Spring naar inhoud

Noord-Hollandpad: langs de bollenvelden van den Helder naar Wieringerwaard

naamloos-1020339Afgelopen weekend ben ik gestart met het Noord-Hollandpad. Ik was dit al eerder van plan, maar heb het uitgesteld, mede vanwege het koude voorjaar. Het stuk door de kop van Noord-Holland, langs en door de bollenvelden, wilde ik persé lopen als de bloemen in bloei stonden. Dat is n.l.dit stuk van  Noord-Holland op zijn mooist. Vorig weekend was het zo ver, 2 weken later dan andere jaren.

naamloos-1020332

naamloos-1020288 naamloos-1020289De route begint op Texel en loopt naar het Gooi. Ik ben gestart in den Helder, het stuk op Texel bewaar ik voor een andere keer. Den Helder is een marinestad. Vroeger gingen we daar met het hele gezin naar toe om kleren te kopen. Ik herinner me de stad als winderig, en niet bijzonder gezellig. Er blijkt toch echter meer te zijn dan de veeerpont naar Texel. De duinen liggen vlak bij, en ook zijn er allerlei oude forten, waaronder het Fort Dirksz.Admiraal, waar de route langs liep.

naamloos-1020290 naamloos-1020291

Ik had de auto in Wieringerwaard geparkeerd, en ging met buurtbus naar Anna Paulowna en trein naar den Helder. Toen ik uitstapte regende het zachtjes, en dat bleef de rest van de ochtend zo. Regenjas dus aan, hoes over de rugzak en lopen maar. Regenbroek heb ik een hekel aan, ik gokte het er op, dat de wind op een gegeven moment de regenwolken wel zou verdrijven. Dat was ook zo, maar duurde vrij lang. ’s Middags echter prachtig weer, wolken en zon.

naamloos-1020292 naamloos-1020293

Je liep na het Fort Dirksz Admiraal langs de Nollen. Ik zag daar bijzondere beeldhouwwerken. Hier moet ik een andere keer nog maar eens gaan kijken.

naamloos-1020298 naamloos-1020305

Daarna naar Mariëndal, een recreatiegebied. Mooie vogelijkplekjes gezien langs het fietspad. Vervolgens ging de route over graskades en fietspaden langs de bollenvelden naar Julianadorp. Wat een kleuren. Overwegend tulpen, maar ook nog narcissen en hyacinten. Een prachtig gezicht. In de jaren zestig zag je in deze tijd van het jaar auto’s versierd met slingers van narcissen, welke je in dit gebied kon kopen. Nu zie je dat nergens meer.

naamloos-1020307 naamloos-1020310

Onderweg hoorde ik in een bosje een nachtegaal zingen. Heerlijk geluid in de regen. Doordat we hem laatst in Zuid-Holland ook hoorden, herkende ik nu het geluid. Begint met een roller, prachtige klank. Even staan genieten. De hondenuitlaatster, die ik er op attendeerde, wist echter niet, waar ik het over had, toen ik haar op de nachtegaal attendeerde. Ze sprak alleen Duits, en ik weet de Duitse naam niet.

naamloos-1020317

Julianadorp vond ik niks aan, het dorp bestaat grotendeels uit vakantiehuisjes. Wel lekker aspergesoep gegeten bij het Golfcafé. Even droog zitten. Toen ik weer buiten kwam, was het opgeklaard. Ik nam de pont over het Noordhollands Kanaal, en liep een stuk over de dijk langs dit kanaal. Ik vind het altijd ongelofelijk te bedenken, dat ze dit met de hand gegraven hebben. De route ging nu door het bollengebied van Anna Paulowna. De mozaiekendagen waren een week ervoor. Dan staan er in Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard bij de huizen/ boerderijen overal door de bewoners gemaakte “schilderijen” gemaakt door hyancintenbloemetjes in tempex te steken. Vroeger gingen we dan altijd kijken, mijn broer is nu ook geweest met zijn gezin zag ik op facebook. Mochten jullie een keer in de buurt zijn, dan is het een aanrader.

naamloos-1020314 naamloos-1020318naamloos-1020333

Je mocht in dit gebied over een aantal bollenkavels lopen. De geur van tulpen komt dan nog dichterbij, heerlijk. En overal hoorde je de veldleeuwerik zingen. Ook veel kieviten, scholeksters, en tureluurs gezien en gehoord. Weinig grutto’s, terwijl de route toch ook langs weilanden liep. Wel zag ik een gele kwikstaart. En het lukte ook nog hem op de foto vast te leggen.

naamloos-1020319 naamloos-1020326 naamloos-1020331 naamloos-1020336

Daarna over de Zijpedijk, tussen de schapen door, met een prachtig uitzicht op de bollenvelden. Een veld vol blauwe druifjes zag ik nog niet eerder.

naamloos-1020334 naamloos-1020335

Verder ging het over de dijk naar Oudesluis. Oudesluis ontstond al vrij kort na het inpolderen van de Zijpe. Het lag aan de waddenachtige uitlopers van de Zuiderzee. Vroeger was het een aanlegplaats voor VOC zeeschepen, en tevens de thuishaven van een vissersvloot. De sluis dateert uit 1562, was toen van hout. In 1631 werd hij vervangen door een grotere van steen. Het was toen een van de grootste uit Europa. Toen in 1845 de Anna Paulownapolder werd ingepolderd, raakte de sluis afgesneden van zee.

naamloos-1020341 naamloos-1020343

Laatste stuk over de Noorddijk , met links de Anna Paulowna polder en rechts de polder Wieringerwaard op de watertoren en molen in Wieringerwaard af. Toen was het nog een klein stukje naar mijn auto, die in de buurt van het te koop staande polderhuis geparkeerd stond. Niet verkeerd om te wonen. Geslapen bij mijn moeder in het vlak bij gelegen Slootdorp.

naamloos-1020345 naamloos-1020346 naamloos-1020348 naamloos-1020349naamloos-1020287

 

7 Reacties Post a comment
 1. Die kleurrijke bollenvelden fleuren het landschap zelfs onder een grijs wolkendek lekker op, maar echt mooi is het toch vooral als het zonnetje ze in het licht kan zetten.

  maandag, mei 20, 2013
 2. Ga ik zeker een keer doen Jos, dank voor de tip

  vrijdag, mei 17, 2013
 3. Ga ik zeker een keer doen.

  vrijdag, mei 17, 2013
 4. Wat heb ik weer mee kunnen genieten van je wandeling Klaske.Mooi gevarieerd en wat een pracht voor het oog al die bollenvelden in fantastisch mooie kleuren.

  vrijdag, mei 17, 2013
 5. Je moet inderdaad een keer terug naar De Nollen voor een rondleiding. Heel bijzonder. Wij bezochten het ook op het Noordholland-pad. Veel plezier!

  vrijdag, mei 17, 2013
 6. ik loop het Noordhollandpad met mijn oudste zoon. In kleinere stukken, gaat dat. Bekende plaatjes. Deze tijd is mooi inderdaad, voor dit stuk. Het Nollenprojekt van Ruud van de Wint is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard. Informeer even naar wanneer de rondleidingen zijn.

  vrijdag, mei 17, 2013
 7. Prachtig al die felle kleuren van de bloembollenvelden. De mozaïekdagen kwam ik bij een blogger tegen, mooi om te zien, maar wat een werk.

  vrijdag, mei 17, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: