Skip to content

Naar de Turner tentoonstelling in Enschede

733

Tot 3 januari is er in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en in museum de Fundatie in Zwolle een expositie te zien met werk van Turner (gezien als de Rembrandt van Engeland) in de context van de europese kunstgeschiedenis. Een aanrader! Woensdag heb ik het deel van de tentoonstelling in Enschede bezocht. De elementen aarde en lucht staan hier centraal. Binnenkort ga ik ook naar Zwolle, waar water en vuur centraal staan.

5eiwOnPwKE2MS6p9

J.M.W. Turner, Falls of Schaffhausen (‘The Val d’Aosta’)

De landschappen van William Turner ( een engelse kunstschilder, die leefde van 1775-1851) waren enorm vernieuwend: niet de natuurgetrouwe weergave, maar een een weergave van de beleving, waarbij de grootsheid van de natuur en de nietigheid van de mens werden uitgedrukt. Hij is hierbij duidelijk te zien als een voorloper van impressionisten en ook van expressionisten. In zijn aquarellen kun je bijv. zien, hoe hij voorstudies maakte om licht en kleur te vangen. Niet meer dan een paar streken verf, maar de atmosfeer en ruimte waren hier mee al aangeduid.

Op de tentoonstelling werken van Turner te zien, van schilders, waar hij door beinvloed is (o.a. Aelbert Cuyp en Claude Lorrain) en werk van kunstenaars na hem. Erg interessant om dit naast elkaar te zien, de verbanden te kunnen zien. Ik heb enorm genoten in Enschede, en verheug me al op het vervolg in Zwolle. Voor mensen die met de auto komen: ik kreeg de tip om gratis te parkeren op parkeerplaats in Roombeek bij museum Twentse Welle (staat op de borden aangegeven) en daarna is het niet ver lopen via een leuk wandelpad naar het Rijksmuseum Twenthe.

2 Reacties Post a comment
  1. Els #

    Ik had al wat gelezen, maar jouw bericht maakt dat ik echt ga. Dank.

    maandag, september 14, 2015

Trackbacks & Pingbacks

  1. Naar de Fundatie in Zwolle, schilderwerk van Turner en fotografie van Barbara Klemm | OP PAD, weblog van Klaske de Jong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: