Spring naar inhoud

Hanzestedenpad: van Zwolle naar Kampen via Hattem en Zalk

IMG_1409

Prachtig weer om te wandelen vandaag. Met Tonny liep ik weer een stukje Hanzestedenpad, deze keer langs de westkant van de IJssel. De route vonden we minder mooi dan die via de oostkant. Volgens ons is het leuker lopen, als je bij Hattem gewoon over de Gelderse dijk langs de IJssel naar Zalk loopt, en ook voor Kampen langs de IJssel blijft lopen. Dus mocht je ook deze route gaan lopen: ons advies is om af te wijken van de route in het boekje. Desondanks: heerlijk gewandeld.

IMG_1373

Bij Zwolle geparkeerd en op pad gegaan. Eerst door het Engelse werk, een prachtig park ontstaan op de oude verdedigingswerken langs de IJssel. Bij de IJssel gekomen liepen we richting zuiden naar Het kleine veer. Onderweg een verrassend bordje op een huis. Tonny en ik lazen vroeger allebei het Friesch Dagblad. We woonden niet in Friesland, dus de krant kwam een dag later. Die van zaterdag kwam pas op dinsdag, dat was voor mijn moeder op een gegeven moment toch reden om de krant op te zeggen.

IMG_1377

Bij de IJssel zijn ze druk bezig met “ruimte voor de rivier”. Overal waarschuwingsbordjes.

IMG_1380

De pont kwam er al aan om ons naar Hattem te brengen (pont vaart vanaf 1 oktober en niet in de winter, dan kun je via de nieuwe spoorbrug over) .

IMG_1385 IMG_1387 IMG_1388

Hattem heeft een mooi oud centrum. Als je er wat langer wilt rond kijken: het Voerman huis is een aanrader (museum met werk van Voerman, de IJsselschilder) , en voor de liefhebben ook het Anton Pieckmuseum en met kinderen het Bakkerijmuseum.

IMG_1391IMG_1389 IMG_1392 IMG_1396 IMG_1398 IMG_1399 IMG_1401 IMG_1402

De route ging vervolgens naar Zalk, maar het eerste stuk niet langs de IJssel. Ons advies: na rondje Hattem naar de IJsseldijk, veel mooiere route. Zalk is ongeveer halverwege op de route van 30 km. Goede plek om te stoppen voor koffie met boffert. Een variant op de poffert, die mijn moeder vroeger maakte in een wonderpan op het fornuis (oven hadden wij nog niet). De kerk was open, dus natuurlijk even rond kijken. Altijd weer ongelofelijk, dat zo’n gebouw er zo lang staat. Gebouwd rond 1400 met en toren uit de 13e eeuw.

IMG_1404 IMG_1407 IMG_1410 IMG_1412 IMG_1414

Daarna een stuk langs de IJssel gelopen, vervolgens er weer van afwijkend, langs een aantal kolken, herinnering aan vroegere dijkdoorbraken.

IMG_1420 IMG_1421

Het laatste stukje liepen we door Kampen, onder andere langs de Bovenkerk. Het station ligt aan de andere kant van de Ijssel. De vorige keer misten we de trein net, nu besloten we wel een sprintje te trekken, onderweg de Ov kaart al te voorschijn halend. En ja, gelukt. Op naar Zwolle. Volgende keer verder naar Hasselt.

IMG_1423 IMG_1424 IMG_1425 IMG_1426

4 Reacties Post a comment
 1. Ik was even aan het zoeken op oud Hattem en kwam bij afbeeldingen een foto van je tegen. Het is hier prachtig wonen, veel moois om je heen. Moet je nog maar weer eens langskomen op de markt is weer opnieuw ingestraat met kinderkopjes. Lekker een terrasje pikken. Groet Gert

  dinsdag, mei 3, 2016
 2. Ik heb van begin tot eind weer genoten van dit prachtige reisverslag in woord en beeld. Je laat stad en platteland hier wel weer heel mooi zien.

  zondag, oktober 4, 2015
 3. Leuk bordje met de tekst: Agentschap Friesch Dagblad. Het noemen van boffert/poffert roept herinneringen op. Toen we ooit op zoek waren naar een boerderij, hebben we een boerderij in Zalk bekeken. Na afloop in Zalk koffie met warme boffert/poffert met boter: heerlijk!! Zoals gebruikelijk: weer geïllustreerd met mooie beelden, geniet ik altijd van.

  zondag, oktober 4, 2015
 4. Wat is en blijft Nederland toch mooi!

  zaterdag, oktober 3, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: