeldoorn vertrokken miezerde het wat, maar bleef eigenlijk de hele dag verder droog, en ’s middags kwam er zelfs een aarzelend zonnetje te voorschijn. We wilden natuurlijk buiten lunchen, maar alle tafeltjes waren bezet. Gelukkig kon er wat geimproviseerd worden. Het was daarna al aardig laat, dus we zagen af van een wandeling over Amelisweerd en liepen langs de Kromme Rijn terug naar onze auto’s, die bij het theehuis Rhijnauwen stonden. Onderweg ook nog een terras bij de jeugdherberg. Horeca genoeg dus in dit gebied. Het is dan ook  erg aantrekkelijk om, als je in Utrecht woont, hier te gaan wandelen en recreëren. Toch ben ik blij verder van de Randstad af te wonen. Het is bij ons een stuk rustiger.

image

 

2 Reacties Post a comment
  1. Lijkt me een mooie en interessante plek, ik had van dit fort nog nooit gehoord.

    maandag, juni 13, 2016
  2. Mooie foto’s puur natuur.

    zondag, juni 12, 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: