Skip to content

Naar de film: Terraferma

Terraferma

Gisteren weer filmavond bij de Eper filmkring. Deze keer werd Terraferma gedraaid, een film over een vissersfamilie op een vulkanisch eiland bij Sicilië (Lampedusa of daar in de buurt). Bij een vistocht stuiten ze op een groep Afrikaanse bootvluchtelingen. Ze waarschuwen conform de regels de kustwacht, maar voordat deze arriveert, springen een aantal mensen van boord. Ze besluiten ze niet te laten verdrinken, maar mee te nemen. Een zwangere vrouw en haar kind nemen ze in huis, waar de vrouw bevalt. Later besluiten ze hen te helpen bij de vlucht naar het vaste land.

Over de verschillen  van opvatting tussen de generaties (blijven kiezen voor het traditionele vissersleven, waarin de inkomsten sterk teruglopen door lagere vangsten, of  je brood verdienen met toerisme en evt vertrek van het eiland), de dilemma’s waar mensen voor komen te staan, de verschillen tussen de regels van de mensen van de zee (je laat niemand verdrinken) en het beleid van de overheid ten opzichte van illegalen.

Ik vind het een echt Italiaanse film, met een Italiaanse mamma en haar zoon, een 20 jarige jongen, die zijn onschuld verdient, mooie beelden (het meest bijzonder: protest van de vissers tegen de carbinieri, waarbij ze allemaal visjes op de stoep hebben gestort) en af en toe Italiaans melodrama . Het dilemma van enerzijds de grote groepen bootvluchtelingen , die deze eilanden overspoelen, en anderzijds dat je mensen ook niet kunt laten verdrinken, komt duidelijk naar voren.
Geen film, die ik nog een keer hoef te zien maar wel de moeite waard

One Comment Post a comment
  1. Alleen spijtig dat het geen fictie is maar een steeds terugkerende gebeurtenis

    zondag, januari 19, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: