Spring naar inhoud

Sicilië

IMG_0852
Sicilië stond al langer op mijn lijstje. Ik had er veel positieve verhalen over gehoord. De combinatie van natuur en cultuur sprak me erg aan. En Italië staat natuurlijk ook garant voor lekker eten, wat een plus punt is. Nadat we al 2 jaar plannen maakten, maar er redenen waren om het uit te stellen, was het dit voorjaar dan zo ver. Met Zlatka ben ik 2 weken naar dit mooie eiland geweest (van 12 tot 29 april) . Het meest onder de indruk was ik van het meelopen met de processie ’s avonds op Goede Vrijdag, en van de Cappella Palatina in Palermo, maar ook verder was er veel te genieten.  Helaas kreeg mijn camera kuren, eerst deed hij het nog af en toe wel, op een gegeven moment begaf hij het echt. Dus een groot deel van de foto’s is met de telefoon gemaakt. Fijn, dat ik die als reserve mee had, maar als fotograaf voelde ik me hierdoor wel beperkt. Resultaat valt me dan achteraf toch nog mee. Hier is de beloofde impressie.

Sicilië ligt ten zuid westen van het vaste land van Italië. Eigenlijk heel dicht bij de vaste wal, via de straat van Messina maar 3 km verwijderd van de regio Calabrië . Het ligt ook dicht bij Afrika, 140 km. Dit is ook de reden, dat veel vluchtelingen in gammele bootjes de oversteek naar Sicilië en andere dichtbij gelegen kleinere eilanden wagen. Het is qua oppervlak ongeveer 60% zo groot als Nederland, waarbij 62% procent heuvelachtig is, 24% bergachtig (o.a. de vulkaan de Etna, regelmatig actief) en 14% vlak of laagland. Toen wij er waren, het voorjaar, was het ontzettend groen. Verder qua eten en drinken een eiland, wat zelfvoorzienend is: groente en fruit, vis, wijn, etc. Op de markt was alles te koop.

IMG_5832

IMG_5835

IMG_5836

IMG_5838

IMG_5840

IMG_5844

Het is een eiland met een rijke geschiedenis. De Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiërs  hebben het eiland gekoloniseerd/ veroverd , hier geleefd en hun sporen achter gelaten o.a. in bouwkunst en het eiland tot grote bloei gebracht. In de 16e en 17e eeuw was er echter sprake van stagnatie, en werd het eiland meermalen uitgeruild tussen verschillende mogendheden. In 1860 zette Garibaldi, die Sicilië bezette en bevrijdde van het Spaanse juk , de eerste stappen naar de eenwording van Italië. Sicilië lag echter ver van de noordelijke regering af, de regering was niet competent, de maffia groeide, en met de heersende armoede besloten velen te emigreren. Daarna kwamen de fascisten onder Mussolini aan de macht, welke door de geallieerden verdreven werden. Maffiabazen kregen hierna belangrijke posities. De strijd tegen de maffia woedt nog steeds voort. Als toerist merk je echter niets van de maffia. Wel hoorden we , dat er op het eiland een groot deel van de bewoners een overheidsbaantje heeft (bijv. meer boswachters op Sicilië dan in het veel grotere Finland), en dat er sprake is van veel corruptie. Bijv. wordt voor projecten EEG subsidie binnen gehaald, maar het niet afgemaakt, bijv. ziekenhuis of snelweg.  En zo reden we door tolpoortjes over de “snelweg”, maar werd er geen tol geheven (en terecht, het wegdek was niet tolwaardig), zagen we in meerdere steden paaltjes, waar je een fiets zou kunnen huren (zoals in andere grote steden), maar geen enkele fiets. En wat vind je van het bordje wegwerkzaamheden, waar iemand “oneindig”op gezet heeft?

IMG_5959

IMG_5788

Voor ons als toeristen is het een aantrekkelijk eiland: mooie natuur (zowel de kust als het heuvel- en bergachtige binnenland), veel bezienswaardigheden (prachtige antieke tempels, schitterende kerken met mozaïeken, interessante steden), heerlijk eten , en ontzettend vriendelijke en hulpvaardige bevolking. Ook het autorijden ging goed: ik had verwacht, dat ze als gekken zouden rijden, maar dat viel heel erg mee. En als je maar duidelijk bent in je bedoelingen, houdt men rekening met je. Oversteken bij een zebrapad, maar dan stoppen ze ook voor je. En Palermo: daar is het wel heel erg druk, dus bij voorkeur de auto laten staan. Wees wel voorbereid op ontzettend nauwe straatjes. In Palermo kun je beter niet je tomtom gebruiken, die leidde ons bijv. door een straatje vol fietsenmakers, waar je met de auto bijna niet door kon, en toen ook nog moest afslaan (het is Zlatka gelukt, die is beter in de nauwe weggetjes dan ik) . Handiger is het om in Palermo , zoals wij vervolgens ook deden, een plattegrond te gebruiken en dan de grotere wegen te pakken, tot je vlak bij je slaapadres bent . En daarna je auto laten staan. Ik zou wel de tomtom mee naar binen nemen, al heb je kans, zoals Zlatka merkte, dat hij na 2 dagen nog gewoon op je voorstoel ligt, en er niet is in gebroken. Zo crimineel is het dus ook niet op Sicilië. We liepen echter wel door wijken, waar het erg armoedig was, vooral in Palermo.

IMG_5798

IMG_5964

IMG_5787

IMG_1239

Wij vlogen ’s middags op Catania, aan de oostkust. Daar hebben we een auto gehuurd. Vervolgens in 2 weken een groot deel van het eiland verkend. Het westelijke deel hebben we niet bezocht, daarvoor was de tijd te kort. Prettig was dat we regelmatig een paar dagen op 1 plaats bleven. Noto waren we 3 nachten vanwege de processies. Als dat niet het geval was geweest, was 1 nacht ook lang genoeg geweest. Syracusa moet je zeker zien, daar waren we 2 nachten. Palermo ook 2 nachten. Verder op aantal plaatsen 1 nacht. We hadden i.v.m. Pasen voor de eerste nacht vooraf geboekt, daarna deden we het steeds kort van te voren. Ipad mee, overal Wifi op de kamers, dus makkelijk. En met de tomtom waren alle adressen goed te vinden, op 1 agriturismo na, maar toen bood google maps op de iphone hulp.

IMG_5658

IMG_1024

IMG_1056

Onze eerste 2 nachten zaten we in een agriturismo in de buurt van Catania. We hadden ons een landelijke omgeving voorgesteld, en een mooi huis met prachtig uitzicht. Dat viel dus erg tegen. We zaten min of meer tussen de snelwegen in, hadden geen uitzicht vanuit onze kamers, als je de kamers uit kwam, had je een betegelde patio met een stukje kunstgras, en het ontbijt was verschrikkelijk slecht. Geen koffie, de sinaasappelpers zat vol pulp, zodat er bijna geen sap uitkwam, het rook er naar bleekwater. Maar buiten rook het wel heerlijk naar oranjebloesem, want we zaten tussen de sinaasappelboomgaarden.

IMG_5669

IMG_5675

We zijn dus op onze “acclimatisatiedag” er direct op uitgetrokken naar de Pantalicakloof. Prachtige autorit over slechte weg (Zlatka was specialist in de nauwe straatjes, ik reed meestal de wegen vol kuilen, zo hadden we een goede taakverdeling), overal bloemen, heuvelachtig. In een stadje onderweg heerlijk geluncht. De pasta alla Norma kostte maar een paar euro, maar was wel de lekkerste van de hele reis: heerlijke tomatensaus, blokjes aubergine er in, basilicum en gezouten ricotta.

IMG_5683

In de Pantalica kloof was het prachtig wandelen, waarbij je overal in de rotsen uitgehakte holen zag, die vroeger als rotsgraven gediend hadden. Het was heerlijk zonnig weer. Het plan was om na afloop te picknicken op ons terras, maar het was inmiddels dermate afgekoeld, dat we de tuintafel op mijn kamer gezet hebben. Lekker eten met tomaten, worst, kaas, brood, en wijn.


IMG_5700

IMG_5705 - kopie

IMG_5711

IMG_5725

IMG_5740

IMG_5742

IMG_5748

De volgende dag reden we naar Siracusa. Een bezoek aan deze stad kan ik iedereen, die Sicilië bezoekt aanraden. We logeerden er in de oude stad, Ortigia, in feite een eiland, met een brug verbonden met de rest van de stad. Je kunt er heerlijk langs het water lopen (mijn ochtendwandeling, ook die van veel hardlopers), door kleine straatjes en over mooie pleinen dwalen.

IMG_5853

IMG_5815

IMG_5860

IMG_5862Wij logeerden in een voormalig klooster Domus Mariae Benessere, nu hotel. We hadden geluk met parkeren, konden voor de deur gratis onze auto neerzetten. In deze 2 weken hebben we maar kortdurend betaald geparkeerd, en altijd dicht bij onze overnachtingsplekken onze auto kwijt gekund. Heel anders dan in Nederland. Het hotel had charme, maar ook nadelen: goed gelegen in centrum, ruime kamers, maar maar een beperkt aantal kamers met zeezicht. Wij hadden in feite geen uitzicht (mijn kamer keek uit op een binnenruimte) en frisse lucht kwam er daardoor ook niet echt naar binnen. De mensen waren echter erg aardig, en het ontbijt heerlijk, in een prachtige kamer met veel om uit te kiezen. Vooral de kleine aardbeitjes en de tomaatjes waren heerlijk. En op de kamers een christelijke toets in de vorm van een spreuk en een klein boekje met gebeden.
De spreuk, welke op ons hoofdkussen lag was van Marcel Proust, in het Engels en Italiaans vertaald. In het Engels luidde hij : “The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes but in having new eyes”. Mooi hè?

IMG_5753

IMG_5757

IMG_5779

IMG_5803

Siracusa is een stad met veel historie. in de oudheid was het lang de machtigste stad van het Middenlandse-Zeegebied. Men heeft men er de Grieken, de Etrusken en de Carthagers verslagen. Plato heeft er onderwezen, Archimedes is er geboren en heeft er gewerkt. Na een beleg van 2 jaar werd het echter in 212 voor chr. door de Romeinen ingenomen en de hoofdstad van de nieuwe Romeinse provincie Sicilië.
Naast eiland Ortigia, het oude deel van de stad, waar je het beste kunt verblijven, is ook het archeologische park met Grieks theater, Romeins amfitheater, en steengroeve, later als gevangenis in gebruik, de moeite van een bezoek waard.

IMG_5869

IMG_5875

IMG_5878

IMG_5890

We hebben deze dagen in Syracusa buiten kunnen eten, maar heel warm was het , zoals ook verder deze 2 weken,  niet. Een beetje zelfde weer als op dat moment in Nederland met af en toe buien. In Siracusa een echte hoosbui, we hebben een hele tijd in een Roemeens orthodoxe kerk geschuild. Mooie luchten gingen er wel aan vooraf. Het beeld van het plein met de Dom en de dreigende lucht, deed denken aan schilderijen van Willink.

IMG_0853

IMG_5821

IMG_5824

IMG_5935

IMG_5937

Caravaggio de bekende schilder uit het tijdperk van de barok , heeft een jaar op Sicilië gewoond. Een aantal werken van hem zijn, daar nog te bewonderen. Als we de kans hadden, deden we dat natuurlijk.  Dus in Syracusa de begrafenis van Santa Lucia in de kerk van Santa Lucia. een schilderij, waar je stil van werd.

Er is nog een andere schilder, die we volgden op het eiland, de renaissanceschilder Antonella da Messina, wiens werk beinvloed lijkt door de vlaamse schilders. Van hem zagen we in diverse steden een aantal paneelschilderingen , waaronder in het Palazzo Bellomo een Annunciatie. Deze moet voor de restauratie nog in slechtere staat hebben verkeerd, maar was evenzogoed prachtig.

Na Siracuse gingen we naar Noto. Het is een stadje wat, zoals vele op Sicilië,na de aardbeving van 1693 werd herbouwd, helemaal in barokstijl. Veel mooie kerken, mooie pleinen, huizen met schitterende balkons, straten in rasterpatroon, en alles in goudgele stenen. Toch mistte het stadje de levendigheid van Syracusa. Maar dat veranderde ’s avonds op Goede Vrijdag.

IMG_5952

IMG_5983

IMG_5997

IMG_6001

IMG_6009

IMG_0866

Wij logeerden er in het centrum. We kwamen aan op Goede Vrijdag, en bleven 3 nachten om de processies mee te maken. Onze huisbaas informeerde ons niet helemaal correct, de processie naar de Dom was op paaszondag en niet op de zaterdag. We vonden het al vreemd, maar hij gaf het toch echt aan. De processie op Goede Vrijdag was wel het meest indrukwekkende, wat ik deze reis meemaakte. We liepen ’s avonds uren lang met steeds meer mensen, deels verkleed, achter de treurmuziek en de glazen doodskist met een Christusbeeld aan door de stad. Op een gegeven moment sloot ook een Mariabeeld zich aan. Zwaar werk van de dragers, die dan ook regelmatig even stopten en wisselden. Kippenvel.

IMG_5938

IMG_5991

IMG_0857-2

IMG_6004

IMG_0875

IMG_0876

IMG_0898

IMG_0883

IMG_0890

Op paaszondag was het heel anders. Na de mis verzamelde iedereen zich in de buurt van de Dom, op zijn paasbest gekleed.

IMG_6103

IMG_6105

IMG_6106

IMG_6109

IMG_6110

IMG_6113

Op een gegeven moment hoorde je vrolijke blaasmuziek, en toen ging het heel snel. Een Christus- en Mariabeeld kwamen elk van een andere kant aan, renden naar elkaar toe, omhelsden elkaar. Knallend vuurwerk, confetti, witte duiven en gejuich. Later rende men nog met de beelden de trappen van de dom op. Een prachtig gezicht.

IMG_0942

IMG_0945

IMG_0950

IMG_0952

De dag voor pasen zijn we, toen we er achter kwamen, dat er die dag geen processie bij de Dom was, naar het natuurreservaat Di Vendicari aan de kust gegaan. Ik heb daar een mooie wandeling gemaakt (o.a. voor het eerst van mijn leven steltkluten gezien), Zlatka heeft met de auto een aantal vissersdorpjes bezocht en ook een fijne dag gehad. In de winter zullen hier nog veel meer vogels zitten, die fourageren in de poeltjes.

IMG_6035

IMG_0936-2

IMG_6060

IMG_6067

IMG_6070

IMG_0937
IMG_6083

IMG_6046

Na Siracuse reden we door het binnenland richting Villa Imperiale del Casale, een afgelegen Romeinse villa bij het stadje Piazza Armerina. Het moet rond 300 na Christus een enorme villa geweest zijn op een prachtige plek. Mogelijk was het een jachthuis van keizer Diocletianus. Door een latere aardverschuiving zijn de schitterende mozaïekvloeren van ca 3500 vierkante meter bewaard gebleven. Ik heb al veel Romeinse opgravingen gezien, maar deze mozaïeken waren buiten gewoon mooi. Onder andere jachttaferelen waren afgebeeld, en het op schepen laden van wilde dieren om mee te nemen naar het Romeinse rijk. De bikini kende men ook al, atletes gingen zo gekleed. Alles zeer indrukwekkend.

IMG_0965

IMG_0971

IMG_0986

IMG_0993

IMG_0998We logeerden na het bezoek aan de Villa Casale in de Agriturismo Bannata, in de buurt van Piazza Armerina. Dit was naar mijn mening de beste overnachtingsplek, die we hebben gehad. Een prachtig oud huis met heel mooie tuin in een schitterende groene omgeving. Onze kamers waren ook geweldig mooi, met modern comfort en oude details.

IMG_1019

IMG_1041

IMG_1017

IMG_1031

We hadden ’s middags al warm geluncht, en hoopten hier ’s avonds een kleinigheid te kunnen eten, want de winkels waren dicht i.v.m. 2e paasdag. Het restaurant was echter gesloten, er hadden ’s middags 50 mensen geluncht, en wij waren de enige 2 slapers. Maar na nogmaals vragen van mij (stuk brood, stuk kaas, paar tomaten en flesje wijn? ) kregen we het aanbod van een koude schotel, geserveerd op ons terras. Het was eigenlijk de beste maaltijd van de hele vakantie: wij kregen de restjes. 2 mannen kwamen met een groot dienblad met schaaltjes, en een mandje brood. Bijzettafeltje werd er bij gepakt, en wij zaten te genieten van een souper. Gehaktballetjes, tuinboontjes, sla, puntjes pizza, kaas, brood, heerlijke wijn. Daarna kwamen ze ook nog met een zoet dessert: 2 soorten gebak, waarvan vooral de opgerolde cake met jam erin overheerlijk was. En terwijl we op het terras zaten hoorden we de hop, de wielewaal en later toen het donker werd de dwergooruil. Deze had ik nog nooit gehoord, maar Zlatka kende hem uit Bulgarije. Een latere avond hoorden we hem weer, toen ook de bosuil, die Zlatka niet kende.

IMG_1064

IMG_1072

IMG_1093

IMG_1095

IMG_1104

IMG_1105
De volgende dag een ochtendwandeling en daarna een heerlijk ontbijt, opgediend in een mooie oude eetkamer. Daarna eerst weer een autorit, langs Enna, een stadje in de bergen. We bedachten dat onze agriturismo een goede plek zou zijn voor toeristen om een aantal dagen te verblijven, en dan de Villa Casale en Enna te bezoeken. In Enna zijn de processies in de passietijd beroemd.
Wij reden door naar San Leone, waar we kamers hadden geboekt  in een B&B. Vandaar uit bekeken we de Vallei der Tempels bij Agrigento. Hier staan prachtige Griekse tempels, die je al van verre ziet staan boven op de heuvels (waarom het vallei heet , begrijp ik dan ook niet) . Vooral de tempel van de Concordia (eendracht) , de op een na best bewaarde Griekse tempel na het Theseion in Athene. Dit waarschijnlijk omdat hij in de 6e eeuw tot christelijke kerk werd omgebouwd. Maar ook de andere tempels, waaronder die van Heracles en Juno zijn het bezichtigen waard, en er is nog veel meer op dit uitgestrekte terrein.

IMG_1124

IMG_1130

IMG_1131

IMG_1139

IMG_1141

IMG_1162

IMG_1169

IMG_1186

Jammer genoeg begon het te regenen. We hadden hier al op gerekend, dus regenjas aan, paraplu op. Omdat we de belangrijkste dingen al gezien hadden, liepen we in de regen naar het museum. Dat viel een beetje tegen, ik mistte het “vertellen van een verhaal”, het was een gigantische verzameling van opgegraven voorwerpen. Op zich prachtige zaken, maar er is meer van dit museum te maken. En een café in het museum en winkeltje hadden ze ook niet. Het bleef die avond en nacht regenen, dus we bleven verder binnen.

IMG_1178

IMG_1175

De volgende dag reden we naar Palermo, dus van de zuidkant naar de noordkant van het eiland. De weg was goed, dus het schoot wel lekker op. Net voor Palermo nog even een broodje gegeten met een cappucino, en toen reden we de heksenketel van de stad in. Hier toeteren ze dus wel, net als op andere plaatsten parkeren ze dubbel, en het schoot niet op in het verkeer. De tomtom leidde ons door nauwe straatjes, waar eigenlijk geen doorkomen aan was. Dus gekeken waar onze B&B was, dat op de kaart in een reisgids opgezicht, en via de grotere straten die kant op. Het verkeer zat echter behoorlijk vast, en een bepaalde straat was afgesloten. Vanaf 13 uur mocht je daar wel langs, dus dat maar gedaan en toen reden we vlot door. Parkeren bij een kerk en toen was het nog maar een klein stukje naar onze B&B La Terrazza sul Centro in een oud palazzo. Niet goedkoop, maar een geweldige plek in deze drukke stad. Mooie kamers, rustig gelegen (je kon met de ramen wijd open slapen) en een prachtig dakterras, waar de volgende 2 ochtenden het ontbijt geserveerd werd. Een echt zoet Italiaans ontbijt maar wat was die taart met 7 verschillende laagjes chocolade lekker, we namen dus nog een tweede stuk.

IMG_1187

IMG_1192

 

 

IMG_1193

IMG_1195

Palermo is een heel drukke stad, maar gelukkig zijn er ook oases van rust. We liepen langs de kathedraal richting Palazzo dei Normanni door het park bij de Villa Bonanno. Een prachtige plek, dat soort openbare ruimte heb je nodig in de stad. Ons doel van die middag was echter de Cappella Palatina, in 1130 gebouwd als privé kapel voor de vorst Roger II in het paleis van de Normandiërs. Het is een mengeling van Arabische , Byzantijnse, Normandische en Siciliaanse kunst. We hebben er ademloos een hele tijd staan kijken, steeds weer nieuwe ontdekkingen, helemaal als je de verrekijker er bij pakte. Wat een geweldige mozaïeken, wat een prachtig plafond van houtsnijwerk met voorstellingen er in.

IMG_1198

IMG_1202

IMG_1210De kathedraal, welke we daarna bekeken, was van binnen teleurstellend. We hebben daarna nog meerdere mooie kerken van binnen gezien op Sicilië, maar ik vond de Capella Palatina toch het meest indrukwekkend.

IMG_1231

IMG_1232

De volgende dag was het mooi weer. We konden dus op het dakterras ontbijten. Vooraf had ik al een wandeling gemaakt, en de rest van de dag besloten Zlatka en ik op eigen houtje de stad te verkennen, zo kon iedereen zijn eigen tempo aanhouden. Ik heb diverse kerken bekeken (o.a. de prachtige Mortorana, met ook weer veel mozaiëkenen de San Cataldo met arabische koepels), heel wat afgelopen, maar ook af en toe de rust opgezocht van even zitten langs het water, in een park, of op ons dakterras. Want het was wel erg lawaaierig in de stad. Ook arme wijken, waar ik door liep. Voelde echter nergens onveilig, de mensen zijn vriendelijk. In de stad loop je echter wel eerder het risico afgezet te worden, dat hebben we de dag ervoor gemerkt. Koffie kan dan ineens een stuk duurder zijn.

IMG_1268

IMG_1263

IMG_1280

IMG_1274

IMG_1276

IMG_1288

IMG_1295

IMG_1290

In een park grote Bunyan bomen. Verder zag je ook op veel plaatsen kaartende mannen.

IMG_1296

IMG_1345

IMG_1306

De Galleria Regionale di Sicilia , een prachtig museum, raad ik ook zeker aan om te bezoeken. Ze zijn echter wel af en toe dicht, ik heb het in 1x kunnen bezoeken, maar Zlatka is 3x binnen geweest, omdat men steeds dicht ging om te lunchen en daarna nog weer.
Binnen hangt een prachtig enorm fresco van een anonieme schilder, waarschijnlijk vlaams, geheten “de overwinning van de dood”. Ook een paar prachtige werken van Antonella da Messina, de Madonna van de Annunciatie en een triptiek met 3 heiligen.

Antonello da Messina 035.jpg

De volgende dag verlieten we Palermo richting Cefalu. Maar eerst naar het vlak bij gelegen Monreale, waar ook een prachtige kerk is vol mozaïeken. Echter ook een prachtige kloosterhof met schitterende pilaren. Deed me denken aan Moissac in Frankrijk, waar ik op de Camino geweest ben.

IMG_1387

IMG_1393

IMG_1397

IMG_1399

IMG_1427

IMG_1456

IMG_1465

IMG_1447

Cefalu ligt naar het oosten, ook aan de noordkust. We hadden een B&B gevonden buiten het stadje, lekker in de natuur. Achteraf waren we hier heel erg blij om, want het was een gekkenhuis in Cefalu. Ik ben er naar toe gewandeld, wat geen leuke wandeling was: alle leuke paadjes eindigden op privé terrein, dus ik moest een heel stuk langs een drukke weg. Zlatka was inmiddels al met de auto gearriveerd. In de stad kon je over de koppen lopen, veel Italiaanse vakantiegangers en dagjesmensen, het bleek bevrijdingsdag te zijn. Ik heb dus de werkelijk schitterend onder een grote rots gelegen kerk even van binnen bekeken, en niet de moeite genomen om nog verder naar boven te lopen. IJsje kopen en richting auto, onderweg lekkere dingen kopend voor onze picknick op het terras. Daar hoorden we een dwergooruil en bosuil. ’s Nachts onweer.

IMG_1486

IMG_1530

IMG_1531

IMG_1522

IMG_1507

IMG_1528

IMG_1525

De volgende ochtend was het droog tot even na het ontbijt. Dus kon ik toch nog met droog weer een ochtendwandeling maken (maar weer over de weg, want ook de andere kant op, leidden de zijpaden naar privé terrein) en hoorde ik bij de brug een nachtegaal. Na een goed ontbijt gingen we op weg naar Messina. We besloten binnendoor te gaan, om zo wat meer van de bergen te zien. Het ging alleen wel regenen, en op een gegeven moment werd de weg ook heel slecht. Ik moest dus continu de kuilen ontwijken en afremmen. Wel een prachtige omgeving, jammer dat we niet meer tijd hadden. Ik heb ook wat te weinig gewandeld deze vakantie, een volgende keer toch maar weer eens op een Camino (het gidsje van de Camino Primitivo heb ik inmiddels binnen)

IMG_1543

IMG_1556

In Messina was het droog. Eerst naar de straat van Messina, Calabrië lag dicht bij, aan de overkant. Veerponten voeren heen en weer.

IMG_1559

IMG_1564

Hierna bezochten we het  regionale musem. Ze hebben hier een aantal schitterende werken hangen, waaronder een de aanbidding van de herders en de opstanding van Lazarus van Caravaggio en  een polyptiek van Antonella da Messina (Madonna met Sint Gregorius en Sint Benedictus)

IMG_1576

Daarna naar onze B&B in een Ali Terme, een klein plaatsje aan de kust. De volgende dag door naar Taormina. Daar overnachtten we in een hotel met prachtig terras, waarvandaan je de zee, de Etna, en het oude stadje kon zien liggen. Een echt toeristisch stadje, maar wel erg mooi en het was er een stuk minder druk dan in Cefalu. In het hotel was men erg behulpzaam, dus kregen we tips waar te gaan eten. In Noto kregen we ook een erg goede tip van de pensioneigenaar, ook nu hebben we het advies opgevolgd, en erg lekker gegeten. We hadden ook weer geluk met parkeren, er checkten net mensen uit, dus even wachten en toen hadden we een plekje voor de deur.

IMG_1692

IMG_1852

IMG_1654Wel een heel andere plaats, dan waar we eerder zijn geweest. Ineens hoor je veel Nederlanders (in Cefalu ook al), veel rijke toeristen, waar het winkelbestand dan ook op is afgestemd. Prachtige kleding te koop, maar niks voor mij: past niet bij mij, past niet bij mijn portemonnee en pas ik niet in.

IMG_1592

IMG_1657

De middag na aankomst heb ik een wandeling gemaakt naar een hoger gelegen dorp, daar wat gedronken, en toen weer naar beneden via de andere kant. Je bent dan ineens bijna alle toeristen kwijt, komt alleen wat Duitsers tegen. En kunt dus rustig genieten van het mooie uitzicht.

IMG_1610 - kopie

IMG_1611 - kopie

IMG_1630

IMG_1635

De volgende dag een excursie naar de Etna. Via de weg omhoog naar een berghut, daar vandaan met terreinbusjes / terreinwagens in 2 etappes verder omhoog naar 2700 m .  De kabelbaan ging niet, het waaide veel te hard. Verder was het ook erg koud. Je kreeg echt een beetje een gevoel of je op de maan was. We werden naar de rand van 1 van de hoofdkraters gebracht. Door wolken kon je niet echt goed zien, dat dit een krater was. Bij lagere uitgedoofde kraters zag je dit veel beter, daar leek het dan weer meer op wat ik op IJsland gezien heb . Helaas geen activiteit gezien. Ik wil graag nog eens gloeiende lava zien stromen.

IMG_1712

IMG_1715

IMG_1719

IMG_1720

IMG_1732

IMG_1739

IMG_1743

IMG_1763

IMG_1768

IMG_1772Aan het eind van de middag nog even door een mooie tuin gelopen en naar het Griekse theater met prachtig uitzicht op de zee en de Etna. Het wordt nog steeds gebruikt in de zomermaanden, nu maakte men het ook weer klaar voor een voorstelling.

IMG_1781

IMG_1796

IMG_1809

IMG_1814

IMG_1820En toen zat het er al weer op, de volgende ochtend vertrek naar huis. Veel gezien, veel gedaan.Wel wat te weinig gewandeld naar mijn smaak, tja, dat is een verslaving hè. Gelukkig kan dat gewoon thuis heel goed.Aanstaande zondag dus de wandelschoenen weer aan.

IMG_1667

7 Reacties Post a comment
 1. Toch gevonden Lies
  Fontana d’ Ercole
  Eet smakelijk

  woensdag, april 13, 2016
 2. Helaas dat zou ik echt niet meer weten

  woensdag, april 13, 2016
 3. heb je de naam van het aanbevolen restaurantje in Noto nog?

  woensdag, april 13, 2016
 4. Ik heb vanavond de tijd genomen om je reisverslag te lezen. Ik heb er zoals gewoonlijk van genoten! Je kunt zo beeldend vertellen, en gelukkig is het je gelukt om er ook een mooi beeldverslag bij te maken. Je reisverhalen lezen altijd als een spannend boek. Mooie lichtval zo hier en daar.

  maandag, juni 30, 2014
 5. Hannie #

  Wat een mooi verslag en ondanks de pech met je fototoestel zijn het prachtige foto’s geworden. Ik heb genoten van het “meereizen”

  zondag, juni 22, 2014
 6. Els Beelen #

  Toch nog mooie foto’s, Klaske. ’t Lijkt me een ramp als je fototoestel het laat afweten tijdens zo’n bijzondere reis.

  zaterdag, juni 21, 2014
 7. Ondanks de pech met je fototoestel een fantastische reportage Klaske

  zaterdag, juni 21, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: