Skip to content

De Brabantse Wal, de eerste helft

Karijn stuurde me dit jaar een mail: “er is een nieuw streekpad bij ons in de buurt, het  is bekroond tot route van het jaar. Misschien leuk om deze route een keer te gaan lopen, en ik wil dan wel mee”. En zo kwam het, dat wij plannen maakten om het streekpad De Brabantse Wal te gaan lopen in 2×2 dagen.  23 en 24 augustus de eerste helft. Ik was benieuwd hoe het zou zijn, we hadden elkaar al heel lang niet gezien, en nog nooit samen gewandeld. Het is echter uitstekend bevallen en wordt dan ook vervolgd.

routeboekje_0001

De Brabantse Wal is het overgangsgebied tussen Brabant en Zeeland, waar de hogere zandgronden overgaan in kleipolders.  Het westelijk deel van deze route volgt de rand, in feite volg je hier een oude kuststrook, waar vroeger de Schelde in zee uitmondde. De rivier heeft deze steile oever in de laatste ijstijd uitgesleten. Later ontwikkelden zich hier slikken en gorzen, die men bedijkte. Oostelijk loopt de route tussen akkers , bossen en stuifduinen door langs de grens van België. Het gebied waar de route doorloopt, is het voormalige Markiezaat met de gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen, Roosendaal en Woensdrecht.

route_0002

De route start in Bergen op Zoom. Daar was ik met Tonny eerder dit jaar met het Deltapad. Karijn en ik startten echter iets voor Lepelstraat en liepen de eerste dag tot het viaduct over de A 58 (ten zuiden van Wouw), om vandaar nog een stukje door te lopen naar het huis van Karijn in Roosendaal (ca 35 km). De 2e dag pakten we de route weer op bij het viaduct, en liepen naar Putte (op de grens met België, het meest zuidelijke punt van de route, ca 30 km). De volgende keer lopen we in 2 dagen weer naar Lepelstraat. We slaan dan een klein stukje van de route over, omdat we niet in Bergen op Zoom komen. Op deze manier komt het beter uit, en Bergen op Zoom (een prachtig stadje) ben ik pas al geweest en kom ik tzt met Grenslandpad nog een keer.

naamloos-1030241 naamloos-1030242 naamloos-1030243De eerste dag was het erg warm, en liepen we vooral door open land langs akkers en weilanden. Het was landschappelijk niet zo’n mooi deel van de route, daarom had Karijn ook besloten, dat we dit het eerst zouden doen. We zagen ook vrijwel niets van de Brabantse Wal , dat komt een volgende keer. Steenbergen was wel een mooi klein vestingstadje, waar we koffie dronken. Ik ken het van naam, mijn jongste zus had er haar eerste baan in een soesjesfabriek. Zou dit bedrijf nog bestaan?

naamloos-1030246Onderweg vind je wel eens wat, zo ook deze knuffel. Ik hoop dat de rechtmatige eigenaar deze terug gekregen heeft, maar vrees het ergste.

naamloos-1030253naamloos-1030251Het was geschikt weer om te hooien . Heerlijk ruikt dat altijd. Het was echt agrarisch gebied, waar we door liepen. De streek rond Bergen op Zoom is bekend vanwege ansjovis, aardbeien en asperges. We zagen dan ook veel kassen (ook om tomaten en paprika’s te kweken, er zijn nogal wat tuinders uit het Westland in deze streek neergestreken) en regelmatig aspergevelden (maar de tijd om asperges te steken is voorbij, ze mogen nu groeien)

naamloos-1030279Na Steenbergen, het noordelijkste punt van de route, liepen we via de oostkant naar Wouw. Een mooi dorp met grote kerk en centraal grasveld. Het restaurant wat hier zit, heeft wel een heel mooi terras. naamloos-1030255 naamloos-1030256Daarna nog een stukje lopen naar Heerle over een mooi bomenlaantje, weer terug naar Wouw en vervolgens richting snelweg en verder naar Roosendaal. Toen we voor de 2e keer in Wouw kwamen nog even water gehaald bij een garage, de 2 liter, die ik mee had genomen, was op en we moesten nog ca 5 km.  Veel asfalt deze dag en erg warm, dus ik voelde de benen wel aan het eind van de dag. Lekker gelopen, gezellig ook samen met Karijn, maar wWaarom deze wandelroute route van het jaar geworden is, was mij na deze dag een raadsel.

naamloos-1030259 naamloos-1030261De boerderijen in Brabant vond ik ook lang niet zo mooi als bijv. in Twente of Friesland. Maar dit was wel een mooie.

naamloos-1030254De zaterdag was het totaal ander weer. Een stuk frisser, en het grootste deel van de dag miezerde het. Ik had een klein parapluutje mee, dat is als het niet koud is altijd wel handig en prettiger lopen dan met regenkleding aan. Verder deze dag grotendeels onverhard en mooiere route. Ondanks de miezerregen loop ik dan met veel meer plezier en aan het einde was ik ook totaal niet moe.

naamloos-1030264naamloos-1030267Landschappelijk was de route veel mooier dan de dag ervoor, grotendeels door bos en langs stuifduinen. Eerst een stukje door boerenland. We maakten een praatje met de eigenaar van deze dikbillen. Hij kende de paasveetentoonstelling in Schagen, waar dit soort vee (het waren Belgische blauwen en witten) ook altijd te bewonderen is.

naamloos-1030268We liepen door het dorp Wouwse Plantage. Daarna tot Putte niet meer door dorpen, Huijbergen liepen we achter langs.

naamloos-1030282naamloos-1030284De lijsterbessen zijn prachtig oranje dit jaar. En de herfst komt er aan, in Brabant meer paddenstoelen dan bij ons.

naamloos-1030281 naamloos-1030283De mosjes bloeien ook.

naamloos-1030289Omdat het nat was, kregen we wel vieze schoenen.

naamloos-1030293

naamloos-1030286 naamloos-1030294De route ging door bosgebieden en langs de Belgische grens verder. Links van ons was op een gegeven moment de Kalmthoutse Heide. Wij liepen door de Kriekelareduinen, waar mooie vennetjes waren. De heide bloeide ook, maar er was maar heel weinig heide, het gebied was aardig vergrast.

naamloos-1030296 naamloos-1030298 naamloos-1030301 naamloos-1030303naamloos-1030304Onze route eindigde in Putte , een dorp waar de grens tussen Nederland en Belgie door heen loopt. We genoten nog van een heerlijke warme wafel met ijs en koffie bij Brasserie het Koetshuis bij Kasteel Ravenhof.  Een erg leuke locatie bij een kasteel en prachtige tuin. Met het  Grenslandpad kom ik hier nog een keer terug.  Nu kijken we tevreden terug op twee mooie wandeldagen. Fijn dat we de tweede dag de mooiste route hadden.

One Comment Post a comment
  1. Ziet er zeker de moeite uit en de foto’s illustreren dat weer.

    vrijdag, september 6, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: