Skip to content

Grenslandpad, van Bergen op Zoom naar Sluis

IMG_2574Weer een routeboekje op de plank met gelopen routes, het Grenslandpad is afgerond, afgelopen weekend de laatste 4 etappes, van  Bergen op Zoom naar Sluis, door Brabant, Zeeland en een stukje België. Een deel van Nederland, waar ik niet vaak of nog nooit geweest was. Af en toe saai, wat mede samenhing met het weer of het jaargetijde. Maar gelukkig konden we dan weer vogels kijken. Mooiste moment: het zien en horen van een blauwborst.

IMG_2576

IMG_2579We hadden geluk met het weer. Na enorme regen de zondag ervoor nu bijna de hele tijd droog, en op paaszondag echt mooi zonnig weer. Overnachten deden we bij vrienden op de fiets. We hadden bijzondere overnachtingsadressen: een mevrouw die bij de rozenkruisers was en boven de tempel woonde, een man, die de hele bijbel op muziek gezet had, en waar we met een vlizotrap op zolder sliepen, een zorgzame oudere mevrouw, schippersdochter en schippersvrouw, en een gepensioneerde politieman, die probleemjongeren opving in zijn ouderlijk huis, en gelukkig naast een twijfelaar ook nog 2 eenpersoons bedden ter beschikking had. Overal gastvrij ontvangen met lekkers bij de koffie en overdadig ontbijt, helaas dus maar 0.5 kg afgevallen, terwijl we toch in 4 dagen ca 135 km gelopen hebben.

IMG_2577De eerste dag liepen we van Heimolen (vlak bij Bergen op Zoom) naar Hansweert. Eerste stuk langs het Markiezaat, en de schorren en slenken van de Oosterschelde, een prachtig natuurgebied. Veel veldleeuwerikken en graspiepers onderweg. Wat zal het hier mooi zijn, als de zoutwater planten bloeien.
IMG_2580 IMG_2581

Schapen op de dijk hielden ons in de gaten.

IMG_2584
Ook veel boomgaarden in Zeeland. Maar voor de bloesem moet je nog even wachten.

IMG_2594

Bij Krabbendijke maakten we een doorsteek van de Ooster naar de Westerschelde. Vandaar een stuk langs de dijk lopend vogels en schepen observeren.

IMG_2598 IMG_2599 IMG_2600Bij Kruiningen staken we het kanaal door Zuid Beveland over om aan de andere kant in Hansweert te overnachten. Ik ben hier een keer eerder geweest met fietsen van rondje Nederland, toen sliep ik bij een vrienden op de fiets adres aan de Kruininger kant van de dijk, hoorde ik de geluiden bij de sluis.

IMG_2604

Pizza laten bezorgen, en vroeg naar bed, nog wat lezen in ons bed op zolder. De volgende dag een grijze dag. Eerst langs de dijk gelopen.

IMG_2605

Daarna landinwaarts langs rietvelden. Nog geen kleine karekiet of rietzanger te horen, maar wel grutto’s en andere weidevogels.

IMG_2607 IMG_2609

IMG_2612

Daarna over de zogenaamde bloemendijken in de Zak van Zuid Beveland. Er bloeide nu nog niet zo veel, wel veel maartse viooltjes en de sleedoorn.

IMG_2616 IMG_2617

IMG_2626 IMG_2615In Nisse, een dorp rond de kerk,  bekeken we de prachtige middeleeuwse kerk. Na even zoeken vonden we ook de afbeelding van Jacobus. Deze beelden boven aan de pilaren hebben de beeldenstorm doorstaan, waarschijnlijk kon men er niet bij. Er waren ook fresco’s in de kerk, deze had men indertijd ondergekalkt.De koffie met zeeuwse bolus bij de bakker smaakte er goed.

IMG_2627 IMG_2631 IMG_2632 IMG_2633

Daarna ging het verder door de landerijen naar het tolplein van de Westerscheldetunnel bij ’s Heerenhoek. De bus was net weg, dus een half uur wachten in een winderig bushokje. De capuchons maar op, het was er koud. We namen de bus naar Terneuzen, op ons overnachtingsadres rook het naar appeltaart. Die kregen we na ons avondeten bij de chinees te proeven bij de koffie.
IMG_2635 IMG_2638Eerste paasdag prachtig weer, de hele dag zon. Eerst met de bus naar het busstation, waar we de route weer oppakten. We waren nu in Zeeuws Vlaanderen, het eerste stuk was erg mooi, door de Braakman polder. Je zou bijna vergeten dat je zo dicht bij de fabrieken van Dow Chemical liep.

IMG_2642

IMG_2646 IMG_2647We kwamen eindelijk ook weer grenspalen tegen.

IMG_2649

We liepen een deel van de dag door België langs kreken, maar vooral langs het Leopold kanaal. Een erg lang kanaal, we waren het op een gegeven moment wel zat. En nergens een café om koffie te drinken. Maar dat we een blauwborst en een roodborsttapuit zagen vergoedde veel. Een fitis hebben we echter nog steeds niet gehoord, zou toch al in het land moeten zijn, komt meestal 2 weken na de tjiftjaf. Wel weer de eerste boerenzwaluwen gezien.

IMG_2655 IMG_2650

IMG_2653IMG_2659 IMG_2661

Overnachten deden we in Sint Laureins , een stukje van de route af. We waren best moe, het was de derde lange wandeldag. Het enige restaurant in de buurt was ongeveer 5 km terug. Onze gastheer bracht ons er echter naar toe, haalde ons later weer op, en wist voor ons ook nog een tafeltje te reserveren. Het was er gezellig druk, alle tafels 2x bezet die avond, Belgen zijn toch meer bourgondiër dan Nederlanders. Heerlijk gegeten en goed geslapen.

IMG_2663 IMG_2664 IMG_2665De volgende dag verse broodjes bij het ontbijt (een voordeel van België, vooral de pain au chocolat was overheerlijk) en ons weer even naar de route laten brengen. Op ons verzoek een stuk verder op, zodat we een stuk minder langs het kanaal hoefden te lopen.

Wij hebben ons laten vertellen, dat de route in Zeeuws Vlaanderen nogal veranderd is. Wij hebben er weinig van gemerkt, komt natuurlijk ook doordat wij nog met het oude routeboekje liepen.

 Het dorpje Middelburg in België was vroeger een bloeiend stadje. Door oorlogen is er weinig van overgebleven, maar de schandpaal en de kerk staan er nog wel .

 Net voor Sluis met een voetveer over de Damse Vaart. Daarna naar Sluis. We kwamen er tegen lunchtijd aan. Wat een drukte, allemaal mensen om de vele restaurants te bezoeken. We besloten dan ook om snel koffie te nemen met wat lekkers, en konden daarna net nog de bus halen. Daardoor goede verbinding , maar desondanks een reis van 5.5 uur naar ons huis met bus-boot-treinen en auto. IMG_2687

3 Reacties Post a comment
  1. Ik geniet weer van je mooi geïllustreerde wandelverhaal :-). De blauwborst steelt deze keer de show, wat een mooie vogel!

    maandag, april 13, 2015
  2. Mooi uitgebreid reisverslag met fraaie foto’s van de route. Jammer dat het nogal grijs was, het zal op verschillende plaatsen langs die route vast nog een stuk mooier zijn als er wat meer kleur en fleur te zien is.

    maandag, april 13, 2015
  3. Mooie beschrijving van de wandeling en fotoreportage

    maandag, april 13, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: