Spring naar inhoud

Paddenstoelenwandeling bij Staverden

naamloos-1030645Vandaag was echt een dag om er op uit te gaan om paddenstoelen te fotograferen.  Bijvoorbeeld bij kasteel Staverden op de Veluwe.  ’s Middags was er een paddenstoelenwandeling, begeleid door Frans Duhrmeijer , educatief boswachter bij het Gelders Landschap (zijn laatste, hij gaat met pensioen). Wij gaven er echter de voorkeur aan om niet met een grote groep te lopen, maar zelf rond te struinen.  Dat we nu niet weten, hoe de bijzondere oranje paddenstoel heet, die we zagen: dat hindert niet. Misschien komen we er nog achter, al hebben we de foto’s voor vertrek al aan diverse gidsen en boswachters laten zien,die het aan de hand van de foto ook niet wisten.

Met Tonny en Dini liep ik de blauwe paaltjes wandeling met een klein stukje extra.  Het weer viel mee: na 10 uur hield het op met regenen, wij hebben het daarna op een klein buitje na droog gehouden. We probeerden  de herfst vast te leggen  in foto’s, waarvan ik jullie een selectie laat zien. En als kers op de taart zagen we ook nog eens een roedel edelherten een weiland oversteken. Helaas lukte het niet, die te fotograferen, te ver weg en er zaten takken in de weg, dus scherp stellen lukte niet. In het kasteel zagen we later wel prachtige foto’s van de edelherten in dit gebied, de fotografe werkt echter vanuit een schuilhut en heeft uren geduld.  Dat gaat mij dus niet lukken 🙂

naamloos-1030718naamloos-1030599naamloos-1030698De beuken zijn nog groen, de bodem is bezaaid met goudkleurig blad van vorig jaar. De Amerikaanse eiken hebben hun blad al laten vallen, die staan echter niet in dit bos. Wel gewone eiken, die beginnen te kleuren. Af en toe treffen we op eikenblad een galappeltje aan. Deze ontstaan rond eieren, die een galwesp in het blad legt.

naamloos-1030639naamloos-1030649naamloos-1030610

Boomstammen zijn ook het aanzien waard. Let eens op de korstmossen, of op de sporen, die insecten in dood hout achterlaten.

naamloos-1030701 naamloos-1030704Er waren veel paddenstoelen te zien, o.a. in de vorm van geweitjes (geweizwammetjes), of in de vorm van een penis in erectie, de stinkzwam (de latijnse naam is phallus impudicus, ofwel onbeschaamde penis)

naamloos-1030636naamloos-1030582De grote stinkzwam barst uit zijn duivelsei en groeit dan in een paar uur uit tot een schacht met een olijfgroene hoed. Die hoed bestaat uit een stroperig goedje, wat een lijklucht afscheidt. Hier komen insecten op af, die de hoed schoon likken en hierbij sporen meenemen met hun poten. Als de hoed schoon is, komt er een honingraatachtige structuur tevoorschijn.

naamloos-1030707

De inktzwam vind je vooral in weilanden. naamloos-1030587naamloos-1030696Porseleinzwammen zijn een soort, die ik ook kan onderscheiden. Ze groeien op hout, zijn prachtig wit van kleur en bedekt met een slijmerige laag. Het zijn plaatjeszwammen, dus met lamellen aan de onderkant.

naamloos-1030667

Op een bepaalde plek zagen we heel veel koraalzwammen. Ik zag er nog nooit zo veel bij elkaar.

naamloos-1030590 naamloos-1030608De gele aardappelbovist is een soort, die algemeen voorkomt in het bos. Bij bovisten zitten de sporen aan de binnenkant, die vrijkomen, als de paddenstoel open barst.

naamloos-1030660 naamloos-1030663De amethistzwam is gemakkelijk te herkennen, omdat hij de kleur van rode kool heeft. Hij wordt dan ook wel rode koolzwam genoemd. Hij hoort tot de fopzwammen, dat zijn plaatjeszwammen zonder manchet bovenaan de steel.

naamloos-1030619 naamloos-1030640

De meeste paddenstoelen ken ik niet bij name. Ook voor kenners is het nog moeilijk. Om te beginnen moet je opletten, of de paddenstoel buisjes of plaatjes aan de onderkant heeft, of dat het een ander soort is. Verder goed kijken, naar waar hij staat, bijv. onder wat voor boom, of op wat voor soort hout.

naamloos-1030581 naamloos-1030607 naamloos-1030675 naamloos-1030678 naamloos-1030693Maar ach, wat doet het er ook toe, hoe ze heten. Gewoon van genieten, bijvoorbeeld van deze knaloranje, vrij grote paddenstoel, welke wij op een boomstam ontdekten. Ik heb mij via lezers van dit blog laten vertellen, dat het de grote oranje bekerzwam is.

naamloos-1030686Als jullie ook willen gaan wandelen op landgoed Staverden, klik dan hier voor meer informatie. Na afloop is het een aanrader om te genieten van koffie met walnotentaart in de oranjerie, of op het terras. Of je kunt natuurlijk ook gaan eten in de brasserie.

naamloos-1030648

8 Reacties Post a comment
 1. Als je er oog voor hebt, is er veel te zien in de natuur. Ik geniet van je mooie herfstbeelden.

  dinsdag, oktober 29, 2013
 2. Hallo Klaske,
  Ik liep even met je mee daar in het mooie bos. Prachtig is het met de herfstkleuren, al het blad op de grond. Heerlijk om lekker sloffend doorheen te lopen, vind je niet?
  Je hebt veel paddenstoelen gezien en gefotografeerd. Ik vind de namen ook zo lastig, het is soms zo zoeken in boeken om er dan nog niet uit te komen. Maar genieten van al dat moois is belangrijker!

  groet Wil

  maandag, oktober 28, 2013
 3. Je hebt een mooie collectie paddenstoelen bijeen weten te sprokkelen tijdens deze wandeling. Na de storm van vandaag zal het er op veel plaatsen in en rond het bos vast een stuk anders uitzien.

  maandag, oktober 28, 2013
 4. Mooie serie, Klaske.
  Ik heb daar ook al eens met een groep webbies gewandeld om paddenstoelen te fotograferen.
  De naam van het oranje exemplaar heb je inmiddels.
  Misschien interessant voor jou…uit de in het veld verzamelde vruchtlichamen van de Grote oranje bekerzwam wordt in Nederland het tumorremmende lectine gewonnen.
  Groetjes, Ria.

  maandag, oktober 28, 2013
 5. dank je voor de naam van de paddenstoel

  maandag, oktober 28, 2013
 6. Prachtig Klaske al die paddenstoelen.Die hevig oranje gekleurde zwam is ( de grote oranje bekerzwam).Ik heb genoten van je foto’s.Nu is de natuur op z’n mooist.

  maandag, oktober 28, 2013
 7. Els, kroondomein mag je pas in het nieuwe jaar weer in, is elk jaar gesloten om deze tijd.
  Ja, die edelherten waren prachtig! Wat is het toch heerlijk he, dat we in eigen land ook van zo prachtige natuur kunnen genieten. En dankzij de regen voorspelling, was het vanochtend ook heel rustig in het bos, 1 persoon gezien en nog eens 2, toen we weer bij het kasteel waren

  zondag, oktober 27, 2013
 8. Hoi Klaske, mooie foto’s weer! Vorige week liepen wij 3 dagen Veluwe Zwerfpad van Garderen naar Apeldoorn naar Vaassen naar Vierhouten. Prachtige herfstkleuren en inderdaad heel veel paddenstoelen. Wij hebben helaas geen wild gezien, ben jaloers op jouw edelherten-ervaring :-). Tot onze grote frustratie waren overigens delen van het Kroondomein afgesloten. Groetjes, Els

  zondag, oktober 27, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: