Skip to content

Westerborkpad, van Zwolle naar Meppel

naamloos-1030217

Gisteren liepen Tonny en ik weer een etappe van het Westerborkpad, deze keer van Zwolle naar Meppel. Een deel van de route was saai, of ronduit vervelend: over bedrijventerreinen (Hessenpoort bij Zwolle en ook een stuk bij Staphorst), of vlak langs de snelweg (o.a. richting Hessenpoort en bij Lankhorst) , toch viel de wandeling ons mee, er zaten onverwacht mooie stukken tussen over zand- en graspaden tussen de weilanden en akkers door, er bloeide van alles, en de windrichting was gunstig, waardoor we, toen we langs de westkant van de snelweg naar Meppel liepen, niet veel hinder van het verkeerslawaai hadden. Verder was het lekker wandelweer, niet te warm, mooie wolkenluchten en het bleef droog. Wel wat te veel asfalt naar mijn smaak, dat voel je dan in de benen (het was een route van 33 km), dus ’s avonds de benen omhoog , lekker relaxen met de zaterdagkrant. naamloos-1030199naamloos-1030201naamloos-1030202

We begonnen de route bij het station van Zwolle, liepen langs de Singel naar de Sassenpoort, de enige overgebleven stadspoort in Zwolle. Vandaar door het oude centrum. Heerlijk rustig nog, mooie straatjes, langs de synagoge.

naamloos-1030203De zaterdagmarkt was deze keer op een andere plaats i.v.m. de kermis. De plantjes stonden er mooi bij. Ik vind zelf een markt altijd een veel aantrekkelijker plek om plantjes te kopen, dan zo’n groot tuincentrum. Daar kom ik niet graag, terwijl ik op de markt altijd in de verleiding kom wat mee te nemen. Nu gingen we echter nog de hele dag lopen, dus de portemonnee bleef in de rugzak.

naamloos-1030204naamloos-1030206naamloos-1030205We liepen langs een monument voor de oorlogsslachtoffers, en liepen via mooie wijken de stad uit. We waren niet de enigen, die op pad waren..

naamloos-1030207De Ceintuurbaan overgestoken, ging het richting Berkum. Aan onze rechterhand zagen we in de verte het nieuwe Isala ziekenhuis. Een bijzonder gebouw is het geworden, organische bouwstijl, van dezelfde architect als het gebouw van de Gasunie in Groningen. Vorig weekend was de verhuizing. Ik wil er binnenkort eens naar binnen lopen om de architectuur te bekijken.  Klik hier voor meer informatie over het gebouw en een kort filmpje.

naamloos-1030209We liepen vervolgens naar het Noorden, staken de Vecht over, en liepen via industrieterrein Hessenpoort de bebouwing uit richting Lichtmis. De voormalige watertoren, die je al van verre ziet staan, ligt  aan de Dedemsvaart is nu in gebruik als restaurant de Koperen Hoogte. We liepen er naar toe via boerenlandpaden, en rustige weggetjes. Een verrassend mooi stuk route.

naamloos-1030211 naamloos-1030212 naamloos-1030213naamloos-1030215Na Lichtmis ging het richting Staphorst. Rustige weggetjes, o.a. langs de spoorbaan. Het graan rijpt, de lijsterbessen zijn mooi oranje.

naamloos-1030224 naamloos-1030225

Veel bloemen en vlinders. Die zijn lastig te fotograferen, omdat ze niet of niet lang stil blijven zitten. Bij onderstaande vlinder, die ik niet kende, is het wel gelukt. Ik heb zitten zoeken, het is een kleine vuurvlinder, komt voor op schrale graslanden.

naamloos-1030218 naamloos-1030219 naamloos-1030225 naamloos-1030229In Staphorst hebben we een markering gemist, we liepen daardoor iets langer dan nodig was over een bedrijventerrein. Saai lopen. Het viel ons wel op, dat het er overal netjes uitzag. Verder in het dorp heel veel vrijstaande huizen met keurige tuintjes.  Het lijkt een hardwerkende bevolking.

naamloos-1030231 naamloos-1030233 naamloos-1030234 naamloos-1030235 naamloos-1030237In Staphorst liepen we langs een aantal boerderijen met de traditionele kleuren. Groen staat voor jong leven in de natuur, wit voor reinheid, en aan blauw dichtte men vroeger een onheilwerende waarde toe. We zagen geen mensen in klederdracht, m.u.v. een oude man op scootmobiel.
Vanaf Staphorst was het nog ruim 6 km naar het station van Meppel. We staken de snelweg over net voor knooppunt Lankhorst, en liepen parallel aan de snelweg naar Meppel. Ze zeggen dat Meppel een leuke plaats is, misschien krijgen we dat de volgende keer te zien, nu was het saai lopen naar het station. De trein kwam snel, we waren mooi op tijd weer thuis, liepen iets minder dan 6.5 uur incl. 1 pauze en fotostops over 33 km. Volgende keer lopen we naar Beilen via Koekange. Daar ben ik nog nooit geweest. Zo kom je, al wandelend, toch elke keer weer op andere plaatsen en leer je Nederland steeds beter kennen.

3 Reacties Post a comment
  1. mooie foto’s en goed dat de wandeling toch nog meeviel.Maar mij zou het niets zeggen .Langs bedrijfsites en langs een baan

    dinsdag, augustus 13, 2013
  2. Die boerderij is een museum. We hebben een rokende bezoeker verzocht even opzij te gaan, alvorens de foto te maken.

    zondag, augustus 11, 2013
  3. Behalve de fraaie “oud-Hollandse” wolkenluchten vind ik vooral de foto’s van de boerderij met de melkbussen erg mooi.

    zondag, augustus 11, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: