Skip to content

Boeken tip: “oorlog en terpentijn” 

 

Ben een paar dagen op Schiermonnikoog. Naast fietsen, wandelen, en vogels kijken heb ik ook tijd om te lezen. Heerlijk, vooral als je zo’n mooi boek hebt als het boek “oorlog en terpentijn” van  de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans.

Vlak voor zijn dood in de jaren 80 van de vorige eeuw gaf zijn grootvader de schrijver een paar volgeschreven oude cahiers met memoires. Hertmans durfde deze pas veel later te openen. Het leven van zijn grootvader, die 90 jaar oud geworden was, bleek getekend door de ervaringen in zijn armoedige jeugd, als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog, en door een verloren liefde. Hij zette zijn verdriet om in schilderkunst.  De schrijver heeft deze memoires gebruikt voor een prachtig boek, een monument voor zijn grootvader. 

Lezen dit boek! Heeft niet voor niks vorig jaar de AKO literatuurprijs gewonnen. De verschrikkingen van de oorlog, het dramatisch verlopen leven. Een boek wat weet te ontroeren. Het beeld van detwaalfjarige  jongen, die het horloge , wat hij net van opa gekregen had, kapot laat vallen , blijft me bij. 
 

2 Reacties Post a comment
  1. Bedankt voor de tip Klaske

    maandag, mei 18, 2015
  2. Dat klinkt als een zeer lezenswaardig boek, maar lezen wordt helaas steeds vermoeiender. Ik houd ’t voorlopig liever bij plaatjes kijken.

    zaterdag, mei 16, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: