Skip to content

Radio Kootwijk

IMG_2501De afdeling Apeldoorn van de KNNV organiseerde dit jaar de excursie voor het gewest IJsselstreek. Gekozen was voor het gebied Hoog Buurlo- Kootwijkerzand, waarbij er voorafgaand aan een van de wandelingen, waarover in een ander blogje meer, de gelegenheid was om deel te nemen aan 1 van de rondleidingen door Gebouw A (ook wel de kathedraal genoemd) van radio Kootwijk, het gebouw vanwaaruit begin vorige eeuw verbinding werd gelegd met Indië via lange golf radiouitzendingen.

IMG_2489

We krijgen een rondleiding door een vrijwilliger van SBB, die veel wist te vertellen over de techniek en het gebouw. Erg interessant. Wat ik ook niet wist, was dat de techniek zo snel achterhaald was, lange golf werd als na een paar jaar ingehaald door korte golf uitzendingen, welke vanuit een ander gebouw in dit gebied plaats vonden.

IMG_2518IMG_2513

Het betonnen gebouw heeft de vorm van een sfinx. Met behulp van mallen zijn er in het beton een aantal kunstwerken aangebracht, aan de voorzijde radiogolven en een europese en aziatische figuur die luisteren, achter een adelaar.

IMG_2491 IMG_2514

De grote ruimte met tegelvloer binnen vind ik prachtig. Er worden nu af en toe concerten gegeven. Doordat er een Hollywood film is opgenomen is de akoestiek verbeterd: het papier-maché, wat men tegen het plafond heeft aangebracht, is blijven zitten.

IMG_2506

IMG_2507

In de tegelvloer 1 foutje. Expres gemaakt omdat alleen het goddelijke perfect is?
Vanaf de toren en door het grote raam een mooi uitzicht op het omliggende landschap. Dat nodigt uit om te gaan verkennen.

IMG_2512IMG_2508

In de grond ligt nog 100 km koperen lint, indertijd aangebracht als aarde. Her en der komt het naar boven. Onder de grond ook nog een atoombunker, die wordt waarschijnlijk in de loop van dit jaar open gesteld. Dan maar weer eens een bezoekje brengen.

IMG_2515 IMG_2516

Wil je ook eens een excursie in dit gebouw? kijk dan op http://www.hierradiokootwijk.nl/p/excursies

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: