Skip to content

Museum de Fundatie in Zwolle heeft er een wolk bij

naamloos-5054Museum de Fundatie in Zwolle is heropend. Daar ben ik blij mee, want het is een museum met boeiende tentoonstellingen, en voor mij lekker in de buurt. Boven op het classicistische gebouw (een voormalig gerechtsgebouw) is een spectaculaire ellipsvormige uitbreiding gemaakt. Een gedurfd plan van de architect Hubert-Jan Henket, maar naar mijn mening zeer geslaagd. Zwolle heeft er een landmark bij, en het museum 2 verdiepingen en dus veel expositieruimte.

naamloos-505620130517-150845.jpgDe buitenkant van de uitbreiding is bekleed met blauwgrijze tegeltjes, van makkumer aardewerk. Het lijkt net, of er een wolk boven het museum is neergedaald, waarvan de kleur mee verandert met het daglicht. Aan de kant van het stadscentrum is een groot raam, een soort oog, waardoor je vanuit de bovenste museumzalen over de stad kunt uitkijken.

naamloos-5068 naamloos-5075

In het museum zijn momenteel verschillende exposities: hoogtepunten uit de vaste collectie, werk van Jeroen Krabbé (schilderijen gebaseerd op kindertekeningen van hem), werk uit de Weimar republiek (de periode in Duitsland tussen de beide wereldoorlogen), en met werk van Pieter Henket (zoon van de architect van de nieuwbouw) . Deze jonge fotograaf is werkzaam in New York, en fotografeert oa veel in de wereld van glitter en glamour. Hij werd beroemd met een portret van lady Gaga. Er is echter meer, ik vond zijn portretten fascinerend, maar bovenal heb ik op de bovenste verdieping een tijd zitten kijken naar zijn videoinstallatie. Opnames gedurende 2 uur met vaste camera van een acteur in een klein kamertje, voorstellende een verhoorkamer. De persoon is beschuldigd van iets, wat hij niet gedaan heeft, en wacht op de terugkomst van de ondervrager. En wat gebeurt er dan, hoe brengt iemand de tijd door, wat zie je. Dit ondersteund door muziek. Heel verstild. Je ziet 4 schermen tegelijk in de zaal, dus 4 acteurs. Ook in foto’s was dit thema uitgewerkt. Mooi!

De rest van het museum ben ik relatief snel doorgelopen, ik kom binnenkort nog wel weer eens terug. Ik hoop dat het museum veel bezoekers gaat trekken. Het is zeer de moeite waard. En ga dan ook even Zwolle in, mooie stad, leuke winkels (loop in elk geval ook even naar boekhandel Waanders, die binnenkort in de Broerenkerk opent) en je kunt er heerlijk eten en drinken. In het museum is een koffiebar, om wat te eten moet je de stad in. Mogelijkheden genoeg.

One Comment Post a comment
  1. Het is inderdaad een gedurfde, maar zeker geslaagde aanpak van de nieuwbouw.
    Henket timmert aardig aan de weg met musea, ook het Ontwerp van het nieuwe Fries Museum is van zijn hand.

    maandag, juli 8, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: