Skip to content

Rondje langs de Waal

Afgelopen woensdag weer de jaarlijkse ontmoeting met Pieter, Gerrie en Jos. 14 jaar geleden hebben we elkaar ontmoet op de camino. En elk jaar lopen we weer een dag met elkaar op. Er is altijd veel te vertellen. Bijzonder hoe je de draad zo makkelijk weer oppakt.

IMG_4020

We maken ook altijd een wandeling. Deze keer vanuit Nijmegen een rondje langs de Waal, over de brug naar het nieuwe eiland Veur Lent. In het kader van Ruimte voor de rivier zijn in de Waal bij Nijmegen maatregelen genomen om overstromingen te voorkomen.Door het verleggen van de dijk, en het graven van een nevengeul ontstaat er dit eiland, wat geschikt is voor recreatie. Er wordt echter nog druk gewerkt. 

IMG_4021IMG_4024

In dit gebied ook nieuwe bruggen.

IMG_4027IMG_4033

De brug hierboven en onder heet “de Oversteek”. Een jaar geleden werd de brug officieel geopend en werden de 48 lichtmasten op De Oversteek voor het eerst aangestoken. Die herinneren aan de 48 geallieerde militairen die omkwamen bij de oversteek van de Waal van Amerikaanse soldaten september 1944. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Elke avond vindt hier nu de sunset march plaats, een of meer veteranen lopen dan in het tempo van ontsteken van de lichten over de brug, en zeggen bij elke lichtmast de naam van een omgekomen militair. Ze hopen dit vol te houden, net als in Ieper, waar elke avond the last post wordt gespeeld.

IMG_4042

Aan de andere kant van de rivier liepen we terug naar huis, onderweg nog een bezoekje brengend aan de voormalige Honig fabriek, nu een broedplaats voor creatievelingen, met ook een koffiehuis , bierbrouwerij en restaurant. Leuke plek.

IMG_4047

 

3 Reacties Post a comment
  1. De bijzondere constructie van die brug viel me ook in je vorige logje al op. De wijze waarop de verlichting wordt ontstoken geeft nog wat extra’s aan die brug dus. Mooi idee ook van die sunsetmarch.

    zaterdag, november 28, 2015
  2. Prachtige wandeling met grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden.

    maandag, november 23, 2015
  3. Je was 2x deze week in dezelfde omgeving. De shunset march vind ik heel bijzonder.

    zondag, november 22, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: