Spring naar inhoud

Kennismaking met Marokko

IMG_0868

Van 20 september tot en met 2 oktober 2014 heb ik een rondreis gemaakt door Marokko met SNP. Het was een kennismaking met de natuur en cultuur van dit land. Door de combinatie van bezoek aan 3 koningssteden (Fes, Meknes, Marrakech) een aantal tweedaagse wandeltrekkings (door woestijn, en Hoge Atlas) afgewisseld met reisdagen, waarbij er onderweg ruimte was om iets te bezichtigen, of een korte wandeling te maken, heb ik in 2 weken tijd veel gezien van dit kleurrijke land en vriendelijke, behulpzame mensen ontmoet. Hier een impressie in foto’s.


Marokko is een islamitisch land in Noord West Afrika, wat grenst aan de zee (Atlantische Oceaan, Middellandse zee) de woestijn (Westelijke Sahara) en Algerije. Het is 22x zo groot als Nederland en er wonen 33 miljoen inwoners.
Het tegenwoordige koninkrijk Marokko, wat in het verleden  overheerst  door Rome en Carthago, heeft Berberse, Arabische, en Afrikaanse wortels.

Fès, Fondouk el Nejjarine

Fès, Fondouk el Nejjarine

In het verleden was Marokko het centrum van het Ibero-Maghrebijnse rijk, en dat is nog te zien aan de architectuur in Marokko zowel als in Spanje, speciaal Andalusië. Later was het land met een Arabische en Berberse bevolking gekoloniseerd door Spanje en Frankrijk. Dat is nu nog terug te vinden: veel mensen spreken (een beetje ) Frans, en opschriften zijn vaak in Arabisch, Berbers en Frans. Lekker makkelijk voor ons reizigers.

IMG_0574Het landschap is zeer gevarieerd, met enerzijds de kust (zijn wij niet geweest), en anderzijds de woestijn, met vlaktes en bergtoppen tot boven de 4000 meter. Wat je heel duidelijk ziet in het land is de levenskracht van water. Waar water is, is het groen, op andere plekken is het dor. Maar als het gaat regenen, kan het hard gaan, dat hebben wij gemerkt. Als we een week eerder waren geweest, hadden we een groot deel van onze reis niet kunnen maken, want het heeft flink geregend. De eerste week hadden wij ook af en toe regen, maar niet in die mate, dat het ons programma hinderde. 1x een picknick in de bus in plaats van in het veld.

IMG_0944

IMG_0669

Zandduinen van Erg Chebbi

Tijdens onze reis bezochten wij 3 Koningssteden, te weten Fès, Meknes en Marrakech. Dit zijn steden die ooit door de toenmalige koning tot hoofdstad zijn uitgeroepen. Rabbat is de huidige hoofdstad, daar zijn we echter niet geweest. De steden hebben ook moderne wijken, wij bezochten echter vooral de medina, het oudste deel van de steden, omringd door een stadsmuur. Het is een labyrinth van straatjes  met moskeeën, werkplaatsen, winkeltjes en marktjes, en woonhuizen. Een en al geuren en kleuren. Geen auto’s, wel veel mensen op straat. Ik koos er voor om wanneer dat kon alleen op pad te gaan . Lekker in eigen tempo dingen ervaren en fotograferen. Daar was ik de echter enige in, toen in de bus onderweg van het vliegveld geïnventariseerd werd, wie er de volgende dag niet met een gids de stad in wilde, maar op eigen houtje ging, bleek ik tot mijn verbazing de enige te zijn, die de hand op stak. Mensen vroegen me later , hoe ik de weg vond in het labyrinth. Zij hadden echter niet gezien, dat overal bordjes hingen om wandelroutes aan te duiden, en verder kwam je ook altijd bij de stadsmuur uit. Zo groot was de medina nu ook weer niet.

Fès, Bab Boujeloud

Fès, Bab Boujeloud

IMG_0375

IMG_0378

IMG_1330

Niet overal was het druk, je had ook heel rustige straatjes. Soms liepen ze dood, dus weer terug. Er waren regelmatig mannen, die zich als gids aanboden. Al dan niet officiële gidsen of nepgidsen. Ik heb er 2 x gebruik van gemaakt, in Fès omdat ik de leerlooierij maar niet kon vinden (later bleek dat je vanaf dakterras bij winkels kon kijken, dus eerst winkel in) en in Meknes hadden we niet zo veel tijd, dus toen er iemand ongevraagd met me mee liep, die erg aardig was, goed Frans sprak en allerlei wetenswaardigheden vertelde, en me bijzondere plekjes liet zien, heb ik die aan het eind ook maar betaald.

IMG_0493

IMG_0495

IMG_1324

In de steden prachtige moskeeën. Deze mocht je als niet moslim echter niet bezoeken, hooguit via een open staande deur een glimp naar binnen werpen. Er waren echter medersa’s (koranscholen met internaat) , welke nu museum waren en wel toegankelijk voor ons. Prachtige architectuur en oases van rust.

Fès, Medersa Bou Inania

Fès, Medersa Bou Inania

Fès, Medersa Bou Inania

Fès, Medersa Bou Inania

Fès, Medersa Bou Inania

Fès, Medersa Bou Inania

IMG_0401

Fès, Fondouk el Nejjarine

Fès, Fondouk el Nejjarine

IMG_0441

Fès, Karaouïnemoskee

IMG_0434

Na de eerste dag alleen door Fès gedwaald te hebben, waarbij ik de groep ’s avonds weer vond in een restaurantje, waar we heerlijk gegeten hebben, gingen we de volgende dag met de bus naar Meknes. Dit is een veel kleinere stad, een stuk rustiger ook. We bezochten er het mausoleum van Moulay Ismaïl, de stichter van Meknes. Hier mochten wij niet moslims wel naar binnen. Daarna tijd om door de medina te dwalen, en op het plein te genieten van uitstekende koffie. We werden in het Nederlands bediend.

IMG_0446

Meknes

IMG_0448

Meknes

IMG_0452

Meknes, Bassin de l’Alguedal

IMG_0454

Meknes, Mausoleum van Moulay Ismaïl

Meknes, Mausoleum van Moulay Ismaïl

Meknes, Mausoleum van Moulay Ismaïl

Meknes, Mausoleum van Moulay Ismaïl

IMG_0466

Meknes, Mausoleum van Moulay Ismaïl

Meknes, Mausoleum van Moulay Ismaïl

IMG_0485

Meknes

Meknes

Daarna ging het naar Moulay Idriss, waar het graf van Idriss I is, de stichter van de eerste islamitische Marokkaanse staat. Deze voor de moslims heilige plaats (een “poor mens Mekka”, 7 bezoeken hieraan, staan gelijk aan een bezoek aan Mekka) was voor ons niet toegankelijk. De overige bezoekers moesten overigens onder een balk door (dus bukken) om het complex binnen te gaan.

IMG_0515

Moulay Idriss, graf van Idriss I

 

IMG_0516

Wat opvalt in Marokko is de aandacht voor detail, en het ambachtelijke. Dus prachtig houtsnijwerk (cederhout), beschilderd hout, tegelwerk en stucwerk zag je veel terug.

IMG_0363

IMG_1266

IMG_0466

IMG_0469

Wat vervoer betreft : de wegen waren er veel beter, dan ik verwacht had. De snelwegen leken op de Franse autoroute met tol en bezinepompen met horeca (heten hier echter Afriquia en zijn eigendom van de koning), maar ook de kleinere wegen waar we op reden, waren in het algemeen zeer goed begaanbaar. Er werd niet gejakkerd, want veel politiecontroleposten en de boetes zijn niet mals. In de stad kon je laten vervoeren met een petit taxi, buiten de stad met een grand taxi. Dit kon een collectieve taxi zijn, of je huurde hem voor je zelf af. Wij hadden de hele reis de zelfde bus met uitstekende chauffeur en bijrijder. We voelden ons veilig bij hen in de bus, ze stonden altijd op het afgesproken tijdstip klaar met een weer schone bus, hielpen met alles, waarbij de chauffeur soms ook nog weer een suggestie had op het reisprogramma. Ook Corinne, onze reisleidster van SNP, verstond haar vak en wist enorm veel te vertellen over het land.

IMG_0522

IMG_0480

In de souks was alles te koop, wat je maar kon bedenken, en waren ook overal ambachtslieden aan het werk. Ik vond het soms wel lastig om foto’s te maken. Veel mensen in Marokko willen niet op de foto, op het platteland bijna helemaal niet, een enkeling daar gelaten. Dus dan deed ik het maar niet, je wilt mensen ook niet kwetsen, of soms stiekem even heel snel en dan de camera weer weg.

IMG_1331

IMG_1313

IMG_1321

IMG_1315Je hoort in Nederland af en toe verhalen over dat het niet veilig zou zijn op straat in de Marokkaanse steden, dat je wordt afgezet of bestolen. Ik heb me echter geen moment onveilig gevoeld. Wel voorzorgsmaatregelen genomen, zoals ik in Nederland in een drukke stad ook zou doen. Dus toen ik er op geattendeerd werd, dat er een rits aan de buitenkant van mijn rugzak open stond, was ik blij dat mijn portemonnee in een beveiligd vak zat, waar je echt als zakkenroller niet bij kon komen.

IMG_1326

IMG_1332

IMG_0387

IMG_1327

IMG_1311Er zijn op de markten veel lekkere dingen te koop. Zo was het nu de tijd van de verse dadels (licht gedroogd zijn ze heerlijk). En granaatappels ook veel gegeten. We waren goed gewaarschuwd door onze reisleidster over wat je wel en niet kon eten/ drinken, of waar je iets wel of niet kon eten. En veel handen ontsmetten. Niemand echt ziek geworden.

IMG_1304

IMG_0517

IMG_0518

IMG_0520Het eten onderweg in Marokko vond ik erg wisselend. We aten soms in restaurants, waarbij je zelf kon kiezen. Tijdens de trekkings werd er voor ons gekookt. Soms was het heel lekker en ook lekker gekruid, andere keren minder goed: de keuze tussen of tajine of couscous met weer wortelen en courgette, die tot moes gekookt waren, hing me soms echter wel de keel uit. 1x heb ik dus maar 1 hap gegeten, zo vies. Andere keren werden we echter verrast met een heerlijke maaltijd, in een klein keukentje of onder primitieve omstandigheden klaar gemaakt. Zo lekker als in Jordanië heb ik echter niet gegeten, maar dat was ook uitzonderlijk goed en daar was onze gids een soort chefkok.

IMG_0521

In Fès bezocht ik de leerlooierij en -ververij. Hier wordt nog op traditionele manier onder primitieve omstandigheden gewerkt. Van arbowetgeving hebben ze hier nog nooit gehoord. Het rook er ook niet fris. Je kon het proces gade slaan vanaf dakterrassen . Je kreeg daar eerst een takje munt aangereikt, niet voor de muntthee, maar om onder je neus te houden.

IMG_0383

IMG_0423

IMG_0426

IMG_0427

IMG_0429Verderop zag je mannen lopen met stapels huiden, die elders verkocht werden. En tasjes, schoenen en slofjes , die er van gemaakt werden, waren overal te koop.

IMG_0435

IMG_0380

IMG_1302In Marokko heb je de souks, maar ook buiten de oude stad de Hypermarchés op franse schaal. Maar wel op z’n Marokkaans, dus ook hier grote pyramides met specerijen.

IMG_0557We brachten ook een bezoek aan de opgraving van de Romeinse stad Volubulis, in de buurt van Meknes. Heerlijk om hier even rond te dwalen, nog zoveel overgebleven. Wat heeft zich hier allemaal afgespeeld. En hoe anders bouwen we tegenwoordig.

IMG_0536

IMG_0547

IMG_0528

IMG_0551Na Fès en Meknes hadden we een reisdag door de Midden atlas. We hadden een koffiestop in Ifrane, een soort wintersportplaatsje , wat je qua huizen eerder in de Alpen zou plaatsen.
Meren zijn er ook in Marokko, al dan niet stuwmeer.

IMG_0553

IMG_0559In de buurt van het stadje Azrou hebben we een wandeling gemaakt door een cederbos. Maar voordat we gingen lopen, waren er berberapen op de parkeerplaats. Ze lieten zich uitgebreid fotograferen en bleven op afstand. Tot een groepslid haar tomaat buiten wilde afspoelen (onze geplande picknick vond in de bus plaats ivm onweer), ze had direct aan aap aan de broek, die pas losliet, toen ze hem haar tomaat gaf.

IMG_0561

IMG_0562

Vervolgens een makkelijke wandeling door een cederbos. Onderweg een schaapskudde. In Marokko zie je vooral veel schapen en geiten, altijd met een herder. Ook onderweg regelmatig schaapskuddes, het offerfeest komt er aan, dus schapen worden naar marktplaatsen gebracht. IMG_0565

IMG_0568

IMG_0569

Het was ook de tijd van de appeloogst. Overal appels en appelplukkers. En ander fruit natuurlijk.

IMG_0577

IMG_0581

IMG_0582

Vanuit ons hotel (nou, hotel, meer een houtje-touwtje-hotel, en hier heb ik 1 van de 2 avonden het hoofdgerecht niet opgegeten) in de buurt van Midelt aan de voet van de Atlas maakten we een mooie dag wandeling door een weids en droog landschap. Het was een warme dag, dus ik was blij dat ik 3 liter water mee had, die ook schoon op ging. Maar gelukkig niet te warm.
We hadden, zoals ook op de andere dagwandelingen/ trekkings een Marokkaanse gids mee, die het gebied goed kende en de taal sprak, dus kon hij , toen we een berbertent zagen , mooi even kijken of de mensen thuis waren en we een kopje thee konden krijgen. Dat kon natuurlijk, en wel meer dan 1 ook. Heel gastvrij werden we ontvangen. Er waren eerst alleen vrouwen en kinderen thuis, maar de vader werd gewaarschuwd, en er werden extra glazen bij de buren bij gehaald. We bewonderden natuurlijk ook de baby, en maakten foto’s en een filmpje.

IMG_0585

IMG_0606

IMG_0609


IMG_0618

IMG_0617

IMG_0623Daarna ging het weer verder. Onderweg was een riviertje, je ziet dan direct dat daar van alles groeit. En het is een plek voor nomaden om water te halen.

IMG_0624

IMG_0634

IMG_0631

Verderop een dorpje met veel kinderen. Vroegen om een pen of snoepje. Wilden niet op de foto, dus dan maar alleen een huis. Voor de bouw wordt veel leem gebruikt, huizen gaan dus op in het landschap, hebben de kleur van de omgeving. Langs de rivier plantages. Bij een grotere plaats kon je mooi zien, dat men de grond efficiënt gebruikt, dus waar water agricultuur, de stad meer naar de drogere bergen toe.

IMG_0644

IMG_0648

IMG_0654

De volgende dag weer een reisdag. Met mooie fotostops, o.a. bij de kloof van de rivier de Ziz, en koffiestop met uitzicht op dadelplantage en stadje aan de rivier.

de kloof van de Ziz

de kloof van de Ziz

dadelpalmoase langs de Ziz

 

IMG_0758

dadels

dadels

Onderweg naar de woestijn bij  Merzouga zagen we, dat het wel heel hard geregend had. De bus moest over de weg door het water rijden.

IMG_0768In Merzouga (vlak bij de grens van Algerije gelegen) lieten we een deel van de bagage achter in het comfortabale hotel, waar we de volgende dag tegen lunchtijd weer aan kwamen. Met spullen voor 1 nacht stapten we op de kamelen. Ja , ik ook. Wel met knikkende knieën en krampachtige handen. Toen ik indertijd met HT een trekking in Egypte maakte, mochten we niet op de kamelen. Nu was er voor iedereen een kameel. Of eigenlijk dromedaris met 1 bult (maar in Engels heten die camels) . Het omhoog komen was even eng: eerst gaat hij op zijn achterpoten staan, dan op de voorpoten, dus goed vast houden aan het stuurtje. En het is best hoog daar boven. Na verloop van tijd wende het, kon ik meer ontspannen. Alleen naar beneden over de duinen was aanvankelijk eng, mijn kameel ging dan versnellen, haalde bijna de kameel van Corinne in, die voor me reed.  Maar wat was het mooi om ons heen. We zaten relatief dicht bij de bewoonde wereld, maar ook weer gevoelsmatig ver er van af, met om ons heen duinen met prachtig rood zand.

IMG_0773

IMG_0878

IMG_0783

Zandduinen van Erg Chebbi

IMG_0785

IMG_0788

Onderweg even gestopt, het zadel van de kameel voor mij zat scheef. Mijn kameel ging toen ook spontaan liggen, en de kameel van de persoon achter mij viel met die persoon er op, die er af rolde. Dat was schrikken, maar hij had zich gelukkig niet bezeerd, had vroeger veel judo gedaan en was ook stressbestendig, want ging er weer op zitten. Ik was denk wel gaan lopen.
Omdat we de zon wilden zien onder gaan en voor donker in het kamp moesten zijn, liepen we daarna wat sneller door. Ik kreeg een zere kont van de kameel, die zo snel naar beneden liep, maar er was geen tijd om te stoppen. Dit leidde dus naar later bleek tot blaren op de billen. De volgende dag zat iemand anders op dezelfde kameel, die had daarna met het zelfde euvel te kampen. Overigens viel de zonsondergang tegen.

IMG_0795

IMG_0805

IMG_0814

IMG_0823We kampeerden in een oase. Het was helemaal niet koud, dus buiten geslapen. Er waren overigens ook wel tenten. In de verte zagen we het weerlichten, maar bij ons bleef het droog. De volgende dag voor zonsopkomst een duin op. Genieten! Een spel van licht en kleur. Na een prima ontbijt weer een kamelentocht.

IMG_0669

IMG_0670

IMG_0683

oase Merzouga

oase Merzouga

IMG_0716

IMG_0881

Gelukkig had ik nu een andere kameel, ik zat dus echt ontspannen om me heen te kijken en te genieten. Onderweg een stukje gelopen, zodat ik kon fotograferen en dan nog weer even op de kameel, want daar boven was het minder warm en het was ook minder vermoeiend.

IMG_0719

IMG_0729

IMG_0730

IMG_0738Bij het hotel wachtte ons een overheerlijke lunch. Lekker douchen, zwemmen, lezen. Echt vakantie. En dan ’s avonds vanaf het dakterras weer naar de zonsondergang kijken. Het was nat in de oases door de regen van de afgelopen dagen, dus mooie reflecties.

IMG_0912De volgende dag onderweg gestopt bij een bedrijfje, waar men fossielen verkoopt. Onderweg zie je dat hier heel veel. Hier werden ook platen steen verwerkt tot bijv. tafels. Prachtig.

IMG_0918

IMG_0921Dat de watervoorziening in Marokko in vroeger tijden al ingenieus was, zagen we onderweg. Water stroomt via rivieren (wadi’s) naar de oases, waar het via kanaaltjes (seguias) wordt verspreid, waarbij dammen voor de waterverdeling zorgen. Er zijn echter ook natuurlijke ondergrondse rivieren, en aangelegde ondergrondse kanaaltjes naar de oases. Heel effectief, want geen verdamping. Om zo’n ondergronds kanaal te maken, maakt men putten, die ondergronds verbonden worden door een tunnel. Bovengronds ziet het er uit als een soort molshopen. Iemand had een trap in een khetarra gemaakt, waar we even binnen in konden kijken. Deze was niet meer in gebruik, maar mooi om het systeem te kunnen zien. Wel gevaarlijk geweest om aan te leggen.

IMG_0938

IMG_0939

IMG_0936

Onderweg zagen we veel lemen burchten (kasba’s). Prachtig de kleuren van het landschap.

IMG_0942

IMG_0943In de kloof van de rivier de Dades maakten we een prachtige wandeling naar “de hersenen van de Atlas”, bijzondere rotsformaties.

IMG_0964

IMG_0969

IMG_0997

IMG_0999

IMG_1015

IMG_1032We logeerden in een hotel verderop in de kloof . De volgende dag vertrokken we voor een 2 daagse wandeling van de Dadesvallei door de Rozenvallei. De bagage voor de nacht werd op muildieren vervoerd. Een mooie wandeling, vaak de rivier oversteken, hierdoor had je het niet warm. Niet diep, wel soms redelijk wat stroming, dus op letten. Gelukkig liep ik op teva’s. Er waren een paar mensen , die op surfschoentjes liepen met dunne zolen, die hadden het heel zwaar, want je liep over stenen. Deze keer ben ik niet te water geraakt, 2 anderen wel, maar die konden er om lachen. Geen camera’s of telefoons kapot geraakt.

IMG_1047

IMG_1067

IMG_1070We kampeerden op een prachtige plek op een plateau. De tentjes stonden al, matjes waren er ook en er werd voor ons gekookt. Wat wil je nog meer. ’s Avonds werd er weer muziek voor ons gemaakt. De eenpersoons tentjes waren wel heel krap, ik raakte steeds de wand, en heb toen mijn matje maar buiten gelegd. Een goede beslissing, had het niet koud, prachtige sterrenhemel, en heb verder heerlijk geslapen. Hoorde later dat sommige anderen het in de tent koud hadden. Een donzen slaapzak blijft toch ideaal, en dan had ik niet eens een dikke mee.

IMG_1073

IMG_1078

IMG_1084De volgende dag weer verder vanaf bergdorpje Tamgallouna door de vallei van de rivier de Mgoun langs akkers en dorpjes. Na de lunch werden we opgepikt door de bus en reden we naar Ouazerzate, waar we in een hotel sliepen.

IMG_1086

IMG_1087

IMG_1089

IMG_1093Dat het offerfeest aanstaande was, merkten we de volgende dag.  Met de bus raakten we verzeild in een markt op de hoofdstraat van een dorp. Er was geen doorkomen aan, stapvoets reden we verder. Maar dit gaf ons de kans om als vogelaars, die de auto als schuilhut gebruiken, nu foto’s van de bevolking en het marktgebeuren te maken vanuit de bus. Overal werden schapen verkocht, mensen namen die dan vaak op de nek mee naar huis. Ik heb me laten vertellen dat er op de dag van het offerfeest een tv uitzending is, waar iedereen naar kijkt. Als dan na een paar uur de koning het eerste schaap slacht, is dat voor de oudste zoon des huizes het teken om ook een schaap te kelen.  In Marrakech zag ik overigens later nog hoopjes hooi te koop. Een soort laatste avondmaal voor de schapen.

IMG_1104

IMG_1110

IMG_1123

IMG_1126

IMG_1141

IMG_1145

IMG_1152

IMG_1285

Wat je ook op veel plaatsen onderweg in Marokko ziet, is handel in producten van arganianoten. In vrouwencoöperaties worden deze noten, die alleen in Marokko groeien, verwerkt. De olie wordt gebruikt in de keuken en in cosmetica en medicijnen. Het zou erg gezond zijn, ik heb ook wat gekocht. O.a. een soort pindakaas, die was wel erg lekker en dus inmiddels op.

IMG_1155Vanuit het dorpje Imlil, gelegen op 1750 meter aan de voet van het Toubkal massief, waar we in een berghut logeerden, maakten we een 2 daagse trektocht door het gebied van de Toubkal. Prachtige vergezichten met soms zicht op besneeuwde toppen, en heerlijk wandelweer. De bagage weer op muildieren, dus ontspannen wandelen. En onderweg bij het hoogste punt (2279 m Tizi n’Tamertpas) werd thee en jus d’orange verkocht.

IMG_1165

IMG_1169

IMG_1170

IMG_1171

IMG_1173

IMG_1176

We liepen naar een eenvoudige berghut in Ouanskra. De koks waren al vooruit met de muildieren, ons wachtte een heerlijke lunch. Daarna nog heerlijk gewandeld. Onderweg zag je vaak vrouwen met de was in de weer in de rivier. Ook vloerkleden werden gereinigd, grote schoonmaak voor het offerfeest. Je zag ze overal te drogen hangen.

IMG_1188

IMG_1211

Na een prima nachtrust de volgende dag nog weer een mooie wandeling door de bergen. Mooie notenbomen ook.

IMG_1217

IMG_1228

IMG_1239

IMG_1243

De laatste dag brachten we in Marrakech door. Wat een drukte, als je uit de bergen komt. En zo veel warmer (34 graden) en vochtiger.Wel een fijn hotel in een paar oude huizen met prachtige binnenplaats en dakterras. Ik heb deze laatste dag rustig aan gedaan, zat vol met indrukken. Lekker ergens koffie drinken, beetje lezen , in een park zitten. Nog een rondje door de souks, en natuurlijk rondlopen ’s avonds op het beroemde plein, Jemaa el-Fna, met overal eetstalletjes, slangenbezweerders, muzikanten. Maar ook veel lawaai. Dus  blij, weer naar huis te gaan.

IMG_1249

Koutoubia moskee Marrakech

IMG_1333

IMG_1334Al met al kijk ik terug op een mooie vakantie. Alles was goed geregeld door SNP, het programma was afwisselend, met aandacht voor natuur en cultuur, we hadden een leuke groep (15 personen, 4 echtparen en 7 singles, 8 vrouwen, 7 mannen). Ik had wel iets meer willen wandelen, maar je wist van tevoren, dat er meerdere reisdagen in het programma zaten. Op deze manier heb ik echter meer gezien van het land, dan wanneer ik bijv. alleen in de Atlas gewandeld had.

Voor meer informatie over het reisschema: marokkoreis informatie

IMG_1157

 

8 Reacties Post a comment
 1. Heel mooi, Klaske.

  maandag, november 17, 2014
 2. Jeannette #

  Wat een fantastisch verslag…., met geweldige foto’s… !
  Wens je nog heel veel nagenieten toe van deze bijzondere reis!

  maandag, november 17, 2014
 3. Wat een prachtige reis, Klaske, mooie foto’s!

  maandag, november 17, 2014
 4. Je hebt er een mooi informatief verhaal van gemaakt met van begin tot eind prachtige foto’s. Daar zitten echt foto’s bij waar ik alleen maar van kan dromen, alleen al de foto’s van die kamelen in woestijn … Echt heel mooi, ik heb ervan genoten! 🙂

  maandag, november 17, 2014
 5. Fijne reportage Klaske en fantastisch ondersteund door knappe foto’s.Wat heb ik genoten door je virtueel te kunnen volgen.Bedankt.

  maandag, november 17, 2014
 6. Nee, maar fotos van de leerlooierij zie je wel af en toe in bladen.
  En dank voor je compliment
  Ik heb er zelf veel plezier aan, al is zo’n lang verslag wel veel werk.

  zondag, november 16, 2014
 7. Het is weer een prachtig reisverhaal met JUWEELTJES van foto’s!!! Ik heb het verhaal met veel plezier gelezen. Dank voor het delen! Je kunt je reisverhalen wel uitgeven als reisgidsen. De foto van de leerlooierij komt me zo bekend voor: zag je zoiets in Jordanië?

  zondag, november 16, 2014
 8. Hanna de Jong #

  Het is aangenaam lezen, vooral omdat ik zelf een jaar of twaalf geleden ook veertien dagen in Marokko was, en graag nog eens terugga.

  zondag, november 16, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: