Skip to content

Geert Grootepad: van Herxen naar Zwolle

P1110181

Gisteren ben ik met Tonny wezen wandelen, het Geert Grootepad werd vervolgd. De route ging van Herxen naar het station in Zwolle. Een mooie afwisselende route met als kers op de taart het zien van een ijsvogel.

We pakten de route weer op in Herxen. Daar de auto bij de bushalte neergezet, en eerst een stuk langs de Soestwetering gelopen richting Windesheim. De broeders van het klooster van Windesheim hebben rond 1400 een grote rol gespeeld bij het vergraven van deSoestwetering en de Zandwetering naar het noorden. Deze liepen aanvankelijk oost-west, maar konden niet meer rechtstreeks op de IJssel afwateren vanwege een lang lint van oeverwallen en de aanleg van dijken.
P1110184Van de klooster bij Windesheim resteert  nog de voormalige brouwerij uit 1556, later omgebouwd tot kerkzaal. Vroeger stond hier echter een groot klooster , het centrum van het kapittel van Windesheim, met in 1511 84 mannenkloosters en 13 vrouwenkloosters, die meestal elk jaar een vergadering hielden in Windesheim.

P1110188Onderweg is altijd van alles te zien, o.a. deze mooie vlinder. Maar dat we een ijsvogel zagen vanuit de vogelhut met de gelijknamige naam bij de Tichelgaten van Windesheim, was wel het mooiste van de dag. Van de 2 vogelaars in de hut begrepen we, dat er 2 nesten in de buurt waren. De kans op een waarneming als je even geduld hebt, is dus relatief groot. Wij zagen 2x een ijsvogel in een flits voorbij vliegen, en 1x ging hij aan de overkant kortdurende op een tak zitten, maar net lang genoeg om hem toch goed te zien, zowel met blote oog als met de verrekijker. Er zijn er weer meer dit jaar, dankzij de zachte winter.

P1110190 P1110191 P1110195De route ging langs de IJssel (het water staat laag, maar soms komt het tot de dijk, waar we over liepen) en door een verwilderd park (goed de routebeschrijving volgen, dan kom je goed uit). Onderweg een tuin waar je koffie of thee kon gebruiken. Dit soort punten zie je vaak in deze streek, een heel mooi initiatief.

P1110197 P1110198

Daarna langs de IJssel en de IJsselcentrale. De vogelhut de Grutto konden we niet vinden.

P1110200P1110201Onderweg ook nog het Beekmanpad. Mevrouw Beekman moest natuurlijk met het bordje op de foto.

P1110203

P1110205Ooievaars zagen we ook diverse keren, in de buurt van het kleine veer zelfs een nest op een huis.

P1110207 P1110209Het laatste stuk ging door het Engelse werk, vroeger een verdedigingswerk van Zwolle, later omgevormd tot openbaar landschapspark. Hier wel goed de beschrijving volgen, aan kaartje heb je niks. En als je de route kwijt mocht raken: spoorlijn aan je rechterhand houden. Maar wel leuk, dat de maakster van de route er niet voor gekozen heeft om gemakzuchtig het traject van een al bestaande gemarkeerde route te volgen.

P1110211

We moesten even op de bus naar Herxen wachten, maar dat was helemaal niet erg, want Tonny trakteerde op heerlijk ijs met aardbeien. Nu nog 1 etappe van deze route, in en rond Zwolle, naar de Agnietenberg en terug. Ken Zwolle best goed, maar zal vast net als in Deventer weer op plekjes komen, waar ik nog nooit geweest ben.

4 Reacties Post a comment
 1. Dank je wel voor de naam van de vlinder

  zondag, juni 29, 2014
 2. Hallo Klaske die vlinder is de gehakkelde aurelia.Mooi verslag en foto’s van je wandeling .

  zondag, juni 29, 2014
 3. Jan, weet jij ook wat voor vlinder het is?

  zondag, juni 29, 2014
 4. Prachtige route weer. Jammer dat de ijsvogeltjes niet even wilden poseren voor een foto, maar de foto’s van de vlinder en het voormalige klooster maken dat gemis voor mijn gevoel wel goed.

  zondag, juni 29, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: