Spring naar inhoud

Een welbesteed weekend

Ken je het gevoel: van die dagen, dat alles klopt? Dat je dingen meemaakt, die je heel veel energie geven? Zo’n weekend had ik vorige week: mooi weer, mooie omgeving, prachtige muziek, mooie kunst, en goed gezelschap. Wat wil je nog meer. En dat zo dicht bij: op de fiets naar Zutphen, 3 dagen Cellofestival Zutphen, Museum MORE in Gorssel, en ontmoeting met goede vrienden en andere leuke mensen. Een paar indrukken.

IMG_3634Piet en Guusje, goede vrienden van mij, attendeerden me jaren geleden al op het Cellofestival Zutphen wat 2 jaarlijks georganiseerd wordt in Zutphen. Steeds had ik dan echter al andere dingen afgesproken en kwam het er niet van om er naar toe te gaan. Deze eerste keer smaakt echter naar meer, ik hoop dat het over 2 jaar weer gehouden wordt, en ik er dan weer bij kan zijn.

IMG_3642

Alles zat deze keer ook wel mee. Het was prachtig weer, ik was dan ook op de fiets gegaan, langs de IJssel met een koffiestop bij het IJsselhotel in Deventer. Daarna verder naar Zutphen via Voorst. Door alle werkzaamheden ivm ruimte voor de rivier was een deel van het weggetje/ fietspad langs de IJssel afgesloten. Jammer, maar toch nog steeds een mooie route. Wel extra kilometers, en dan merk ik, dat ik bijna nooit meer fiets. Was trouwens erg handig om in Zutphen een fiets te hebben, de concerten waren op verschillende locaties in de stad.

IMG_3631

Ik heb in 3 dagen 8 concerten bijgewoond. Deze werden gegeven in verschillende historische gebouwen, bijv. in de synagoge, de Walburgiskerk, de refter van een voormalig klooster (nu Stedelijk Museum), de bibliotheek (voormalige Broederenkerk) , de Hanzehof (verbazend mooie eind 19e eeuwse concertzaal bij een modern gebouw) , maar ook woonde ik een lunchconcert in de binnentuin van DAT Bolwerck bij.

IMG_3638

De muziek was ook heel gevarieerd. Cellisten uit allerlei landen ontmoeten elkaar, gevestigde namen en jonge talenten, die deelnamen aan de masterclasses. De dag begon met 1 of 2 solo suites van Bach, muziek waar mijn hoog leeg van wordt. Maar er was bijv. ook muziek te horen van Tan Dun, Snow in June, voor cello en 4 chinees slagwerkers. Heel bijzonder, en spannend. Ik hoorde een  14 jarig meisje uit Moskou, van Masja gaan we vast nog meer horen. De tranen schoten me in de ogen toen ze Prayer van Ernst Bloch speelde. Ik genoot ook enorm van het Requiem van Fauré in een arrangement voor koor en 10 celli. Prachtig gezongen (VU kamerkoor) en gespeeld. Toen Johannette Zomer het Pie Jesu inzette kreeg ik kippenvel. En om 23 uur was er ook steeds nog een concert. Ik ging naar het concert van Jeroen den Herder (1 van de 2 oprichters van dit Festival) en Harrie Starreveld op verschillende soorten fluit, muziek van Bach, maar ook uit Turkije en India. Mooie muziek om de dag mee af te sluiten. Maar ik had ook naar een meer experimenteel optreden in het Koelhuis kunnen gaan met dance feest na. Toen lag ik echter al in mijn bed in de B&B.

IMG_1223

Tussendoor was er tijd om bij te kletsen met vrienden en een avond samen te eten in de tuin. Ook bij de concerten maak je heel makkelijk contact met mensen, er is een prettige sfeer.

Zaterdag ging ik na de ochtendsuites op de fiets naar Gorssel. Daar is recent het Museum MORE voor moderne realistische kunst geopend. Hier is de collectie van Han Melchers in ondergebracht. Hij had al een grote collectie Willinks, heeft werken uit de failliete boedel van Dick Scheringa gekocht, en kans gezien in 2 jaar een museum te bouwen en openen. Zeer de moeite waard om te bezoeken. Grenzend aan het oude gemeentehuis is nieuwbouw gepleegd, die heel goed past in de omgeving. Als je er voor staat, valt het gebouw niet op, en binnen heb je prachtige zichtlijnen op de omringende bomen. Ik heb me laten vertellen, dat een bestaande uitbreiding van het voormalige gemeentehuis gesloopt is, en dat de architect Hans van Heeswijk, die ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van het Mauritshuis en de Hermitage, uit is gegaan van het bestaande bestemmingsplan qua hoogte, oppervlak en dergelijke. Dit om vertraging bij de bouw te voorkomen. Ik vind het zeer goed gelukt. Het past goed in de villarijke omgeving van Gorssel , en binnen komt het werk goed tot zijn recht, en heb je prachtige zichtlijnen, zowel naar binnen als naar buiten door de glasstroken.

IMG_3630IMG_3629

In de collectie veel bekend werk, o.a. van Dick Ket, Pyke Koch, Charley Toorop, en Karel Willink, maar ook werk van hedendaagse figuratieve kunstenaars, waaronder Philip Akkermans (schildert alleen zelfportretten) , Annemarie Busschers (ik was erg onder de indruk van haar werk, het lijken foto’s, waar ze op geschilderd heeft, maar is totaal geschilderd) en Erwin Olaf.
In 2016 opent het tweede deel van het museum, het kasteel Ruurlo. Hier komt dan de collectie Willinks te hangen.

IMG_3626IMG_3625

Zondagmiddag weer op de fiets naar huis, vol indrukken na een heerlijk weekend.

5 Reacties Post a comment
 1. Wat leuk, het Nijenhuis. Een museum waar ik graag kom. Toeval bestaat niet

  maandag, augustus 31, 2015
 2. Ik zag in 2010 werk van haar, en vond haar portret van Wim Pijbes zo mooi: https://boerin.wordpress.com/2010/05/02/unknown-horizons-en-portrettisten-nu/
  Wat leuk dat je naar dit museum bent geweest, er stond laatst iets over in De Volkskrant, heb het niet gelezen – en gisteravond las ik een recensie in een Elsevier. Vond ik zo toevallig, had net je blog gelezen 🙂

  maandag, augustus 31, 2015
 3. Leuk dat jij haar werk kent, ik had nog nooit van haar gehoord en was erg onder de indruk.
  Ja, echt een superweekend!

  zondag, augustus 30, 2015
 4. Het was een genietweekendinhetkwadraat voor je ;-). Ik zag ooit het werk van Annemarie Busschers: prachtig!

  zondag, augustus 30, 2015
 5. Klaske,welbesteed en alles zat mee hè?
  Dank voor je prachtige weergave van dit bijzondere festival in het prachtige Zutphen.
  De foto’s kunnen we meteen in eigen “plakboek” plaatsen.
  Wij waren heel verheugd je te ontmoeten en hebben ook daar van genoten.
  Knuffel Piet en Guus

  zondag, augustus 30, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: