Skip to content

Wordt u ook vriend van de Zwolse theaters?

Met een collega bezoek ik regelmatig de Zwolse Theaters Odeon en de Spiegel. We zijn zeer enthousiast over de kwaliteit en het aanbod aan voorstellingen, de ambiance van de theaters, de goede akoestiek, en de gastvrijheid van de medewerkers (ze geven je het gevoel echt een avondje uit te zijn) .

De Spiegel Zwolle

Toen we vorig jaar de vraag kregen om vrienden van de Zwolse theaters te worden, hoefden we er  niet lang over na te denken: dat gingen we doen. We vinden het belangrijk, dat een divers aanbod aan cultuur met goede kwaliteit ook in de provincie en voor verschillende groepen bereikbaar blijft. Er wordt veel bezuinigd, dit maakt het nodig om als particulier , als dat kan, een steentje bij te dragen. Dus ben ik niet naast vriend van de Reisopera en van het Orkest van het Oosten nu ook vriend van de Zwolse theaters. En die theaters voelen ook echt als “onze “theaters. Niet het anonieme, wat ik vroeger had, toen ik in Amsterdam naar bijv. de Stopera ging. En als vriend krijg je nog veel extra’s ook. Voor €75,00 per theaterseizoen (€100,00 voor 2 personen) ben je Vriend van Zwolse theaters en :

  • krijg je  een rondleiding achter de schermen;
  • ben je als allereerste op de hoogte van bijgeboekte voorstellingen;
  • kun je samen met een vriend gebruikmaken van minimaal 2 exclusieve vriendenacties per theaterseizoen,
  • mag je voorafgaand aan de start van de kaartverkoop als allereerste kaarten bestellen. (max. 4 per voorstelling);
  • ontvang je  2x per seizoen de programmagids bij u thuis;
  • ontvang je een uitnodiging voor het bijwonen van een première;
  • krijg je een toelichting op de programmering door  directie & programmeurs.

Theater Odeon Zwolle

Afgelopen maandag dus mee geweest met een rondleiding achter de schermen in beide theaters. Wat heb ik een leuke avond gehad, dit wou ik altijd al graag een keer.
We werden echt in de watten gelegd met koffie met lekkers vooraf op het podium van de Spiegel en drankje met bitterballen na in Café Foyé. Ontzettend leuk om die betrokken medewerkers te ontmoeten, en mee van gedachten te wisselen. Directeur en programmeur gaven al vast een voorproefje op wat er gaat komen, en nodigden ons uit om de voorstelling Horror van Jakop Ahlblom op 2 februari te bezoeken. Moet iets heel bijzonders zijn, zeer spannend. Ik ben benieuwd!
Programmeur Keimpe de Jong zegt over de show:“Het is zo ongelofelijk knap dat je meer dan een uur zo hoog in je spanning zit dat je niet wegzakt. En ondertussen denk je alleen maar: Hoe kan dat? Je gaat verbijsterd de zaal uit. Dat dit mogelijk is in het theater en dat je zoiets live hebt meegemaakt. Het zegt toch genoeg dat ze overal in het buitenland worden gevraagd. En kijk eens naar de recensies en reacties van bezoekers. Een enorme hit!”

Het is dat ik niet in Zwolle woon, en ook nog andere hobbies heb en moet werken, anders zou ik nog vaker in de theaters te vinden zijn. Op zondag gebeurt er bijv in Odeon overdag van alles, en in het café Foyé bij Odeon, wat nu vanaf 10 uur open is,  kun je voor 10 euro een lekkere maaltijd krijgen voorafgaand aan de voorstelling .

Dinsdag ben ik ook al weer naar de Spiegel geweest, Wende Snijders met Amsterdam Sinfonietta. Geweldige avond, volle zaal. Dat mag vaker gebeuren.

Dus mijn vraag: zien we jullie ook eens in de Zwolse theaters (misschien dinsdag al bij Introdans?) , en worden jullie misschien wel vriend? Klik hier voor meer informatie. 

Nog een zakelijk punt mbt belastingen: de Zwolse theaters zijn een culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.
En misschien is er ook wel de mogelijkheid tot een overeenkomst, waarbij je voor 5 jaar een vriendenschap aan kunt gaan, waardoor altijd het volledige bedrag kan worden afgetrokken als gift bij de belastingaangifte, zonder dat je eerst een drempelbedrag moet bereiken. Zelf zou ik dat zeker wel willen doen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: