Skip to content

Hemelbestormers

Als je de documentaire van Geertjan Lassche over de beklimming van de berg Cho Oyu in de Himalaya gisteren gemist hebt, dan kun je hem via uitzending gemist bekijken. Het geeft een inkijkje in de wereld van een dergelijke expeditie. Waarom willen mensen dit? Wat drijft hen. Ook over het egoïsme van de expeditieleider Wilco van Rooijen, wiens enige doel is de top te halen, waarbij van groepsleden verwacht wordt, dat ze zich zelf zien te redden. Over het tarten van het noodlot. Over mensen die onvoldoende voorbereid zijn op een dergelijke expeditie. Over de risico’s welke de sherpa’s verwacht worden te nemen om de voornamelijk witte mannen omhoog te brengen. Alle hulde voor de filmmaker, die dit allemaal gefilmd heeft. En wat een adembenemende beelden van het landschap, de bergen, het weer met de ijzige wind en kou. Prachtig en angstaanjagend.

Deed me terug denken aan de trekking, welke ik in 2003 in Nepal maakte in het Manaslu gebied. Blij dat ik dat heb mogen meemaken, een van de hoogtepunten in mijn leven. Overigens qua lopen niet te vergelijken met een klimexpeditie. Wel zijn we boven de 5000 meter geweest, en hebben we geslapen omringd door hoge besneeuwde bergen. Adembenemend mooi was het daar, letterlijk en figuurlijk. Je moet alles echt heel rustig aan doen.
Diepe bewondering heb ik voor de sherpa’s, die dit voor ons mogelijk maakten, zeer deskundig, en enorm hulpvaardig.

Klik op onderstaande link om de documentaire te bekijken.

http://www.eo.nl/tv/eo-documentaires/3doc-hemelbestormers

5 Reacties Post a comment
 1. Een erg sociaal iemand is die man zeker niet.

  zaterdag, december 27, 2014
 2. Helemaal mee eens. En dan durven ze te zeggen da het geen egotripperij is.

  zaterdag, december 27, 2014
 3. Ja dat hield de gemoederen gisteravond flink bezig op social media. Verbazing over hoe dat gaat en welke risico’s mensen bereid zijn te nemen. In tranen over je tentje dat onder een lawine bedolven werd en niet blij dat je zelf niet in dat tentje lag. Ik kan er niet bij. De rust en de kalmte van de sherpa’s tegenover de egocentrische houding van sommige bergbeklimmers. Verwend, hautain en geen enkel respect voor wat dan ook. “De berg is er morgen ook nog”, zo is het!

  zaterdag, december 27, 2014
 4. Helemaal mee eens Jan!

  zaterdag, december 27, 2014
 5. Indrukwekkende documentaire, die inderdaad een mooi inkijkje geeft in de bergbeklimmerswereld. Ik kan er niks aan doe, maar ik vind die Wilco als expeditieleider toch echt een enorm asociale hurk. Het viel me nog mee, dat hij aan het eind besloot om met de sherpa’s af te dalen.

  zaterdag, december 27, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: