Spring naar inhoud

In het spoor van de moderne Devotie: Geert Grootepad , Deventer – Olst

P1040229 Jullie zullen wel denken: wandelt Klaske nog wel? Nou wel degelijk,  heb alleen een beetje blogachterstand. Druk met werk, wennen aan nieuwe laptop en na een dag werken zin om andere dingen te doen, dan weer achter de computer te kruipen. Maar ben van plan de achterstand weg te werken. Hier is dus weer een blogje. Wandelgids Geert Grootepad | Buijten en Schipperheijn Tonny en ik zijn van plan om het Hanzestedenpad nogmaals te lopen. De route is uitgebreid met een aantal lussen en lekker in de buurt. Het boekje zou 21 maart uit komen, maar inmiddels hebben we gehoord, dat het wel augustus wordt. Eerst moeten de werkzaamheden om meer ruimte aan de rivier te geven, afgerond zijn. Dus moesten we een alternatief bedenken. Ik heb altijd wel boekjes op voorraad. En het Geert Grootepad, ca 100 km van Deventer naar Zwolle met stadswandelingen, leek me een mooie route. Ook lekker dicht bij en net weer een andere route dan het Hanzestedenpad. Veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van de Moderne Devotie.

De Moderne Devotie  is een spirituele  beweging binnen de middeleeuwse katholieke kerk die opkwam aan het eind van de 14e eeuw.  De beweging ontstond doordat mensen niet tevreden waren met hun situatie door misstanden onder de geestelijkheid en in de kerkelijke leiding. De Moderne Devotie stond voor een vernieuwing van het christelijke gemeenschapsleven en is te zien als een hervormingsbeweging binnen de Kerk en maatschappij. Persoonlijke levensheiliging en praktische levenswijsheid vormden het streven. De initiatiefnemers bestonden uit geestelijken en leken. Ze leefden in gemeenschap van tafel en goederen zonder een formele kloostergelofte af te leggen. Geert Groote, geboren in Deventer , was de grondlegger van de beweging. Later ontstonden er kloosters in Diepenheim, Windesheim, Zwolle, maar ook verder weg in oa. Duitsland. Thomas à Kempis, welke in het klooster de Agnietenberg te Zwolle woonde, en bekend werd door zijn boek “de navolging van Christus”, werd er ook door beïnvloed. P1040198 We begonnen onze wandeling in Deventer. De route begint met een stadswandeling vanaf het station. Omdat wij onze auto bij de Worp neerzetten, en met de pont overstaken, deden we ’s morgens het eerste deel van de stadswandeling, en ’s middags de andere helft. Toen was het wel veel drukker, met het prachtige weer zaten de terrassen toen vol. ’s Morgens waren de middeleeuwse straten een oase van rust. We komen allebei regelmatig in Deventer, maar kwamen toch weer op onbekende plekken. En de kloostertuin werd voor ons geopend, een prachtige oase  in de stad.

P1040196

P1040188

P1040191Daarna via het station en een park de stad uit. Hier zijn we verkeerd gelopen, we zijn vlak bij maar niet in Diepenveen gekomen. Dus het klooster daar niet bezocht. Nu waren we daar al eerder geweest, maar wel jammer. Is toch meer opletten met een niet gemarkeerde route, en routebeschrijving en kaartje staan ook niet op zelfde bladzijde.

P1040207

We volgden maar de markering van Hanzestedenpad. Iets verder op pakten we de route weer op, dit nadat we bij een rustpunt onze koffie gedronken hadden en een leuk gesprek met een paar pauzerende fietsers en de boerin hadden. En ja, wij kunnen dialect lezen.

P1040211

De route liep langs meerdere landgoederen, Nieuwe Rande, de Haere en Groot Hoenlo. Mooi is het hier.

P1040208

P1040210P1040212

P1040213

P1040218We stopten in Olst, en namen de trein naar Deventer terug. Door de stad richting pont via Talamini (heerlijk ijs) , het Bergkwartier, en een terras bij de Lebuiniuskerk. Een heerlijke wandeling. P1040225

5 Reacties Post a comment
 1. Wederzijds. Ben eerst aan het inhalen, dan ook weer eens andere blogs lezen.
  Klopt dat Harry Mulisch op Groot Hoenlo gewoond heeft, heeft er de ontdekking van de hemel gesitueerd.

  maandag, maart 31, 2014
 2. Herkenbare omgeving, ik heb ooit in deze omgeving gewoond. Ik heb me laten vertellen dat Harry Mulisch een appartement had ik Groot Hoenlo in Olst, ik kwam hem een keer tegen in Deventer, het zou zomaar kunnen. Maar fijn dat je er weer bent, ik lees je blogs graag.

  maandag, maart 31, 2014
 3. Een best interessante wandeling met knappe foto’s

  maandag, maart 31, 2014
 4. Leuk ria dat die spreuk bij alle rustpunten hangt

  maandag, maart 31, 2014
 5. Dit is voor mij heel bekend terrein, Klaske.
  Leuk om zo even met je mee te lopen.
  Ik ben het helemaal eens met de tekst op het rode doek,
  die overigens bij alle Sallandse Rustpunten hangt.
  Groetjessss..Ria.

  maandag, maart 31, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: