Skip to content

Weidevogelwandeling langs de IJssel

naamloos-1020444Vandaag met een aantal vogelaars gewandeld langs de IJssel om naar weidevogels te kijken. We waren op stap met de coördinator weidevogelbeheer van de regio, hierdoor mochten we een stukje langs de IJssel wandelen, wat niet vrij toegankelijk is. Dus liepen we vanaf museumcafé de Kribbe  bij het voetveer Wilp- Gorssel naar de IJssel, en vandaar richting Deventer tot de Yperenbergerplas, daarna over de dijk terug. 
naamloos-1020426 naamloos-1020427 naamloos-1020433

Onderweg luisterden en keken we naar vogels, en vertelde Cor ons over weidevogelbeheer en gaf ook andere interessante informatie over de regio. Zo wist ik niet, dat de kazematten,die je langs de IJssel ziet, en welke in de tweede wereldoorlog gebruikt zijn, al uit de tijd van Napoleon stammen als verdediging tegen de Kozakken, welke uit het Oosten kwamen. Vandaar ook de naam Kozakkenveer bij Veessen. Verder was de hooggelegen boerderij de Yperenberg vroeger eigendom van de gemeente Deventer en diende als uitkijkpost. Als er gevaar was, ging men snel met een bootje naar de stad om te waarschuwen.

naamloos-1020440naamloos-1020441naamloos-1020443Er was ons geadviseerd om laarzen aan te trekken vanwege het natte gras. Nu heb ik die niet, maar met hoge schoenen en gamasschen hield ik het wel droog in het gras. Alleen moesten we ook een stukje door het water: toch natte voeten. Niet erg, het was geen wandeling van een hele dag.

naamloos-1020445 naamloos-1020448We keken niet alleen naar vogels, maar ook naar wat groeit en bloeit. En de meikevers waren ook actief.

naamloos-1020422 naamloos-1020447 naamloos-1020450We hebben nog gepoogd een wulpennest te vinden, helaas tevergeefs. De meeste weidevogels zagen we bij de Ypenbergerplas. Hier trekken de vogels naar toe, nadat de eieren uitgekomen zijn, omdat het er natter is. Zo zagen we kieviten, scholeksters, tureluurs, en grutto’s. Erg leuk, dat we jonge kieviten zagen lopen. Verder zagen we vandaag ook veel gele kwikstaarten.

naamloos-1020457 naamloos-1020460naamloos-1020464

We liepen terug naar de Kribbe over de alleen voor wandelaars toegankelijke dijk (onderdeel van Hanzestedenpad).  Je zag goed dat weidevogelbeheer door boeren, mits goed ingezet, wel loont. In de “produktieweilanden” met alleen maar engels raaigras zag je helemaal geen weilanden, terwijl je in de weilanden, waar bemest wordt met stalmest, of koeien lopen (geeft meer insekten) , een gevarieerde plantengroei is, wel weidevogels voorkomen. Laat maaien zorgt er dan voor, dat ze ook kans hebben te overleven. Helaas lusten bijv. ooievaars en vossen ook wel kuikens.

naamloos-1020465 naamloos-1020478 naamloos-1020481Cor vertelde, dat je vanaf de dijk rond half juni tegen zonsondergang de in dit gebied broedende kwartelkoning kunt horen. Klinkt zoals de latijnse naam: crex crex. Ik hoop dat nog eens mee te maken.

naamloos-1020471naamloos-1020472Na afloop genoten  we bij museumcafé de Kribbe (waar oude landbouwwerktuigen te zien zijn) nog van koffie met appeltaart, en kregen we nog een mooie presentatie met foto’s van het gebied door het jaar heen, en van nesten / eieren van de in het gebied voorkomende weidevogels. Een mooie afsluiting van een heerlijke ochtend.

3 Reacties Post a comment
 1. Ja laarzen zijn soms toch handig
  Gelukkig stond mijn sporttas in de auto dus kon ik droge sokken en schoenen aantrekken voor de nazit 🙂

  maandag, mei 20, 2013
 2. Mooi om door een normaal gesproken gesloten gebied te lopen.
  Het meest frisse intussen al haast van het groen verdwenen. Jammer, want we hebben we door het sombere weer eigenlijk nog maar weinig van kunnen genieten. Gelukkig fleuren fluitenkruid en koolzaad het geheel momenteel weer op.
  Toch maar eens een paar laarzen aanschaffen misschien …? 😉

  maandag, mei 20, 2013
 3. Wat een heerlijke groene wandeling waar de reuk-hoorzin goed aan zijn trekken kwam.

  maandag, mei 20, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: