Skip to content

Westerborkpad: van Meppel naar Hoogeveen

naamloos-1030313Stromende regen in Meppel, toen we zondagochtend vertrokken om te gaan wandelen. Tonny stapte in Vaassen al bij mij in de auto in in regenpak, ik trok het in Meppel aan. De lucht beloofde niet veel goeds, maar volgens de buienradar zou het later die dag wel overgaan van stortregenen in miezeren en uiteindelijk droog worden. Dat het echter de hele middag droog zou zijn, en we in t-shirt in de zon van een ijsje zouden genieten (heerlijk granaatappel-yoghurt ijs) hadden we niet verwacht. Ons motto: “het regent bijna nooit de hele dag, behalve die ene dag op Texel” (toen we tot op de draad nat en verkleumd waren) kwam weer eens uit.

naamloos-1030308We begonnen onze wandeling in Meppel. Ik heb gehoord, dat het een plaats is met een leuk centrum. Daar zijn wij dan blijkbaar niet door gelopen, al kijk je als het regent ook met andere blik. Toen we een foto maakten bij het monument voor de joden, welke in de Tweede Wereldoorlog vermoord werden, en de camera direct nat werd, hadden we dan ook niet gedacht die dag nog veel foto’s te maken. We waren ook blij, dat we veel verhard liepen. Als je de hele tijd door lang, nat gras loopt, worden je schoenen vaak aan de binnenkant toch nat. Stevig door stappen dus. We liepen een stuk langs een kanaal, en over rustige weggetjes. Het vee keek toe.

naamloos-1030310naamloos-1030312We kwamen door Koekange, een plaats die ik alleen van de aardrijkskundeles kende. De kerk ging net in, protestants, geen hoedjeskerk hier,  zagen we.  In het dorp konden we ergens onder een afdakje zitten om wat te drinken en een broodje te eten. Alle mensen, die langs kwamen, maakten spontaan een praatje met ons. Dat heb je in de stad niet.

naamloos-1030311Onderweg een heideveldje. De heide bloeit dit jaar niet zo uitbundig als vorig jaar. De lijsterbessen zijn wel prachtig oranje. Uit het feit, dat er nog zo weinig van gegeten is, concludeerden wij, dat het in het noorden blijkbaar nog niet zo koud is, en er daar nog genoeg te eten is. Dus nog geen trekvogels, die er op aan vallen.

naamloos-1030314naamloos-1030317Bij Echten werd de regen minder heftig, en werd het ook wat lichter. Dat kwam goed uit, want het was een mooi dorp met prachtige boerderijen, wat uitnodigde tot fotograferen.

naamloos-1030318 naamloos-1030319 naamloos-1030320 naamloos-1030321In het dorp zagen we een gereconstrueerde plaggenhut. Het is een eenvoudige met heideplaggen bedekte hut.  Ze waren te vinden in de armste gebieden van Nederland, vooral in veenontginningsgebieden in Drenthe, Friesland en Overijssel en werden bewoond door de allerarmste arbeiders, vaak met grote gezinnen. Het t was een eenvoudig bouwwerk, meestal gedeeltelijk uitgegraven en zonder zijmuren zodat het dak op grondhoogte begon. Het dak was bekleed met plaggen die uit het omliggende land werden gehaald.
De ongeschreven regel was, dat een nieuw huis mocht blijven staan als het tussen zonsondergang en zonsopgang was gebouwd en de schoorsteen ’s ochtends rookte.
De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Door de bouwwijze was het vertrek slecht te verwarmen, was het er vochtig en krioelde het van ongedierte. Dat de kindersterfte hoog was, en bewoners niet oud werden, was dan ook niet verwonderlijk.

naamloos-1030322Wat verder op in het dorp stond een ander soort “optrekje”, het huis te Echten, een havezathe. Nu is het een werkplaats van Visio voor visueel en verstandelijk beperkten.

naamloos-1030323 naamloos-1030324 naamloos-1030329Daarna ging het verder naar Hoogeveen. We kwamen langs een boerderij, waar in de oorlog 13 joden in een hol onder het hooi verstopt hadden gezeten. De Duitsers zijn hier ook komen zoeken, maar hebben ze niet gevonden. Indrukwekkend.

naamloos-1030331In Hoogeveen diverse zaken, die herinnerden aan de joodse gemeenschap, o.a. een monument voor de gestorvenen in de oorlog, 2 begraafplaatsen (de nieuwste was afgesloten met een hek, het oudste stonden nog maar 2 zerken op) en de voormalige synagoge. Van alle mensen, die afgevoerd waren naar de concentratiekampen, was er maar 1 terug gekomen.

naamloos-1030332 naamloos-1030334 naamloos-1030335 naamloos-1030336We eindigden de dag anders dan verwacht, met een ijsje, en  een half uur zitten wachten op de trein naar Meppel op een bankje in de zon. Het is nog 2 etappes tot Westerbork.

3 Reacties Post a comment
 1. Ria zelf #

  Klaske, je was in het mooie zuidwest Drenthe. Je had wel even koffie kunnen komen drinken. Jammer dat je het centrum van Meppel hebt gemist. Ook vreemd dat de route daar niet doorheen loopt want het heeft een Joods verleden.

  zaterdag, september 14, 2013
 2. Ik ben een wandelaar maar als her regent begin ik er niet aan.Moedige mensen zijn jullie.Ik heb genoten van jullie wandeling

  vrijdag, september 13, 2013
 3. Je hebt in woord en beeld weer een prachtig verslag gemaakt van deze etappe, waar weer mooie fotogenieke plekjes en indrukwekkende verhalen uit vroeger jaren aan de orde kwamen.
  Afgezet tegen die elllende in het turf valt het met de huidige crisis nog reuze mee …
  Ik heb er trouwens wel bewondering voor dat jullie ook in de regen doorzetten. Het regent weliswaar maar hoogst zelden een hele dag, maar ik vind het toch maar niks om in een bui te lopen. Vanmiddag was ik gelukkig weer net voor een bui terug bij de auto. 🙂

  woensdag, september 11, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: