Skip to content

Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt

Yotam Ottolenghi's geroosterde aubergine

In de keuken in het Midden Oosten en rond de Middellandse zee worden aubergines veel gebruikt. Dit recept uit een kookboek van Ottolenghi  heb ik nu al een paar keer gemaakt als voorafje bij een etentje. Het viel erg in de smaak. Het is fijn, dat je het goed kunt voorbereiden (aubergines roosteren, yoghurt saus maken), zodat je het alleen maar op borden of een schaal hoeft te schikken met alle ingrediënten. Granaatappels kun je bij Turkse winkels kopen en soms ook bij de gewone groenteboer of AH. AH verkoopt ook bakjes met granaatappelpitten, dat scheelt werk als je niet zo veel tijd hebt.

Dit recept komt uit een kookboek van Ottolenghi. Ik heb er nu 2 kookboeken van, en ze zijn fantastisch. Heel erg lekkere recepten , en de foto’s, die er bij staan zijn om te watertanden.

Ottolenghi het kookboek3 aubergines
olijfolie
2 el geroosterde pijnboompitten
pitten van een ½ granaatappel
20 basilicumblaadjes
klein plukje saffraandraadjes
3 el warm water
180 g Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
2,5 el citroensap
3 el olijfolie

 

Week de saffraan vijf minuten in het warme water. Doe de yoghurt, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en een snufje zout in een kom. Roer goed door en giet er het saffraanwater bij. Zet koud weg.

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de aubergines in plakken. Leg ze op een bakplaat, kwast ze royaal in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Rooster de aubergine tussen de 20 en de 35 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur, giet er de saus over en bestrooi de aubergines met granaatappelpitten en pijnboompitten. Garneer het geheel met de basilicumblaadjes. (ik ben de basilicum ook wel eens vergeten, is het nog steeds lekker)

Zowel de saus als de aubergines kunnen van tevoren gemaakt worden en blijven een paar dagen goed in de ijskast. Laat de aubergines wel op kamertemperatuur komen voor serveren.

3 Reacties Post a comment
  1. hjkeizerdegraaf #

    Hallo,

    Dat ziet er heerlijk uit!

    dinsdag, januari 21, 2014
  2. Aubergines zijn niet zo mijn ding.

    zondag, januari 19, 2014
  3. Rob Wolfs #

    Leuk om te lezen. Ben ook een fan van Ottlolenghi. Wat een bijzondere smaaksensaties!

    zondag, januari 19, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: